nlc.hu
Szűrd ki cikkek

A csikung és az immunerősítés

Csikung: a mozgásforma, ami gatyába rázza az immunrendszered

A járvány miatt különösen fontos, hogy kiemelt figyelmet szenteljünk az immunrendszerünknek, és ne csak vitaminokkal, hanem mozgással is támogassuk a működését.

Az immunrendszer nemcsak attól lesz jó állapotban, ha sok vitamint, zöldséget és gyümölcsöt eszünk, hanem azzal is segíthetjük a működését és ellenálló képességét, ha rendszeresen olyan mozgásformákat végzünk, melyek csökkentik a stresszt és támogatják az energiaáramlást a testünkben.

Csikung: mozgás, ami meditáció

A csikung (eredeti nevén: qi gong) egy kínai, ősi meditáció és mozgás, amelynek számtalan gyakorlatsora van, mind különböző nehézségi fokozatú, így tényleg bármilyen korosztálynak és minden edzettségi szintnek lehet megfelelőt találni köztük. A csikung gyakorlatait úgy építették fel, hogy segítsenek megőrizni a testi-lelki egészségünket, a stresszt átalakítsák életerővé, és rendszeres gyakorlásukkal egyensúlyba kerüljünk kívül és belül. Az immunrendszer erősödése pedig mintegy mellékhatásként jelentkezik, miközben elmerülünk a meditatív mozgásformában.

A csikung jelentése

A csi jelentése életerő, lélegzet, energia, míg a kung munkát jelent. Amíg élünk, a csi munkálkodik bennünk, amit légzéssel és evéssel táplálunk és meditációval, tornával szabályozhatunk.

A csikung erősíti az immunrendszert

A csikunggal erősíthető az immunrendszer is (Kép: Getty Images)

A csikung irányzatai közül úgy tudunk választani, hogy először meghatározzuk a célunkat, és felmérjük a testünk állapotát. Kezdésnek ajánlott a könnyű, nyújtós állógyakorlatokkal indítani, melyekhez semmilyen előképzettségre nem lesz szükségünk. Ilyen gyakorlatsor például a 8 brokáttekercs, melyet minden reggel érdemes elvégezni, ha szeretnénk az immunrendszerünket támogatni. Elég csupán 20 percet a csinkungra szánni a napjainkból, hogy a testünk és lelkünk egyensúlyba kerüljön, és még ellenállóbbá váljon a szervezet a kórokozókkal szemben.

Öngyógyító folyamatok

A csikung egy olyan mozgásforma, ami segíti a szervezet öngyógyító folyamatait, hiszen gyakorlása közben megszabadulunk a stressz miatt felgyűlt testi feszültségtől, míg a lelkünk is kiegyensúlyozottabbá válik. Bár a keleti orvoslásban nagyobb figyelmet szentelnek annak, hogy a betegségek lelki okait is kutassák, illetve hogy a lelket is bevonják a gyógyulásba aktívabban, de nekünk, nyugati embereknek is érdemes ezt a hozzáállást elsajátítani, és a testet-lelket együtt, egységben kezelni. Például kezdhetjük épp a csikunggal.

Irány a labor!

Ha nincsenek panaszaid, de szeretnél áttekintő képet kapni a szervezeted koronavírus elleni védekezőképességéről és azon tényezőkről, melyek befolyásolhatják a fertőzés kockázatát, illetve a kórlefolyás súlyosságát, akkor menj el az ezt célzó laborvizsgálatra!

A csikung rendszeres gyakorlása segíteni fog az energiaszinted növelésében, a stresszoldásban, a nyugalom és kiegyensúlyozottság elérésben – ezekkel így együtt pedig rengeteget tehetsz az immunrendszer megfelelő működéséért.

Forrás: A Comprehensive Review of Health Benefits of Qigong and Tai Chi; Physical exercise as a tool to help the immune system against COVID-19: an integrative review of the current literature

Az étkezésed rendben van?

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top