nlc.hu
Sztárok

Rania jordán királyné

2 hónap után mondott igent a férjének Rania jordán királyné

A jordán királyi pár 1993-as esküvőjének napját nemzeti ünneppé nyilvánították, és az egész ország megemlékezik a jeles esemény évfordulójáról.

II. Abdullah jordán király felesége, Rania Al Yassin teljesen hétköznapi életet élt, míg egy 1992-es gálavacsorán bele nem botlott az ország akkori trónvárományosába, akivel első ránézésre fülig egymásba szerettek, és most már több mint 30 éve mesébe illő házasságban élnek.

A jordán királyi pár esküvője

A jordán királyi pár esküvője (Fotó: Getty Images – Maher Attar/Sygma)

Mindössze 2 hónapja jártak együtt, mikor a trónörökös megkérte a kezét, Rania pedig gondolkodás nélkül mondott neki igent. Fél évvel később hivatalosan is összekötötték az életüket, az esküvőjük napját Jordániában nemzeti ünneppé is nyilvánították.

Rania férje 1999-ben országuk királya, ő pedig büszke királynéja lett. Az együtt töltött évek során négy gyerekük (két fiú és két lány) született, közülük már a legkisebb is nagykorú, ketten pedig oltár elé álltak a szerelmükkel. 

Rania jordán királyné és férje

Rania királyné és férje, első gyermekük születése előtt néhány héttel (Fotó: Getty Images)

Ez volt a munkája, mielőtt királyné lett

Rania egy világszerte ismert márka reklámanyagain dolgozott, amikor útjaik keresztezték egymást az akkori uralkodó fiával, a 31 éves II. Abdullahhal. A nagy szívtipró hírében álló herceget teljesen levette a lábáról: udvarolni kezdett, virágot és csokoládét küldött Raniának otthonra és a munkahelyére, ezenfelül csupa olyan programot szervezett, amivel szerette volna elkápráztatni szíve választottját.

A lánykérés napján állítólag az akkori király vezette az autót, amivel Rania szüleihez érkeztek, hogy feltegyék a nagy kérdést az édesapjának. A trónörökös szerencsére őt is meggyőzte udvarlásával, így áldását adta a fiatalok házasságára.

A boldogító igent 1993. június 10-én mondták ki, Rania egy csodaszép, aprólékos kézi hímzéssel díszített menyasszonyi ruhában állt az oltár elé. A hétköznapi lányból lett királynét az első pillanattól kezdve szívébe zárta a jordán nép, sok nő számára igazi példakép és az emancipáció egyik megtestesítője lett.

A jordán királyi család

A jordán uralkodópár és gyermekeik (Fotó: Getty Images – Hashemite Court)

Sosem lógatja a lábát

A királyné, aki olyan aktívan küzd az emberi jogokért, hogy 2009-ben a Forbes magazin a világ legbefolyásosabb női közé választotta, nem győzi hangsúlyozni, hogy számára mindennél fontosabb a családja. „Sokakat lenyűgöz a királynéi címem, az én legfontosabb rangom mégis az, hogy a gyermekeink édesanyja lehetek” – mondta 2020-ban, az 50. születésnapja alkalmából rendezett ünnepségen.

A királyné mindenkivel közvetlen és kedves, nagyon aktív a közösségi médiában, még YouTube-díjat is kapott. Családcentrikusságával, eleganciájával és intelligenciájával mindenkit elvarázsol. Követői nagyra értékelik, hogy Instagram-oldalán nemcsak a formális eseményekről számol be, hanem a családja meghitt pillanataiba is betekintést enged.

Január végén minden évben két fontos születésnapot is ünnepelnek: férje, II. Abdullah jordán király 62 éves lett, akit egy kedves üzenettel köszöntött a királyné. „Minden nap áldás veled, boldog születésnapot, felség” – írta a királynak egy kettejüket ábrázoló, letisztult fotó kíséretében. Legkisebb gyermekük, Hashem herceg 19 gyertyát fújhatott el a tortáján, neki azt írta, sosem felejti el azt a boldogságot, amit a születése után érzett, s hogy a legkisebb herceg azóta is bearanyozza a család minden napját.

A rossz nyelvek szerint a királyné többször is plasztikáztatta az arcát, a házassága pedig többször is válságba került, ők azonban a férjével soha nem beszéltek erről a palotán kívül. A felmerült pletykákra mindössze annyit reagáltak, hogy szerintük elég ránézni a családi fotóikra, azok többet mondanak minden szónál, és megmutatják, mennyire szeretik egymást több mint 31 évnyi házasság után is.

Nyitókép: Getty Images – Maher Attar/Sygma 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top