nlc.hu
Sztárok

Ben Barnes élete

Ben Barnes sokkal több, mint Narnia szívdöglesztő hercege

Ha eddig te is csak így hivatkoztál rá, akkor zárkózz fel, mert Ben Barnes néhány éve a zenei karrierjének szárnyait bontogatja.
Ben Barnes

Mielőtt a cikk megírásához hozzákezdtem, mini közvélemény-kutatást tartottam a tágabb környezetemben, azzal a felütéssel, tudják-e ki az a Ben Barnes. Szándékosan nem a közvetlen körömet választottam, mert én magam akkora rajongó vagyok, hogy aki töltött már velem hosszabb időt, az pontosan tudja, kiről van szó.

A nyolc emberből három a Narnia krónikái kapcsán emlékezett rá, egy a Shadow és Bone-t mondta, emellett egy a Westworld és egy Dorian Gray is befutott, bár nagyon kérdőjelesen, a többiek viszont csak pislogtak rám, mint hal a szatyorban. Úgyhogy ez is csak azt bizonyítja, hogy ideje őt jobban megmutatni, mert Barnes sokkal több, mint Narnia egykori hercege vagy Kirigan tábornok.

Miről álmodik a srác?

A 42 éves (augusztus 20-án volt a születésnapja) Barnes orvos családba született, anyja és apja is ezen a pályán mozogtak (anyja párkapcsolati terapeuta, apja pszichiáter), ő azonban már gyerekkorában is inkább a reflektorfényben érezte jól magát. Bár a legtöbb sztártól előbb vagy utóbb biztosan elhangzik az ominózus mondat „már gyerekként tudtam, hogy a színészet az életem, kétévesen Shakespeare-monológokat szavaltam fejből”, nála ez nem volt ennyire egyértelmű, ugyanis sokkal inkább érdekelte a zenélés, mint a játék. Igen, akadtak színpadi szerepei is, de sokkal közelebb állt a szívéhez a dob és a zongora, valamint a jazz műfaja – még az egyetem megkezdése előtt is arról ábrándozott, hogy jazzklubot fog nyitni. Ez sajnos nem jött össze, viszont valahol ez volt az, ami a színészet felé sodorta.

Angol irodalmat és drámát tanult a Kingston Egyetemen, és ő volt az első drámaszakon a nagy múltú iskola történetében, aki kitüntetéssel diplomázott, úgyhogy a szép, de üresfejű sztereotípia az ő esetében egyáltalán nem állja meg a helyét. Olyannyira nem, hogy már a tanulmányai mellett is színészkedett, rendezett. Mellette persze a zenét sem engedte el, 2004-ben a Hyrise című zenekarával még az Euróvíziós Dalfesztiválra is jelentkeztek.

Hamar kiderült, hogy a popsztárság nem az ő világa. „Olyan érzés volt, mintha színleltem volna – mesélte az élményről. – Játszottam valaki olyan szerepét, aki szeretne egy popzenekarban lenni, de nem – tudtam, hogy nem szeretném. Csak egy dalunk volt, és azt hiszem, egyszer adtuk elő a tévében. Másnap megnéztem és azt mondtam: »nem szeretem ezt a zenét, és nem akarok részt venni benne, ha nem szeretem«. Szerintem ez arról szól, hogy van bátorságod nemet mondani azokra a dolgokra, amelyeket nem érzel hitelesnek.”

Hajtűkanyarral a filmek felé

2004-es döntése után Barnes egy évvel később a BBC Doktorok című sorozatában debütált a képernyőn, amit a Csillagporban egy rövid mellékszerep követett. Alig két év leforgása alatt azonban neki ítélték a Narnia krónikái – Caspian herceg címszerepét, aminek köszönhetően jó néhány tinilány szobájának falára felkerült poszter formájában, és sokan még most is erről a szerepéről ismerik. Pedig a színész mögött szép karrier áll, műfajok garmadájával: Könnyed erkölcsök, Dorian Gray, Lopott szavak, Jackie és Ryan, A nagy nap – tényleg minden arcát megmutatta már a kezdet kezdetén. Jó, A hetedik fiút elfelejtjük neki (ez még a keményvonalas rajongók számára is hatalmas csalódást okozott), de alapvetően elmondható, hogy rengeteg potenciál van benne, a filmipar ezt mégsem használja ki.

Mintha beskatulyázták volna a szépfiú szerepbe, és nem akarnák tudomásul venni, hogy ebben a művészben sokkal több van. Dorian Gray-en keresztül megmutatta, mennyire hiú tud lenni, később a Westworldben a hedonista szerepét hozta hibátlanul, míg A Megtorlóban a benne élő gonoszt is tálcán kínálta, de ez sem volt elég. A Shadow and Bone – Árnyék és csont rosszfiújaként sem engedték, hogy igazán kibontakoztassa magát, ami valahol nagyon szomorú, ugyanis a sztorit simán elvitte volna a hátán. Főleg a gyalázatos második évadot, amiben szükség lett volna a sokszínűségére, ehelyett gyorsan elintézték azzal, hogy megölték.

Ben Barnes
Megnézem
Összes kép (9)

Sosem késő megvalósítani önmagadat

Nem mintha ő bánta volna azt, hogy a szakma így kezelte. Barnes sosem csinált titkot abból, hogy a színészet neki csak hobbi, egy játszótér, ahol kitombolhatja magát, de a zene volt mindig a nagy szerelme. Persze érthető, hogy kíváncsi volt arra is, hogy vajon a vásznon milyen lehetőségei vannak, és tíz évet áldozott arra, hogy ezt kiderítse, ami elégnek bizonyult.

2017-ben kezdett ismét nagyobb hangsúlyt fektetni az énekesi karrierjére, amikor az édesanyjánál rákot diagnosztizáltak – ez állítása szerint mindent más perspektívába helyezett. Többek között a Westworldöt is ezért hagyta ott. Ahogy ő fogalmazott egy interjúban, ez volt az a pillanat, amikor számot vetett az életéről, és szeretett volna a valódi céljaira fókuszálni.

Kicsit bátrabb lettem a munkámmal, és elkezdtem hajszolni a régi iskolai álmomat, amelyet tinédzserként éltem át. […] Szabadnak érzem magam. Eltartott egy ideig, míg eljutottam idáig, de ez igazán szép végeredménye annak, hogy 40 évesen azt csinálom, amire az emberek azt mondják: »szeretem nézni, hogy valami újat próbálsz ki, mert ettől úgy éreztem, én is képes vagyok rá«.

A már említett jazz műfajon belül kezdett el dalokat gyártani, jó néhány slágergyanús szerzeménnyel előállt, és tavaly az első videóklipje is kijött a 11:11 című dalához, melyhez a következőket írta:

„Nagyon örülök, hogy megoszthatom ezt veletek, miután 20 éven át szerettem volna kiadni a saját zenémet, és végre megtaláltam a megfelelő okokat… soha nem késő. Van valami misztikus, kozmikus jelentősége a tükörszámnak, a 11:11-nek?! Talán nincs… de nem árt, ha kívánsz valamit, amikor látod! Az én kívánságom benne van a dalban: légy boldog, szabad és rettenthetetlen az álmaid elérésében.”

A zenélést pedig olyannyira komolyan gondolja, hogy szeptemberben egy miniturnéra indul Európában, a fellépéseire pedig még elérhetőek jegyek

Családi állapota: maga a misztikum

Úgy tűnhet, hogy Barnesnak minden az ölébe hullott. Támogató család, kiváló iskolák, remek karrier és a gyerekkori álom megvalósítása is. A külsejére sem lehet panasza, sőt. Azonban a magánélete már korántsem mondható ilyen egyszerűnek, mi több, maga az igazi misztikum. Az évek során rengeteg gyönyörű nő neve felmerült potenciális barátnőkéntTamsin Egerton, Felicity Jones, Amanda Seyfried, Evan Rachel Wood, Julianne Hough –, de soha, egyik pletykát sem erősítette meg.

A színész elképesztően zárkózott ebben a tekintetben, épp ezért a szóbeszéd is napvilágot látott, hogy a saját neméhez vonzódik, viszont egy 2015-ös interjúban rávilágított arra, hogy miért ennyire óvatos, ha szerelemről van szó.

Édesanyám párkapcsolati tanácsadó, és sokat tanultam tőle a szerelemről. A szerelem olyan dolog, ami a partnereddel fennálló kölcsönös bizalomból fakad.

Ha pedig bizalom, akkor nyilván minden ott kezdődik, hogy nem teregeted ki a magánéletedet a sajtónak…

via, via és via

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top