nlc.hu
Sztárok

Lilu és a közügyek

Végre valaki, aki beleáll a közügyekbe: Lilu legerősebb megszólalásai

Legyen szó más celebekről, politikáról, tanárokhelyzetéről – a műsorvezető egyszer sem félt kimondani, amit gondol.

Lilu mondhatni a zászlajára tűzte, hogy kiáll azokért, akiknek talán meg sem hallják a hangjukat. A műsorvezető a magánéletét óvja a nyilvánosság elől, ám a véleményét szemrebbenés nélkül vállalja. 

Lilu

Fotó: Trenka Attila

Közösségi oldalain rendszerint áll bele az aktuális közügyekbe és hol elkeseredetten, hol dühösen reagál a legújabb hírekre. Sokan érezhetik úgy, végre valaki, aki nem fél kimondani azt, amit mások gondolnak és talán egyszer célt is ér vele. Az első felháborodások egyike az volt, amikor celebtársainak szólt be a gyermekeik mutogatása miatt. 

2020-ban nagy port kavart Kaleta Gábor ügye, akinek 19 ezer gyermekpornográf képet találtak a számítógépén. A műsorvezető akkor ezekkel a szavakkal kommentálta az eseményeket: „Az jár a fejemben, hogy amikor mindenki ész nélkül posztolja a gyerekét (reklámhoz, like-ért, vagy csak azért, mert ez népszerű tartalom) vajon gondol-e arra, hogy hány Kaleta Gábor nézegetheti a képeket? Azt gondolom, szülőként azzal tudom tudom megvédeni ezektől a gyerekemet, ha az arcképét megóvom. És elég, ha mi tudjuk, milyen csodálatosan, tökéletesen, szépek, okosak, édesek…”

Lilu fiatal anyukaként maga is követett el hibákat, nem olyan régen például elárulta, fia idősebb korában kérte rajta számon, miért mutatta meg anno a babakori fotóit, amitől egyből elszégyellte magát. 

Ha ezt is elviseljük, akkor mégis mi az, amit nem?

2022-ben nem hagyta szó nélkül, hogy több tanárt kirúgtak a Kölcsey Ferenc Gimnáziumból, mert a korábbi figyelmeztetés ellenére részt vettek a polgári engedetlenségben. „Ha ezt is elviseljük, akkor mégis mi az, amit nem? Erre már szavaim sincsenek. Csak indulatom. Szégyenérzetem” – írta akkor 24 óráig elérhető Instagram-történetében. 

Nem sokkal később ismét pár kirúgott tanár hírére reagált Instagramon

Bravo. Akik tudást adnának a gyerekeinknek, kirúgják. Közben azt üzenik a srácoknak, hogy aki kiáll magáért, bűnhődik. Szégyellem magam helyettük is. És sírni tudnék, hogy ebben élünk.” 

Itthon az influenszerek nem vesznek tudomást arról, ami körülöttük történik, engem ez nagyon zavar.

A következő évben arról beszélt, szerinte nem neki kéne az egyetlennek lennie, aki ezekért a dolgokért felszólal

Lilu sajnálatát fejezte ki, amiért az influenszerek inkább homokba dugják a fejüket. „Mindenki úgy csinál a közösségi médiában, mintha csak a kajája, az utazása meg a ruhája lenne fontos, pedig jó lenne, ha egy influenszer, akinek sok követője van, legalább időnként szóba hozna társadalmi kérdéseket is. Nem gondolom, hogy mindenkinek úgy kell kiállnia a tanárokért, ahogyan én teszem, és tudom, hogy sokszor már a politizálás határát súrolom, de az, hogy itthon az influenszerek nem vesznek tudomást arról, ami körülöttük történik, engem nagyon zavar. Ha valaki attól fél, hogy követőt veszít azért, mert támogatja például a tanárokat, akkor az nem véleményvezér. Akkor ő valaki, akinek sok követője van, és szeret magáról szép fotókat megosztani. Ha egy égbekiáltó igazságtalanság történik, és egy olyan csoporttal igazságtalanok, amelynek nincs hangja, nekem pedig van, akkor kutya kötelességem felszólalni. És nekem ez nagyon hiányzik a közéletből. Ez komoly felelősség, és bánt, hogy ennyire felszínes és felületes ez a közösség, emiatt gondolom azt, hogy Magyarországon sokkal kevesebb influenszer van, mint akire használjuk ezt a kifejezést. Nyilván én is próbálok jó arányt tartani, és nem csak ez van a felületeimen, de nekem azért van gondom arra, hogy felemeljem a hangomat azokért, akiknek nincs.”

2023 nyarán a melegellenes törvény miatt végzett könyvellenőrzéseken háborodott fel

„A hülyeségvonaton bizony nincs fék. Már csak legyintünk a sok marhaságra. De mi van azokkal a kamaszokkal, akiknek ez a könyv, film segítene önmaguk elfogadásában? Ami amúgy is nehéz nekik, sokszor minden kapaszkodó és támogatás nélkül. Ez kegyetlenség, nem gyermekvédelem. Jó, hülye vagyok… mikor számítottak a gyerekek?!”

Alig pár héttel később A pedagógusok új életpályájáról címet viselő státusztörvény megszavazása miatt kelt ki magából

Amikor ez a 136 bátor megnyomta ma az igen gombot, nem képzelték maguk elé azt a rengeteg gyereket, akitől ma megint annyit elvettek… Jól alszanak? Este belenézek a fürdőszoba tükörbe, és mit látnak? Én láttam azokat a gyerekeket, akik a tanáraikért tüntettek… és persze ott vannak azok, akik nem is tudják, éppen mi zajlik, csak próbálnak többek, jobbak lenni. Megszakad a szívem. Még a lelkem mélyén reménykedem, hogy Novák Katalinnak is. Mert Vader nagyúrban is marad jóság, ugye…

Nem sokkal később az Átrium Színház bezárása miatt emelte fel a hangját

„Vajon az Átriumot hány Lölő-jacht megtankolásából lehetett volna megmenteni? Kettő? Három? De megértem. Ez fontosabb. Köszönjük, hogy jól költitek a közpénzt. Hogy nem hagyjátok, hogy buta színházakra, kórházakra, tanárokra menjen el. Köszönjük” – írta Lilu elkeseredetten, melyben arra utalt, Mészáros Lőrinc akkoriban új szuperjachtján nyaralt, ami 27 milliárd forintot kóstál.

Tavaly szeptemberben azon háborgott, hogy Pintér Bélának és Társulatának adományt kell kérnie ahhoz, hogy tovább alkothassanak

„Hát, azért akármilyen aljas, nyomorult az, amiben élünk… ez elég szép. Amikor igazi tehetségek megfogják egymás kezét. Nekem összeszorul a torkom, közben rohadtul szégyellem magam” fogalmazott akkor is 24 óráig elérhető Instagram-történetében. 

A minap pedig Novák Katalinnak üzent a kegyelmi botránnyal kapcsolatban

Egy normális társadalomban, normális emberek között a pedofília és egy pedofilt támogató védelme, ha úgy tetszik, kegyelme nem megosztó. Mindenki elítéli. Mindenki. Jobbos, balos, bárki. Az úgynevezett emberek. Azt akarom hinni, mi még azok vagyunk. És ebben összezárunk. Mindenki. Ugye, így lesz? Ugye? Megosztó… baszki…

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top