nlc.hu
Sztárok

22 éve halt meg Zámbó Jimmy

„Talán máshogy alakul minden, ha én is otthon vagyok” – 22 éve halt meg Zámbó Jimmy

Zámbó Jimmy életébe mintha kódolva lett volna a korai tragédia. Szerettei és barátai pedig még most, 22 évvel a halála után is nehezen tudnak beszélni a történtekről.

A legtöbben már dolgozni mentek, míg mások még mindig csak éledeztek az előző napok menüje, a lencse, a sült malac és a pezsgő fogyasztásából. Közben pedig volt egy család, amely tagjainak örökre megváltozott az élete 2001. január 2-án kedden.

Arra nem vállalkoznánk, hogy megfejtsük, mi is történt pontosan Zámbó Jimmy halálának a napján. Nem hiszünk az összeesküvés-elméletekben. Halálának 22. évfordulóján azt próbáljuk meg összeszedni, hogy barátai és családtagjai közül, kinek milyen emléke van arról a napról.

Kicsi volt, de vannak emlékei…

Zámbó Adrián, az énekes legfiatalabb gyermeke, még egészen kicsi, mindössze hatéves volt azon a tragikus napon.

Leginkább sehogy sem szeretnék rá emlékezni – megmondom őszintén. Ez egy olyan szegmense az életemnek, amit legszívesebben kitörölnék, de nem tudok. Én ezt az egészet majdhogynem végigaludtam

 – mondta Adrián egy rádiónak tavaly januárban.

Jimmy viaszfigurájával

Zámbó Sebastián, Zámbó Krisztián, és Zámbó Adrián, Jimmy viaszfigurájával a Madame Tussauds budapesti kiállításán (Fotó: Olajos Piroska)

Adrián úgy emlékszik, hogy akkoriban mindig a bulikban aludt a legjobban. Mikor mások ünnepeltek, énekeltek, ő nyugodtan aludt. Azon az éjszakán is. Egészen addig, amíg fel nem kelt a drámai eseményekre. Azt mondja, először nem értette, mi is történik körülötte, csak később tudta meg. Adriánnak nagy fájdalmat okoztak az édesapja halála utáni napok is. „Anyura ráfogták a gyilkosságot. Mi azért is különültünk el és azért nem engedett anyu a média világába, mert az annyira rossz élmény volt, hogy nem akarta, hogy mi is átéljük” – szemlézte az interjút a Blikk.

Örökre szóló trauma

Adrián bátyja, Zámbó Krisztián már egy kicsit idősebb volt testvérénél, amikor a tragédia történt. Ő 2021-ben (a tragédia 20. évfordulóján) Hajdú Péter műsorában beszélt nagyon őszintén arról, milyen emlékei is vannak apja halálának napjáról. A szintén énekesi pályát választó Krisztiánt sokáig bűntudat gyötörte, amiért azon a szilveszteren bulizni ment, és nem maradt otthon családjával.

Nem azt mondom, hogy megakadályozhattam volna bármit, de talán máshogy alakul minden, ha én is otthon vagyok. Az én szobámban történt a baleset, bárcsak ott aludtam volna és akkor nem megy be oda… Amikor hazamentem és bementem a szobába, még a függönyömön voltak kis maradványok, vérfoltok. Ezt nagyon-nagyon nehéz volt feldolgozni.

Zámbó Jimmy és fia Krisztián

Zámbó Jimmy és fia, Krisztián (Fotó: Story-Best Archívum)

„Gyere el holnap…!”

Fásy Ádámot jó barátság fűzte a Királyhoz. Ő szintén a zenész halálának 20. évfordulóján osztotta meg a Jimmyvel való utolsó találkozásának emlékét Hajdú Péternek. Elmondása szerint pár nappal korábban Jimmyvel egy étterembe mentek. „Én se ittam, ő se ivott. Vízzel koccintottunk, halál normális volt és kedves. Akkor mindenkivel volt problémája már. Megcsókoltuk egymást. »Gyere el holnap« – mondta nekem. Csakhogy nekünk volt egy rendezvényünk, és ezért nem tudtam elmenni hozzájuk.

Sokszor mondom Marikának, aki mindig mondja, hogy ne gondolkodjam ezen… mert lehet, hogy ha ott vagyok, nem hal meg vagy másképp történik az egész. De a sors így írta meg, véletlen baleset volt.

Zámbó Jimmy és Fásy Ádám

Zámbó Jimmy és Fásy Ádám (Fotó: Story-Best Archívum)

„Azonnal mentőt küldtem az édesanyjához”

Egy másik barát, a rendőrből lett énekes, Dr. Komáromi István 2019-ben arról beszélt, hogy mindig figyelmeztette Jimmyt, legyen óvatos a fegyverével. Azt mondja, azon a hajnalon Jimmy már nagyon fáradt lehetett, és ilyenkor az érzékek eltompulnak, ami nagyon veszélyes főleg, ha az ember közelében fegyver van. Komáromi épp egy tévéinterjút adott aznap reggel, amikor kollégái telefonon riasztották a tragédia miatt. „Azonnal hívtam az akkor még alvó Mariettát, hogy rohanjon Jimmyék házához, mert valami nagy baj történt. Jimmy édesanyjához pedig egyből mentőt küldtem. Kértem, hogy először adjanak neki egy nyugtató injekciót, és csak utána árulják el, hogy tragédia történt” – mondta

Zámbó Jimmy és Komáromi István

Zámbó Jimmy és Komáromi István (Fotó: Story-Best Archívum)

„Csak hebegtem és habogtam”

Más okból ugyan, de Papp Gergő számára is emlékezetes marad Zámbó Jimmy halálának a napja. Ekkor jelentkezett be ugyanis először élőben. Csakhogy szinte képtelen volt a stúdióban ülő Batiz András kérdéseire válaszolni, hiszen akkor még sok volt a kérdés, de kevés a válasz.

Hárommillióan nézték a műsort, és nekem konkrétan sikerült a részvétnyilvánítás helyett jókívánságokat mondanom… Álltam, teljes összeomlás, se kép, se hang. És akkor a teljes hebegés, habogás. Én akkor úgy éreztem azt hiszem, hogy soha többet nem akarok kamera elé kerülni

mesélte.

Akit még elhívott vacsorázni…

Miközben Zámbó Jimmynek az évek alatt sok nő megfordult az életében, összesen kétszer volt házas. Első felesége Csoma Vera, Krisztián édesanyja volt. „A halála előtt vacsorázni hívott, de erre már nem került sor. Időnként álmodom vele. Egy évben egyszer biztosan. Érdekes, mert minden elhunyt szerettem, így ő is, él az álmomban. Egy család vagyunk, és boldogok. Talán ezzel üzeni nekem, hogy mind jól vannak odafenn, és a szeretet sosem szűnik meg” mondta a Story magazinnak Vera.

Csoma Verona

Zámbó Jimmy első felesége, Csoma Vera (Fotó: Gálos Mihály Samu)

Előleg, vagy nem előleg?

Alaposan felkavarta a port Delhusa Gjon korábbi állítása, mely szerint az ő lemezkiadója adta volna ki Jimmy lemezeit. Ez témaként először 2000 végén merült fel, és decemberben, mindössze pár nappal az énekes halála előtt, Jimmy megjelent Delhusánál, hogy előleget vegyen fel a következő lemezekre. Jimmy viszont szilveszter után elhunyt, így sem dalok, sem lemezek nem készültek el. A nyilatkozat miatt igazi adok-kapok indult el Zámbó Krisztián és Delhusa között.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top