nlc.hu
Sztárok

Voice kritika

Trokán Nóra sakktáblának öltözött, Miklósa Erika tündérkeresztanya lett, de voltak tehetségek is – Voice kritika

"Én Snoop Doggal dolgoztam otthon Kuvaitban, you know?" - Megnéztük a Voice első részét. 

Átalakították az RTL legnagyobb stúdióját, hogy a Voice monumentális  díszletei beférjenek. De lesznek-e monumentális hangok, produkciók és hogyan muzsikál az új tehetségkutató zsűrije? Ezek voltak a legfontosabb kérdések az első adás előtt. Na, lássuk! 

Ne felejtsük el, a Voice-nak már volt egy évada Magyarországon, csak egy másik csatornán. Az RTL most újraélesztette az Egyesült Államok legsikeresebb tehetségkutatóját – igen, ott nem az X-Faktor, hanem a Voice az, ami már a 24.(!) évadnál tart – ám nagy kérdés, hogy mennyire lesznek rá vevők a magyar nézők. Az X-Faktor kapcsán állandó kritika volt, hogy mennyi tehetségtelen, bohóckodó ember állt a színpadra, és emiatt nem az aranytorkú versenyzők kerültek a fókuszba. Ez a válogatók alkalmával bizony igaz volt, de bármennyit is panaszkodtak erre az emberek, mégis nézték.

A Voice más. Ebben a műsorban nem lehet bohóckodni, nem lehet tehetség nélkül felmenni a színpadra. A jelentkezőket élő zenekar kíséri, és a mentorok egészen addig csak a hangjukat hallják, amíg meg nem fordulnak a székkel azt jelezve, hogy együtt akarnak dolgozni az előadóval. Ha pedig egynél több mentor/coach széke forog a gigamega stúdióban, akkor a jelentkező választhat, hogy kivel megy tovább a versenyben. A szabályok nem nehezek, de vajon ennyi izgalom elég lesz? Vagyis valódi tehetséggel, orkok – ha már ismét felkapott lett ez a szó –  nélkül is sikerül izgalmas műsort készíteni?

CAPS LOCK Bence elstartolt

Rögtön a műsor elején megkaptuk a kötelezőt: “Ilyen tehetségkutató  még nem volt Magyarországon…Ez a nemzetközi színvonal…Ez tényleg csak a tehetségről szól majd…”

The Voice coach

(fotó: RTL Sajtóklub)

Nem tudom, hogy ezeket a közhelyeket unom jobban, vagy Istenes Bence ordibálását. Olyan ez a fiú, mint Kati néni, aki folyamatosan CAPS LOCK-kal kommentel a Facebookon. Azért babusgatom is Bencét, mert bármelyik műsorba dobja be az RTL, azt profin levezényli. Csak PICIT halkabban, ha lehet.

A műsor pont úgy kezdődik, mint az amerikai. A coach/mentor (miért nem lehet ezeknek valami normális nevet adni) gárda egy közös produkciót ad elő. Aztán 7 perc után, már színpadra is lép az első versenyző, akiért mind a négyen megfordultak, mert jaj, hát milyen aranyos. 

Most, hogy 10 perce megy a műsor, és a sakktáblának öltözött Trokán Nóra megtörölte a szemét a meghatottságtól, ejtenék is pár szót a mentor/coach csapatról. Miklósa Erika, Trokán Nóra, Curtis és Manuel ültek be az ikonikus fotelekbe. Utóbbi jelezte is, hogy már’ majdnem elsírta magát az első előadás után. Amire Trokán szintén sírással kontrázott, Curtis jelezte, hogy ismeri a színpadon álló Jancsit. Miklósa pedig bedobta az “őstehetség” jelzőt. Ó, mennyit hallottuk már ezt 1997 (az RTL és a TV2 indulása) óta. Újra megdicsérném az ország Bencusát, mert miközben a közhelyeket puffogtató mentorok egymásra licitáltak, ő bekiabálta Jancsinak, hogy inkább őt válassza. Jancsi viszont Curtis mellett döntött.

A lány, aki körbesminkelte a (nem) mentorokat

Emlékeztek még, amikor Opitz Barbi az uborkaföldről jelentkezett az X-Faktorba? Na, a Voice-ban egy homoktövist termesztő család tagja, Lilla jelentkezett. Aki még homoktövises macaront is tud sütni, amik – jegyzem meg – így a tévén keresztül is elképesztően néztek ki. Ezeket persze a kötelező kisfilmekből tudjuk meg az előadás előtt, mert hát az kell. Visszatérve “homoktövis” Lillához, az ő ballagásán Trokán Nóra énekelt, hát nyilván őt választotta (esküszöm nem írom le többet, hogy coach) mentornak.

Így a harmadik versenyzőnél járva, én már nyugtázom – talán nem elhamarkodva- , hogy tényleg a tehetségen van a fókusz, vagyis nem fog a gigamega díszlet mögül előugorni Varga Irén a Titaniccal. Aztán jött a Curtis dalát feldolgozó, színpadon hegedülő fiatal apuka. Miközben a tündérkeresztanya karaktert képviselő Miklósa Erika túlkiabálta Istenest, megtudjuk, hogy egy Zeneakadémiát végzett muzsikust látunk. Ő a négy mentorból Miklósát választotta. Curtis mosolya pedig legalább annyira tűnt őszintének, mint Leonardo DiCaprio arca, amikor ötödszörre sem sikerült Oscart nyernie. 

Volt itt még Tóth Vera egykori sminkese, akinek aztán Nemazalány segített, hogy felfedezze mindazt, ami benne rejlik. “A coach-ok nagy részével én már dolgoztam, mint sminkes, de nem hiszem, hogy felismerik a hangom”- mondta, mielőtt fellépett a színpadra. Na, miben fogadjunk, hogy látványos lesz a nagy felismerés? Persze, hogy az lett. Ő lett a szürke katicabogárnak öltözött Manuel első versenyzője. Curtis számára kissé savanyú volt a szőlő, szerinte ő a sportautó, Manuel a szekér. Micsoda macsóharc ez.

Manuel, The Voice

(fotó: RTL Sajtóklub)

“Én már 12 éves koromtól folyamatosan jártam énektanárhoz” – mondta a 17 éves Harmat, aki korábban már jelentkezett az X-Faktorba, de kiesett a mentorházból. Itt érzem azt, hogy lassan minden körbeér, a tehetséges, de nem győztes énekesek sorra járnak ezekbe a műsorokba. Harmat esetében azonban igaz az, hogy idővel, csak jobb lesz egy fiatal előadó. Őt a Kuvaitból érkezett  rapper váltotta a színpadon. “Én Snoop Doggal dolgoztam otthon, you know” – mondta. Csak hát nem engedték koncertezni, talán a tetoválások miatt, de ezt nagyon nehéz volt kivenni a szavaiból. A magyar anyával, kuvaiti apával rendelkező férfi szereti a lángost, és Curtis mellett döntött. Ezzel folytatódott is a Curtis-Manuel irigységgel tarkított macsóharc. Ugorjunk.

The Voice

(fotó: RTL Sajtóklub)

Mindig a végére marad a leg-leg-leg produkció. Ezt már megtanulhatták a rutinos tévézők. Most sem volt egy másként. Az alapvetően opera nagyágyú 18 éves Bence, olyan feldolgozásban adta elő Korda György: Reptér című dalát, ami jogosan kapott ovációt a stúdióban.

A Voice alapvetően egy kedves műsor lett, tele tehetséggel, de (egyelőre) igazán hatalmas katarzis nélkül. Hogy ennek a szintén kedves, de nem figyelemkeltő coach csapat, vagy az, hogy sok versenyzőt már láttunk valahol az oka, én sem tudom eldönteni.  De az mindenképpen a pozitív, hogy a készítők szigorúan ragaszkodtak a formátum aranyszabályához, vagyis a vastapsot kapó, és nem a “Menjé’ csaje haza magadnak!” reakciókat kiváltó énekeseké lett a főszerep. Ezt pedig becsülje meg az, aki van olyan bátor, hogy esténként még leül a tévé elé.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top