Milyen a tökéletes anya? Mást sugall a média, mint amit a magyar anyák gondolnak

Mint tudjuk, „tökéletes anya” nem létezik, de mégis milyen tulajdonságok tartoznak ehhez a fiktív fogalomhoz? Több oldalról is megvizsgáltuk a kérdést.

A Baby Dove márkával együttműködve nemrég létrehoztuk a #szuperhősanya rovatot, ahol a magyar édesanyákkal értekeztünk az anyaság fontos kérdéseiről. Az anyasággal kapcsolatos félelmekről és elvárásokról. Egy kérdőívet is készítettünk, amiben arra voltunk kíváncsiak, hogy mit gondolnak a kisgyerekes magyar anyukák az édesanyák társadalmi megítéléséről, a média hatásáról és milyen a saját értékrendjük. Ezeket az eredményeket boncolgatjuk most, tanulságos!

A kérdőívet
2800 olvasónk
18 és 49 éves kor közötti édesanyák töltötte ki, akinek van legalább egy 3 éves vagy annál fiatalabb gyermeke.

Először arra kértük őket, hogy 12 lehetséges állítás közül jelöljék be, hogy szerintük melyik írja le a legjobban a média által sugallt „tökéletes anya” képét (3 választ jelölhettek).

Milyen a „tökéletes anya” a média szerint?

Nem panaszkodik, akkor sem, ha egyszerre több feladattal és kihívással kell megküzdenie 47%
Megjelenése mindig igényes 46%
Részt vesz gyermeke(i) életében (iskolai és szabadidős tevékenységek) 39%
Mindig családja az első számára 39%
Vezeti a háztartást 38%
Érzelmi támaszt nyújt a családjának 38%
Egészséges ételeket főz családjának 37%

A következő részben ugyanaz a 12 állítás volt felsorolva, mint az előző kérdésnél, ám most azt kellett bejelölni, hogy milyen a „tökéletes anya” a kitöltők szerint.

Milyen a „tökéletes anya” az anyukák szerint?

Érzelmi támaszt nyújt a családjának 71%
Mindig családja az első számára 46%
Részt vesz gyermeke(i) életében (iskolai és szabadidős tevékenységek) 36%
Mindig a gyerekei az elsők számára 30%
Példakép 26%

Végül a legfontosabb kérdés következett, ugyanazokkal a válaszlehetőségekkel. Mit gondolnak magukról az édesanyák? Azokat a válaszokat kellett bejelölniük a kitöltőknek, amik szerintük a leginkább illik rájuk (itt is hármat választhattak).

Milyen az anyuka valójában?

Érzelmi támaszt nyújt a családjának 56%
Mindig családja az első számára 47%
Mindig a gyermeke(i) az első(k) számára 40%
Részt vesz gyermeke(i) életében (iskolai és szabadidős tevékenységek) 27%
Vezeti a háztartást 26%

Megkérdeztük azt is, hogy szerintük reális-e az a „tökéletes anya” kép, amit a média sugall, erre a kitöltők 86 százaléka nemmel felet. Ezt jól alátámasztják az előző kérdésekre adott válaszaik is, a kijelentések rangsorolásának lényeges különbsége az első és a második kérdésnél.

Reális-e az a "tökéletes anya" kép, amit a média sugall?

Nem 65.6%
Egyáltalán nem 21.5%
Részben igen 11.4%
Igen 1.6%

A kitöltők 10 százaléka folyamatosan nyomást érez a társadalomtól, hogy „tökéletes anya” legyen. 33 százalékuk gyakran, 29 százalékuk ritkán érzi ezt, 12-12 százalékuk pedig ritkán, illetve soha. Az anyák 84 százaléka azt érzi, hogy sokat segítene, ha reálisabban ábrázolnák az anyaságot a médiában.

Jó hír, hogy a második illetve harmadik kérdésre adott válaszok (milyen szerintük a „tökéletes anya” és melyik állításokat érzik igaznak magukra) hasonlóak voltak. Ez arról árulkodik, hogy a kitöltők nagyrészt elégedettek magukkal édesanyaként. Az első két hely azonos volt, a második és a harmadik megcserélődött. Az ötödik helytől viszont megfigyelhető, hogy a társadalom által a nőktől gyakran elvárt dolgokat, mint például, hogy vezeti a háztartást, vagy hogy otthon marad és képes az állandó jelenlétével támogatni családját jobban tudták magukra vonatkoztatni, mint azt, amit korábban jelöltek, hogy szerintük fontos, hogy az anyuka példakép legyen. Sőt hatodik helyen már megjelent, hogy a nem panaszkodnak, akkor sem, ha egyszerre több feladattal és kihívással kell megküzdeni, ami a média által elvárt képnél első volt a második kérdésnél viszont csak a nyolcadik. Így valószínűsíthető, hogy bár tisztában vannak vele, hogy az elvárások nem reálisak, mégis hatnak rájuk.

Milyen gyakran éreznek nyomást az anyák a társadalomtól?

Gyakran 33%
Időnként 29%
Ritkán 12%
Soha 12%
Mindig 10%

A kitöltők 69 százaléka egyértelműen szeretné ha bűntudat nélkül csinálhatná azokat a dolgokat, amiket anyává válás előtt csinált. Viszont szerencsére nem sokan jelölték azt, hogy bűntudatot éreznek, ilyenkor. Az Ötös skálán megjelölt válaszok alapján kijelenthető, hogy mindössze 16 százalék érez egyértelműen bűntudatot (5) 22 százalék egyáltalán, a legtöbben valahol középen vannak a kérdést illetően (3). Kifejezetten jó jel, hogy a kitöltők több mint fele tökéletesen egyetért azzal, hogy jobb anya lehet azáltal, hogy törődik magával, és a dolgokkal, amiket szeret.