nlc.hu
Sztárok

Elizabeth Olsen portré

Rég nem „csak” az Olsen-ikrek kishúga: így vált saját jogán sikeressé Elizabeth Olsen

Elizabeth Olsen minden elfogultság nélkül napjaink egyik legszebb, legtehetségesebb és legsokoldalúbb színésznője. Ráadásul ma szülinapos.

Az is bőven nehezített pálya, ha a híres szüleidtől kell valamilyen módon függetleníteni magadat, ám ha a két nővéred az az ikerpár volt, aki a ’90-es éveket – és a kétezres évek elejét – alapjaiban határozta meg, duplán nehezített pályán mozogsz. Elizabeth Olsen le sem tagadhatná híres testvéreit – külsőre legalábbis biztosan –, de most, 35 éves korára (innen is sok boldog születésnapot kívánok neki) bőven túlszárnyalta őket. Annyira, hogy már korántsem illik rá a jelző, hogy az Olsen-ikrek húga, sokkal inkább ő Elizabeth Olsen, az a tehetséges színésznő, akinek egyébként ikernővérei vannak.

Szuperereje: a türelem

Elizabeth a nepotizmus egy különleges esetét képviseli. Hollywoodban nem ritka, hogy a saját testvéred árnyékából kell kitörnöd – lásd a Hemsworth-fivéreket, a Baldwin-testvéreket, Julia és Eric Roberts, vagy éppen Kylie és Dannii Minogue esetét –, viszont Ashley és Mary-Kate Olsen túlzás nélkül egy egész generáció ikonjai voltak, akik már gyerekkoruktól leuralták a vásznat. A körülöttük lévő hype-ot megugrani még úgy sem lehetett egyszerű, hogy már rég nem mindennapos szereplői a bulvárnak, hiszen ha valaki hozzám hasonlóan velük együtt nőtt fel, akkor valamennyire a személyiségét is formálták, viselkedésükkel, gesztusaikkal és nem utolsósorban megjelenésükkel. Ettől nehéz elvonatkoztatni.

Mary-Kate Olsen, Elizabeth Olsen és Ashley Olsen

Mary-Kate Olsen, Elizabeth Olsen és Ashley Olsen (Fotó: Donato Sardella/Getty Images for InStyle)

Ezzel Lizzie – ahogyan a családja és a barátai szólítják – is tisztában volt, épp ezért már 10 évesen úgy gondolta, vezetéknevét elhagyva Elizabeth Chase-ként fog érvényesülni a szakmában. Saját bevallása szerint nem volt tisztában a nepotizmus fogalmával, de magát a szituációt abszolút átérezte, és az egész nagyon zavarta. Az pedig pláne rosszul érintette, hogy a paparazzók miatt a családjának egy perc nyugta sem volt:

Mindenhova követtek a lesifotósok, akkor is a nyomunkban voltak, amikor csak vásárolni mentünk. Mary-Kate és Ashley egyszer majdnem autóbalesetet szenvedtek miattuk, én nem akartam ennek a része lenni, hogy ki se tudjak lépni az utcára anélkül, hogy bujkálnom kellene. Úgy gondoltam akkor a hírnévre, mint valami rettenetes, ördögtől való dologra.

Logikusan arra következtetne az ember, hogy a helyzet örökre elveszi az illető kedvét attól, hogy erre a pályára lépjen, ám Lizzie hétévesen mégis megpróbálkozott egy kisebb szereppel nővérei egyik filmjében. A dolog nem hagyott benne túl mély benyomást, inkább a háttérből, csendes megfigyelőként gyűjtötte a tapasztalatot, hogy aztán 17 évvel később úgy robbanjon be a köztudatba, mint csiszolatlan gyémánt.

Sikert sikerre halmozva

2011-ben a Martha Marcy May Marlene című filmben rögtön főszerepet kapott, amivel a kritikusokat azonnal az ujja köré csavarta, Martha szerepéért a legrangosabb díjakra is jelölték. Kezdőtől ez nem kis teljesítmény, és ez még nem a jéghegy csúcsa!

Három év leforgása alatt nyolc olyan filmben játszott, ahol bizonyíthatta tehetségét, és sokszínűségét korunk A-listás sztárja mellett. A Béke, szerelem és félreértésben Jane Fonda és Catherine Keener volt a partnere, A gyilkos médiumban Sigourney Weaver, Robert De Niro és Cillian Murphy. A titokban Oscar Isaac szeretőjét alakította, az Oldboyban pedig Josh Brolin és Samuel L. Jackson mellett brillírozott.

Martha Marcy May
Megnézem
Összes kép (7)

Innen emelte ki a Marvel Wanda Maximoff szerepére, vagy ha jobban tetszik, a Skarlát boszorkányéra. Bár nem ő volt az MCU szereposztóinak első választása, Saoirse Ronan nem vállalta a karakter megformálását, így landolt végül Olsen ölében – és ezzel megnyerte a jackpotot. Bár Wanda személyisége az erkölcsileg szürke zónában mozog, kétségtelen, hogy neki köszönheti azt, hogy a magán hordozott nepotizmus bélyeggel végleg le tudott számolni. Kezdetben csak mellékszereplőként segítette a Bosszúállók munkáját, viszont hamar nyilvánvalóvá vált, hogy saját sorozatban is remekelne, a WandaVízió 2021-ben került fel a Disney+ műsorára, és vált az egyik legjobb Marvel-sorozattá.

Közben egyéb szerepekkel is elhalmozták, a Sorry for Your Loss című sorozatban egy özvegyet alakított, aki férje halála után jött rá, mennyire nem ismerte azt az embert, akivel együtt élt. A Szerelem és halálban pedig egy olyan kisvárosi feleség szerepét öltötte magára, aki viszonyba kezd a helyi gyülekezet egyik nős tagjával. A repertoárja tehát széles skálán mozog, és kifejezetten jól állnak neki a morálisan megkérdőjelezhető karakterek, ami valahol már a védjegyévé is vált a karrierje során.

A mentális egészség nagykövete

Elizabeth néhány éve a Varietynek adott interjújában mesélt arról, hogy pánikbetegséggel küzdött, amikor 21 évesen New Yorkba költözött. Hat hónapig tartott, mire a szorongására kezelést kapott, de az időszak olyan mélyen bevésődött neki, hogy 2022-ben egy mesekönyvet dobott piacra a férjével, Robbie Arnett-tel, Hattie Harmony: Worry Detective címmel. A kötetet négy-nyolc éves gyerekeknek szánták, pontosan azzal a céllal, hogy Hattie történetén keresztül kapaszkodót nyújtsanak nekik a szorongás feloldásában és az öngondoskodásban. „Amikor leültünk megírni a Hattie Harmonyt, az volt a célunk, hogy egy rokon karaktert alkossunk, aki szórakoztatóvá és vonzóvá teszi a bonyolult érzésekről szóló beszélgetést a gyerekek számára. Reméljük, Hattie Harmony üdvözölendő példa lesz arra vonatkozóan, hogy nem baj, ha szólunk, ha segítségre van szükségünk, és az sem, ha mindig kedvesen bánunk magunkkal és másokkal.” Tavaly már a sorozat második része is kijött.

Hattie Harmony

Fotó: Elizabeth Olsen

Ez egyébként azt is magyarázza, miért törölte 2020-ban egyik napról a másikra az Instagram-fiókját. A színésznő teljesen ártalmatlan tartalmakat osztott meg a fiókjában kertészkedésről, bőrápolásról és főzésről, de Chadwick Boseman halála után sokan számon kérték rajta, hogy miért nem tisztelgett kollégája előtt, ahogyan mások is.

Már maga a feltételezés is hatalmas tapintatlanság, ám azzal, hogy konkrét teóriákba bocsátkoztak a magukat Marvel-fannak nevező követők, Elizabeth besokallt és a mentális egészsége érdekében megszüntette az egész fiókját. Később a W magazinnak mesélt arról, hogy nem volt képes megbirkózni azzal a nyomással, amit a social média rótt rá, és bár a negatív kommenteket könnyen szűrte, zavarta, hogy azt várják tőle, véleményt nyilvánítson bármiben, ugyanis nem érezte magát erre feljogosítva. (Jó lenne, ha több ilyen ember lenne, khm, kedves trollok…!) Egyúttal azt is elmondta, hogy soha nem fog visszatérni egyetlen közösségimédia-platformra sem, és ehhez azóta is tartja magát.

A család mindenekfelett

Ami a magánéletét illeti, Olsen három évig alkotott egy párt Boyd Holbrookkal. 2015-ben szakítottak, ezt követően két marveles kollégájával is összehozták, név szerint Chris Evansszel és Tom Hiddlestonnal, ám mindkét románc végül kacsának bizonyult. Robbie Arnett-tet 2017-ben ismerte meg, a férfi – aki egyébként a Milo Greene énekese – 2020-ban kérte meg a kezét. Ők ketten a legnagyobb titokban házasodtak össze, és csak egy véletlen folytán derült ki a frigy, amikor a színésznő egy interjúban már a férjeként hivatkozott Arnettre.

Elizabeth Olsen és Robbie Arnett

Elizabeth Olsen és Robbie Arnett a 2023-as Oscar-díj-átadó gálán (Fotó: Emma McIntyre/Getty Images via AFP)

Sikere a nővéreivel való kapcsolatát sem tépázta meg, sőt. „Mindent, amit a nővéreim viseltek egész életemben, még felnőttként is viselni szeretném. Akarom a kabátjukat. Akarom a cipőiket. Akarom a ruháikat. Ez az, amiből soha nem nőttem ki” – mesélte, hiszen sokszor látni az Olsen-ikrek nevével fémjelzett The Row márka ruháiban. Bár a világ egyik leghíresebb ikerpárja ritkán nyilatkozik a sajtónak, azt már több ízben is említették, mennyire büszkék a húgukra.

Forrás: 1, 2, 3, 4

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top