nlc.hu
Sztárok

Oscar szerelmi átok

A kapcsolatgyilkos Oscar-díj: a Legjobb színésznő díja válási papírokkal érkezik

A legjobb színésznőnek járó díjjal a nők sokszor nyernek egy férfit – a kis Oscar-szobor személyében –, de veszítenek is, ugyanis az Oscar szerelmi átok hatására szakítanak.

Március 10-én rendezik meg az idei Oscar-gálát, ami azt jelenti, hogy még bő egy hónapod van felkészülni a jelöltekből és pótolni a 2023-as év legjobb filmjeit. Majd kiválasztani, hogy kiknek is fogsz szurkolni. Minden kategória hemzseg ugyanis a tehetségektől, olyannyira, hogy a Legjobb férfi és női színész, illetve mellékszereplő kategóriákban is voltak olyan fantasztikus alakítások, akik lecsúsztak a jelölésről az idén különösen telített mezőnyben.

A színészek közül Leonardo DiCaprio maradt hoppon, pedig a Megfojtott virágokban megkockáztatjuk, jobban játszott, mint az Oscarral díjazott A visszatérőben. Míg a legjobb férfi mellékszereplő kategória nagy kihívója lehetett volna Charles Melton a May Decemberből. A színésznőknél pedig nagy felháborodást keltett Margot Robbie mellőzése (ahogy a rendezők kategóriájában Greta Gerwigé), a Barbie-csapaton túl pedig az Előző életek Greta Leejének hiánya volt még fájdalmas.

Bár a filmrajongókat ezek az elmaradt jelölések nagyon szíven ütötték, a hoppon maradt színésznők fellélegezhetnek. Amennyiben hallottak már a Legjobb színésznő és női mellékszereplő kategória győzteseit sújtó Oscar-átokról. Most nem arra a már ismert balszerencsére gondolunk, hogy aki Oscart nyer, azt Hollywood valahogy mellőzni kezdi, nem: a szakmai siker ezeknél a nőknél a magánéleti katasztrófa letéteményese. A kis aranyszobor egy ketyegő bombaként létezik a színésznők vitrinjében, arra várva, hogy előbb-utóbb megmérgezze a kapcsolataikat, a győzelem pedig szakításhoz, váláshoz vezessen.

Kinek hozott szerelmi bánatot Oscar?

A Torontói Egyetem Egyetem Rotman School of Management tanszékének 2012-es kutatása megvizsgálta az 1936 és 2010 között a Legjobb férfi és női színésznek jelölt versenyzőket. A tanulmány eredménye pedig kimutatta, hogy ez utóbbi kategóriában a győzteseknek 63 százalékkal nagyobb eséllyel megy tönkre a házassága, mint azoknak, akik nem nyertek aranyszobrot.

És valóban. A sort még a felmérést intervallumát megelőző évben, 1935-ben Claudette Colbert indította, aki az Ez történt egy éjszakáért kapta meg az elismerést az Akadémiától. És még ugyanebben az évben a válási papírokat is a férjétől, Norman Fostertől. Ezt folytatta Bette Davis: ’36-ban a Veszélyes című filmért nyert Oscar-díjat, ’38-ban pedig már el is vált Harmon Nelsontől. Ezek után érkezett Luise Rainer, akit a babona origójaként emlegetnek. Először ’37-ben vihette haza az aranyszobrot A nagy Ziegfeldért, majd ’38-ban, az Édes anyaföldért – 1940-ben aztán elvált a férjétől, illetve nem mellesleg Hollywood térképéről is leesett. Ezért a díjakat hibáztatta.

Előbb-utóbb szinte mindenkit utolért az átok: Gwyneth Paltrow 1999-ben nyert, 2015-ben elvált; Hilary Swank 2000-ben lett a Legjobb színésznő, 2006-ban vált el; Kate Winslet 2009-ben győzött és 2011-ben ért véget a házassága; Sandra Bullock pedig 2010-ben kapott aranyszobrot és hagyta el a férjét.

Még az sincs biztonságban, aki évtizedeken át érinthetetlennek tűnt: Meryl Streep három Oscar-díjat is nyert (21-szer jelölték), és azt hittük, boldog házasságban él már 45 éve Don Gummerrel. Tavaly kiderült, hogy nagyon nem. A színésznő és férje titokban szétmentek, és már 2017 óta külön élnek. Talán Natalie Portman is éppen ezért nem bánja, hogy idén nem jelölték a May Decemberben nyújtott alakításáért – hiszen miután nyert a Fekete hattyúval, tavaly kiderült, hogy a forgatáson megismert Benjamin Millepieddel 11 év után szakítottak.

jennifer lawrence
Megnézem
Összes kép (11)

Az a törékeny férfiego

Natalie Portman esete annyiban a legfurcsább, hogy Millepied tudta, milyen sikeres nő a felesége: végig fogta a kezét az úton az Oscarig, házasságuk egész ideje alatt nézte az aranyszobrot. Mégis megcsalta. Ez azért is érdekes, mert a kutatók szerint az Oscar szerelmi átok babonájának lehet alapja. Mégpedig akkor, ha a hagyományos nemi szerepek felcserélődnek a kapcsolat során – Millepied azonban már annak tudatában vette el Portmant, hogy soha nem lehet sikeresebb nála.

A Cornell Egyetem tanulmányában – melyet általánosan, nem Hollywoodra korlátozva végeztek – megállapították, hogy a kereset befolyásolja a hűséget. Azok a férfiak ugyanis, akik a kedvesüknél kevesebb pénzt visznek haza, sokkal nagyobb eséllyel lépnek félre. Amennyiben képtelenek felvenni a kenyérkereső szerepét, illetve sikertelennek érzik magukat, kénytelenek enyhíteni a sérült férfiasságukon.

Dave Karger 50 Oscar Nights című, idén januárban megjelent könyvében két esetet is felidéz, melyek alátámasztják a fenti elméletet. Az egyik Sally Fielddel történt, akinek az akkori szerelme, Burt Reynolds nem bírta elviselni, hogy egyik pillanatról a másikra ünnepelt színésznő lett a barátnőjéből. Field 1979-ben a Norma Rae címszerepéért Oscar-díjat is kapott, az estélyre azonban Reynolds nem volt hajlandó elkísérni – ahogy korábban a cannes-i filmfesztivál élményét is megkeserítette a számára.

„Azt kérdezte: »Ugye nem hiszed, hogy bármit is nyerni fogsz?«

– mondta Field. – Akkoriban nagyon nem volt velem kedves.” Field és Reynolds még öt évig éltek se veled, se nélküled kapcsolatban. Miután szakítottak, a színésznő bezsebelt még egy aranyszobrot a Hely a szívembenért 1985-ben. Reynolds soha nem nyert Oscart.

Sally Field és Burt Reynolds

Sally Field és Burt Reynolds (Fotó: Ron Galella/Ron Galella Collection via Getty Images)

Ehhez képest ugyan William Hurt – akit a Marvel-rajongók Thaddeus Rossként ismerhettek – egyszer megérezhette az arany súlyát a kezében, mikor A pókasszony csókjáért díjazták – de soha többet. Pedig a győzelme utáni évben közvetlenül, 1987-ben is esélye lett volna aranyszoborral távozni a gáláról. Ekkor az Egy kisebb isten gyermekei című film Legjobb férfi főszereplőjének jelölték. Az a szerencsés helyzet alakult ki, hogy az akkori barátnője, Marlee Matlin is versenybe szállhatott az Oscarért ugyanezen film Legjobb női főszereplőjeként. A 21 éves Matlin díjra is váltotta a jelölését, ezzel kategóriájának legfiatalabb győztesévé vált, illetve ő lett az első siket színész, akit elismert az Akadémia. Hurt elől azonban Paul Newman elhappolta a szobrot.

„Bill gratulált, amikor nyertem. Miután átvettem a díjat, megálltam a monitor előtt, hogy lássam, ő is nyert-e. Elszorult a szívem, mikor láttam, hogy nem. Féltem belegondolni, hogyan fog arra reagálni, hogy én győztem, de ő nem” – emlékezett vissza Matlin. Amikor távoztak a ceremóniáról, a dolgok elszabadultak. „Beültünk a limuzinba, és Bill csak nézett rám. Láttam, hogy töpreng. Nagyon csöndes volt. Aztán egyszer csak megszólalt: »Szóval itt van ez az apró ember melletted. Miből hiszed, hogy megérdemled? Rengetegen dolgoznak ezért, hosszú időn át, különösen azok, akikkel együtt jelöltek, te meg megkaptad egyetlen film után«.”

„Nem mertem vitázni vele. Azt gondoltam, hogy végül is igaza van. De miért nem örül nekem? Köpni-nyelni nem tudtam – folytatta a színésznő. – De ez az én estém volt. A karrierem kezdete. Szóval bekaphatja. Néhány hónappal később, július negyedikén elhagytam.”

Marlee Matlin és William Hurt

Marlee Matlin és William Hurt megérkeznek az Oscar-gálára (Fotó: Getty Images)

Fordulhat a kocka?

Nem akarjuk elkiabálni, de 2014 óta egyetlen Legjobb színésznő szobrával távozott híres nő kapcsolata sem ment tönkre. Ekkor Cate Blanchett vitte haza a szobrot a Blue Jasmine-ért, miközben 1997 óta boldog házasságban él Andrew Uptonnal. Julianne Moore a Megmarad Alice-nekért kapott díjat, és tavaly ünnepelte 20. évfordulóját Bart Freundlich rendezővel. Frances McDormand az 1997-es Fargo mellett 2018-ban (Három óriásplakát Ebbing határában) és 2021-ben (A nomádok földje) is gyarapíthatta az Oscar-gyűjteményét, Joel Coennel – igen, az ikonikus, Coen-fivérek rendezőpáros egyikével – azonban 1984 óta kitartanak egymás mellett. Jessica Chastain, aki egy konkrét olasz grófhoz ment hozzá 2017-ben, két évvel ezelőtt lett a Legjobb színésznő, a kapcsolata azóta is töretlen.  Michelle Yeoh pedig, 20 évvel a lánykérés után, aranyszoborral a zsebében ment férjhez tavaly Jean Todthoz, aki a Nemzetközi Automobil Szövetség korábbi elnöke volt.

Nem azt mondjuk, hogy a Hollywood folklór részévé vált Oscar szerelmi átok megtört (pláne nem, hogy eleve valóban létezett), és azt sem, hogy az utóbbi évtizedben kizárólag olyan férfiak álltak a Legjobb színésznők mellett, akik kőgazdagok és saját jogukon is ultrasikeresek voltak.

Emma Stone és Dave McCary

Emma Stone és Dave McCary a Louis Vuitton divatbemutatójára érkezik a párizsi divathéten (Fotó: Profimedia)

Mert Julianne Moore férje például egy kevésbé ismert rendező, ahogy a 2017-es győztes, Emma Stone férje is (a Saturday Night Live-béli munkája volt a legnagyobb dobása). Míg Olivia Colman egyenesen lehetőséget biztosított a párjának, Ed Sinclairnek, hogy a Titkok a kertben című sorozatát a felesége főszereplésével megvalósíthassa. Azonban úgy néz ki, ők képviselik azt a típusú férfit, akik nemcsak hagyják szárnyalni és kiteljesedni a szerelmüket, de a saját egójukat félretéve képesek büszkék is lenni rájuk. 

Ha pedig az elmúlt 10 évben ők lettek többségben, akkor az idei jelölteknek (Emma Stone, Lily Gladstone, Anmette Bening, Sandra Hüller és Carey Mulligan) remélhetőleg már csak a győzelmen kell izgulniuk, és nem azon, hogy egy kapcsolat-megsemmisítő, ketyegő bombát visznek haza.

(Forrás: Forbes, People, Page Six, Buzzfeed)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top