nlc.hu
Sztárok

Rákóczi Feri interjú

Rákóczi Feri az nlc-nek: „Ha együtt díszíted a fát a gyerekkel, éppen a varázslatot veszed el tőlük”

Rákóczi Feri nem aszerint értékeli az éveit, hogy milyen szakmai sikereket ért el. Természetesen minden elvállat munkát élvezettel végez el, de a magasságokba a családdal töltött percek tudják repíteni.

Azt szoktam mondani, hogy ha olyan munkát csinálsz, amit nem szeretsz, akkor megette a fene. Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy csak olyan dolgokat vállalok el, amiket szívesen elvégzek. Életem során rengeteg megkeresést kaptam különböző műsorokba, amiket nem vállaltam el, mert nem gondoltam, hogy nekem valók lennének. A rádióba minden reggel óriási bemenni, 15 év után is szeretem. Idén élveztem a Troll a konyhában című műsort, a Mutasd a hangod a TV2-n hasonló volt. Arról mindenki azt gondolta, hogy egy újabb éneklős műsor, de gyorsan kiderült, hogy ez egy játék. Amit a legjobban szerettem benne, hogy olyan arcok is jöttek, akiknek botrányos hangjuk van. Viszont az életüknek egy nagy álma vált valóra azzal, hogy eljöhettek a tévébe – kezdte az nlc-nek Feri. – A csúcson lévő karrier is szuper, de a magánéleti magasabb szinten való rezgés sokkal többet ér. A párommal, a gyerekekkel való nagy élmények megélése fontosabb. Miközben a nagy élmény lehet, hogy „csak” azt jelenti, hogy egy nagyot sétáltunk a Velencei tó partján és jókat nevettünk.

Rákóczi Feri

Rákóczi Feri (Fotó: Birton Szabolcs)

A rádiós korábban többször is beszélt róla, hogy a családjával szenvedélyük a lakókocsival való kalandozás, amiből szerencsére ebben az évben sem volt hiány. „Pár hete azt az ajándékot adtam az egész családnak, rokonságnak, hogy beültünk egy mikrobuszba, ők nem tudták, hogy hova megyünk, én pedig elvittem őket a zágrábi karácsonyi vásárba. Ott is aludtunk, egész este tekeregtünk Zágrábban. Hatalmas élmény volt ez a kis kiruccanás. Nyáron a szűk családi körrel a környező országokba mentünk el lakókocsival. Idén Szerbia felé indultunk, minden érdekességet, szépséget feltérképeztünk, ami elképesztően szuper volt.

Bátran kijelenthetjük, hogy Feri és családja „karácsony őrültek”, ami pedig a legjellemzőbb rájuk, hogy hiába nagyok a gyerekek, addig szeretnék őrizni a varázst és a hagyományokat, ameddig csak lehet.

Úgy vélem, azok nem szeretik annyira a karácsonyt, akiknek nem feltétlenül a legjobb dolog hazamenni. Mi olyan szerencsés helyzetben vagyunk, hogy a családunk imádja ezt az egész ünnepi hangulatot. Nyilván nekünk a gyerekek az elsők, és mindig igyekeztünk a karácsonynak a misztérium részét kiemelni, miszerint a Jézuska hozza a fát, aki 24-én reggelre érkezik. Ez, amíg kicsik voltak a gyerekek úgy nézett ki, hogy 8-9 felé lefeküdtek aludni, apa-anya pedig feldíszitette a karácsonyfát, becsomagolta az ajándékokat. A gyerekeim pedig, akik a normál hétköznapokon, az ágyúlövésre sem kelnének fel, már hajnali ötkor mentek megnézni a karácsonyfát. Mi pedig arra keltünk, ahogy a két gyerek pizsamában ül a fa alatt és csillogó, áhított szemmel nézik a fát. Mivel már nagyobbak, tudják, hogy nem a Jézuska hozza a fát, de ezt a hagyományt akkor is őrizzük. A mai napig írnak a Jézuskának karácsonyi levelet, nem hajlandóak azt észrevenni, hogy a megvásárolt fenyőfa ott van valahol a ház körül, szó nélkül mennek el mellette. Ugyan úgy várják ezzel a misztikus érzéssel” – mesélte az édesapa, majd így folytatta.

Úgy gondolom, hogy azzal, hogy már december elején, sőt november közepén áll a fa, vagy hogy együtt díszíted a fát a gyerekkel, éppen a varázslatot veszed el tőlük. A világnak megvan a maga rendje, ahogyan az ünnepkörnek is. Vagy az, amit mostanában vásárlás címszó alatt csinálunk a hétvégéken… Nézzen őszintén mindenki magába, hogy az adventi négy hétvégén hányan ültek le az adventi asztalhoz és beszélgettek kicsit többet a szeretteikkel. Az advent a felkészülés időszaka, hogy jön az ünnep. Ehelyett mit csinálunk? Úgy értelmezzük, hogy egy irgalmatlan tempót kell diktálni és idegesen leülni a fa alá 24-én” – fogalmazott a rádiós, majd rátért arra is, szerintük hogyan lehet megőrizni ilyenkor a családi békét. 

A legjobb dolog a gyerekekkel együtt süteményt sütni, nézni, ahogy ügyködnek, nekem ezek életem legszebb élményei. A másik a főzés. Az a divat, hogy anya csinálja meg az összeset, addig apa befaragja a fát sörözés közben. Innen üzenem, hogy tisztelt uraim, be lehet szállni és segíteni, és akkor anya nem lesz fáradt karácsonykor. Ez pedig ismét egy közös élmény a nő és férfi között, amin bőven lehet mit faragni ebben az országban.

 

Habár a karácsony az csak a családé, a szilveszter már más tészta. Valljuk be őszintén, sokan vagyunk, akik szívesen részt vennének azon a három napos banzájon, amit Feriék rendeznek. „Ha lement a karácsony, akkor a kertben felállítunk egy sátrat, amibe hőlégbefúvót teszünk, sörpadokat, asztalokat. December 30-tól kezdve pedig megindul nálunk a népvándorlás. Van egy kemény mag, 14-16 ember, akik 30-án, 31-én és 1-én is ott vannak nálunk, reggeltől-estig sütünk, főzünk, pár itallal megalapozzuk a jó kedvet. Közben természetesen már vannak helyi barátaink is, akik időről időre megjelennek kezükben egy itallal, őket is megvendégeljük, eszünk, iszunk, beszélgetünk. Gyakorlatilag három napos szilveszterünk van. Ráadásul, a gyerekek ugyan kacsingatnak kifelé, de ezt még ők sem hagyják ki, annyi a változás, hogy a barátaik is nálunk lesznek ilyenkor. Szilveszter estére nagyjából 60 fővel számolunk.

Természetesen már most remek tervei vannak a családnak a 2024-es évre. A lakóautós utazás a szokásokhoz híven már bevan tervezve, hiszen a legtöbb kalandba az ilyen kiruccanások során keverednek. Ami pedig a szakmai életét éli, izgatottan várja, mit hoz a január.

Remélhetőleg folytatódik a Mutasd a hangod, amit nagyon élveztem. A rádió megy tovább, ami nekem örök és nagy szerelem. A Vadon Janival 15 évig dolgoztunk együtt, nem is lehet mondani még egy olyan rádióműsort, ahol ilyen sokáig dolgozott együtt egy trió. Ennek is a pozitív oldalát próbáljuk nézni: megrázzuk magunkat Balázzsal és igyekszünk megújulni. Hogy milyen formában lesz ez a megújulás, azt majd a jövőév fogja a nagyközönség elé tárni. A változás lehet nagyon jó, reméljük, hogy az is lesz. Izgatottan várom. Mellette 10 éves lesz az éttermem, így az egész bagázzsal szervezünk egy nagy ünnepséget is. Lesz sok izgalmas dolog, majd újra együtt eljutunk a karácsonyhoz a gyerekekkel, amiket akkor is nagyon várni fogunk.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top