nlc.hu
Sztárok

Reisz Gábor a kommunikációról

Reisz Gábor: „Úgy kell beszélni egymással, hogy kicsit több időt szánunk arra, hogy megértsük a másikat”

Külföldi díjat már hozott a Magyarázat mindenre című film, mely a Velencei Nemzetközi Filmfesztivál „Orizzonti” (Horizontok) elnevezésű szekciójában győzött. Milyen lesz vajon itthon a fogadtatása, meg tudja-e szólítani a kettéosztott társadalmat az alkotás, és megfogadjuk-e, amit a rendező a díj átvételekor elhangzott beszéde végén mondott: „Azt szeretném, ha elkezdenénk beszélgetni. Addig, amíg van kivel!”

A Budapest TE meg ÉN podcast vendége Reisz Gábor filmrendező volt. A podcast elején a rendező beszélt a szereplők kiválasztásáról, a hosszú -151 perces- játékidőről és más technikai és filmkészítési érdekességekről. Nagyon hamar előkerült a politika kérdése, hiszen a Magyarázat mindenre körültekintő pontossággal mutatja be a mai Magyarország megosztottságát. Borítékolható, hogy a rendező politikai beállítottsága is fókuszba kerül majd az október 5-i bemutató után.

Reisz Gábor

Fotó: Budapest TE meg ÉN podcast

Én a Fradi-Újpest meccsen vagyok a pályára berohanó félmeztelen fickó, akit elkapnak a biztonsági őrök és kivezetik. Magamat nem tartom egyik oldalra sorolhatónak sem, és szerintem rengeteg ember van, akinek a töke tele van ezzel az egésszel. Van véleményem, de annyira szerteágazó, sokrétűen megítélhető egy politikai oldalnak a viselkedése, hogy én ezt nem tudom szétválasztani. A politikus, mint ember, számomra nehezen felfogható személy vagy élőlény. Azt vettem észre, hogy az elmúlt évtizedekben elfelejtettük kimondani azt a mondatot, hogy hibáztam, tévedtem, és nincs önkritika, csak elfordulás a másiktól. Nem nyilatkoznak a politikusok, és jelzik, hogy vannak, akikhez nem beszélnek, és ez a lehető legrosszabb üzenet, mert ebben fognak felnőni a mai fiatalok.

Reisz Gábor beszélt arról is, hogy hogyan látja megvalósíthatónak a párbeszédet.

A kommunikáció hiánya az egyik legnagyobb témája az összes művészetnek. Kuroszavától Felliniig, Fábri Zoltántól Jancsóig ez egy visszatérő dolog, és minden korban máshogy lehet megfogalmazni. A film elsősorban felhívja erre a problémára a figyelmet, a megoldás pedig szerintem egyszerű: úgy kell beszélni egymással, hogy kicsit több időt szánunk arra, hogy megértsük a másikat, és nem pedig úgy, hogy meg akarjuk győzni.

A teljes beszélgetés ITT visszahallgatható. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top