nlc.hu
Sztárok

Továbbra is példaképként szolgál Kate Winslet története

A világ egyik legjobb színésznője, mégsem feledte el, honnan indult – 48. születésnapját ünnepli Kate Winslet

A mai napon 48. születésnapját ünneplő Kate Winslet kétségkívül az egyik legsokoldalúbb és legbátrabb színésznő. Annak ellenére, hogy színészcsaládból származott, sikere nem volt borítékolva, ezt pedig soha nem feledte el.

Kate Winslet nevének hallatán vélhetően számos karakter, illetve díjnyertes film jut az eszünkbe, ami nem véletlen, hiszen az elmúlt évtizedekben tett róla, hogy az egész világ szívébe belopja magát. 

A megélhetésért küzdött a családja

A ma 48. életévét betöltő Kate Winslet színészcsaládból származott, azonban ennek ellenére korántsem volt előre megírva a története. Kate nyilatkozataiban többször is elárulta, hogy nem volt egyszerű gyerekkora. Bár mindkét szülője színész volt, a család a megélhetéséért küzdött. 

Kate Winslet 1995-ben (Fotó: Getty Images)

Kate Winslet 1995-ben (Fotó: Getty Images)

„Emlékszem, hogy apám felkelt, és kivigye a postai küldeményeket, és ő volt az a fickó is, aki segített utat aszfaltozni és kisbuszt is vezetett. Mindent megtett azért, hogy megéljünk, mivel sokakhoz hasonlóan, ő is alkalmi színész volt” – mesélte a gyerekkoráról. 

Az Oscar-díjas színésznőt már kezdettől fogva arra nevelték szülei, hogy a sikerért, illetve az apró örömökért keményen meg kell dolgoznia. A színésznő szerint a munkához való hozzáállását édesapjának köszönheti. 

„Apám megtanított a munkamorálra. Mindig azt mondta nekem: »Tudod mit? A lehető legjobbat kell kihoznod magadból, ami csak tőled telik, és hidd el, hogy ez bőven elég lesz, kölyök«.”

Az iskolai bántalmazások sem tántorították el

A színésznő nyilatkozataiban őszintén beszélt arról, hogy tinédzserként rendszerint meggyűlt a baja a zaklatókkal.

Súlya miatt rendszeresen bántották és a „pufók” nevet aggatták rá, holott egy teljesen átlagos fiatal lány volt. Alakja után a még elég kezdetleges „színészi karrierjét” is kritizálták. Csúfolták azért, amiért igyekezett elsajátítani a szakma csínját-bínját.

Persze mindennek ellenére nem adta fel: a kortársai zaklatásai sem tántorították el attól, hogy színészkedjen, így gyakran szerepelt az iskolai darabokban is. Ennek az eltökéltségnek és elszántságnak meg is lett az eredménye, hiszen az érettségi után pár héttel már a BBC Dark Season drámájában csillogtatta meg tehetségét. Az ezt követő években leginkább televíziós műsorokban szerepelt, az első nagyobb filmje azonban a Peter Jackson által rendezett Mennyei teremtmények című alkotás volt. A filmet megelőzően egyike volt annak 175 lánynak, akiket behívtak a meghallgatásra. Kate végül a természetességért kapta meg a szerepet. 

Kate Winslet Kenneth Branagh rendező Hamletjében Opheliát alakítja (Fotó: Getty Images)

Kate Winslet Kenneth Branagh rendező Hamletjében Opheliát alakítja (Fotó: Getty Images)

A legfiatalabb színésznő, akit öt Oscar-díjra is jelöltek 

Kate Winslet az első nagyobb sikerétől kezdve, azaz 1994-től egészen 2011-ig bezárólag nem fogta vissza magát a szerepeit illetően, de miért is tette volna? A James Cameron által rendezett világsikerű Titanic után hollywoodi szupersztár lett Leonardo DiCaprióval karöltve. A film által a legjobb női főszereplőnek jelölték, illetve másodjára is bezsebelt egy Oscar-jelölést. A jelölésért persze keményen meg kellett küzdenie, hiszen Stephen Colbert interjújában azt mesélte, miszerint a forgatás körülményei sokszor vállalhatatlanok voltak.

A víz annyira hideg volt, hogy nemcsak tüdőgyulladást, de hipotermiát is kapott.

A megpróbáltatások ellenére az Oscar-díjat nem ő kapta, azonban kétségtelen, hogy Rose DeWitt Bukater karakterére az egész világ emlékezni fog.

Szokták mondani, hogy ami késik, nem múlik. Kate Winslet kétségtelen, hogy a filmipar egyik legsokoldalúbb és legbátrabb színésznője, így az Oscar-díj nem váratott sokáig magára. 2009-ben hivatalosan is megkapta a szobrocskát A felolvasó főszerepéért, azonban addigra már további öt jelölésen is túl volt.

Kate Winslet Oscar-díjas (Fotó: Getty Images)

Kate Winslet Oscar-díjas (Fotó: Getty Images)

Anyaság vagy karrier? 

Nők ezreinek okoz naponta fejtörést, hogy vajon hogyan lehet egyensúlyt tartani a munka, illetve a magánélet között. Megférhet a kettő egymás mellett, vagy esetleg akaratlanul is az egyik jobban előtérbe kerül? Lehet egyáltalán jó feleség, anya és dolgozó nő lenni egyszerre? 

Ezek a kérdések vélhetően a színésznőben is felmerültek, hiszen 2006-ban egy olyan döntést hozott, amelyet valószínűleg sokan nem mertek volna megtenni ilyen karrierrel a hátuk mögött.

Egy időre felhagyott a filmezéssel azért, hogy minden erejével az anyaságra tudjon koncentrálni.

Akkoriban Kate két gyermek büszke édesanyja volt – később, 2013-ban született harmadik gyermeke – azonban az Apró titkok című film forgatása során rádöbbent, hogy mekkora szüksége van a gyerekeire. 

„Nagy megpróbáltatás volt egy olyan anyát játszani, aki alapvetően nem tudta közel érezni magát gyermekeihez és nem tudott gondoskodni róluk. Zavaró volt beleképzelni magam egy ilyen nő helyébe, de így még jobban tudatára ébredtem a saját anyai felelősségemnek” – nyilatkozta akkoriban az Evening Standardnek. 

Döntése kétségkívül sokakat megosztott. Voltak, akik úgy gondolták, hogy ez a kisebb szünet félbeszakíthatja karrierjét és talán elfelejti őt Hollywood. A színésznő egy cseppet sem aggódott, és láthatóan jól tette, hiszen hírneve azóta is töretlen. 

Elég jó munkát végeztem a pályafutásom során ahhoz, hogy ne aggódjak vagy tépelődjek azon, hogy nem dolgozom. Nagyon jó az életem, és abba kell hagynom a filmezést, hogy egy időre szülő is lehessek.

Kate Winslet és lánya Mia Threapleton a 2023-as BAFTA díjátadón (Fotó: Getty Images)

Kate Winslet és lánya, Mia Threapleton a 2023-as BAFTA díjátadón (Fotó: Getty Images)

A-listás színésznő, aki nem engedi, hogy retusálják

Egy olyan világban, ahol mindenki a tökéletességre, illetve a különböző szépségideák betartására törekszik, nem meglepő, hogy a hollywoodi színésznők, olykor producerek, illetve a magazinok is igyekeznek a lehető legtöbbet kihozni a végeredményből. Ehhez pedig gyakran a már-már tenyérbemászóan átlátszó retusálás is társul. 

Kate egyike azon kevés színésznőknek, akik úgy döntöttek, hogy nem állnak be a sorba. A filmsztár évek óta nyíltan vállalja testét, ráadásul többször is kiemelte, hogy nem hajlandó lefogyni azért, hogy megfeleljen a hollywoodi ideáknak. 

Habár ellenállt annak, hogy megfeleljen ezeknek a nevetséges társadalmi és filmbeli elvárásoknak, láthatóan mégis igyekeztek mindezt lenyomni a torkán.

2003-ban a GQ magazin például olyan fényképeket közölt róla, ahol vékonyabbnak tűnik, mint ami valójában. Persze a változtatásokba egyáltalán nem egyezett bele. Vélhetően ennek az esetnek is köszönhető, hogy sok esetben már szerződésben kötötte ki, miszerint nem lehet retusálni az arcát és a testét. Ez nemcsak a különböző fotózásokra, hanem a filmes jelenetekre is vonatkozott, beleértve a szexjeleneteket is. 

Fontosnak érzem ezt, mert úgy gondolom, hogy felelősséggel tartozunk a nők fiatalabb generációja iránt

– mondta.

Hozzátette, miszerint mindannyian felelősek vagyunk a fiatal nők jövőjéért, azonban úgy érzi, hogy a reflektorfényben kiemelt szerepe van abban, hogy a pozitív testkép üzenetét hirdesse. Mindezzel rengeteg fiatal lánynak segített abban, hogy szembenézzenek önmagukkal és fel is merjék vállalni azt.

Kate Winslet a vörös szőnyegen (Fotó: Getty Images)

Kate Winslet a vörös szőnyegen (Fotó: Getty Images)

Hiába a sok díj és rivaldafény, nem vakította el a csillogás 

„Az egyik kedvenc színésznőm, aki egyrészt jó a szakmájában, másrészt még a testpozitív trend előtt, tudatosan és bátran szembeszállt a filmes szakma irreális elvárásaival: megtiltotta, hogy fenékdublőre legyen, vagy hogy szarrá retusálják a címlapportréját. Emlékszem, amikor ezeket a híreket olvastam, őszintén megdöbbentem, helyette is féltem, hogy kegyvesztett lesz” – mesélte lapunknak Lina. 

Ugyancsak kevesen vannak azok, akiket nem vakít el a hírnév és a rivaldafény, azaz nem felejtik el, hogy honnan indultak. Vannak olyan színészek, akiknek nem esik nehezére a kamera előtt magukra ölteni egy szerepet, azonban sok esetben ez távol áll a valóságtól. Az nlc egyik újságírójának volt lehetősége személyesen is találkozni és interjút készíteni a színésznővel.

Az benne a különleges, hogy úgy tud beszélni veled, mintha egy szomszédja, vagy régi ismerőse lennél, közben nyilván nem. Nagyon közvetlen és nem úgy beszél az emberrel, mintha egy hatalmas sztár lenne, hanem úgy, mintha ő is egy lenne közülünk. Nem érzel egyfajta távolságtartást rajta – meséli Tócsa. 

Vélhetően ennek is köszönhető, hogy belopta magát az emberek szívébe, mindamellett, hogy valóban példát mutat a fiatal generációnak, és azért a profi és sokszínű alakításai sem mellékesek.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top