nlc.hu
Szűrd ki cikkek

Fiatalkorban kezdődik a boldog öregség

Nyugodt és egészséges időskorunk akkor lesz, ha már 30 körül teszünk érte

Fiatalkorunkban eszünkbe sem jutnak a nyugdíjas éveink, pedig már 30 éves korunktól kezdve kellene megalapozni az egészséges időskort.

A fiatalkor általában nem az egészséges életmódról és a következmények felméréséből áll, hanem inkább a bulikra koncentrálunk, miközben túlhajtjuk magunkat az egyetemen vagy a munkahelyen. A 20-as éveink végétől azonban már tudatosabban kellene vigyáznunk az egészségünkre, ha boldog időskort kívánunk magunknak és nem az orvosi rendelőkben szeretnénk üldögélni 60 évesen, hanem inkább kirándulnánk a környező hegyekben a barátainkkal.

Növekszik az élettartam, nagyobb a felelősség

A Semmelweis Egyetem honlapján megjelent interjúban dr. Gadó Klára, a Semmelweis Egyetem Geriátriai Klinika és Ápolástudományi Központ megbízott igazgatója arra hívja fel a figyelmünket, hogy „Már fiatalon, de legkésőbb középkorban tudatosan készülni kell arra, hogy minél jobb minőségű életet élhessünk idős korunkban is.”

Erre azért van szükség, mert egyre jobban kitolódik az élettartam a fejlett országokban, így Magyarországon is: „a kétezres évek eleje óta a férfiaknál csaknem öt, a nőknél három évvel nőtt a születéskor várható élettartam.” A statisztikák szerint 20 évvel ezelőtt a férfiak átlag 68 évig, a nők pedig 76 évig éltek, ez a várható élettartam mára a férfiak esetében 73 évre, a nőknél pedig 80 évre nőtt. Egyáltalán nem mindegy tehát, hogy az ajándékba kapott idő milyen minőségű életet jelent időskorunkban.

Ahhoz, hogy idős éveinket ne az orvosnál töltsük, 30-40 éves korunk között fel kell ébrednünk és tenni azért, hogy minél egészségesebben és fitten tartsuk a testünket, lelkünket. Nem azért, hogy jól nézzünk ki majd 60 évesen is a fürdőruhában nyáron – bár ez is jó cél –, hanem azért, hogy jól érezzük magunkat a bőrünkben, ne legyenek fájdalmaink és halmozott betegségeink, illetve örömmel éljük meg a nyugdíjas éveinket, remélhetőleg cuki unokákkal körülvéve. Dr. Gadó Klára nyilatkozata szerint jelenleg az egészséges évek száma 62-63 évre tehető, tehát akár 10-20 évet is betegeskedik egy átlag magyar idős korában. Ha el szeretnénk ezt kerülni és tartalmas, egészséges időskort kívánunk magunknak, akkor elengedhetetlen, hogy tegyünk ezért már legkésőbb középkorunkban: járjunk szűrővizsgálatokra, rendszeresen mozogjunk és egészségesen táplálkozzunk.

Hány éves az idős?

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) meghatározása szerint a 60-74 év közöttiek az idősödők, a 75-89 évesek az idősek, a 90 év feletti személyek az aggkorúak. Ám ez csak a kronológiai életkort jelenti, azaz, hogy hány éve születtünk, mellette még figyelembe kell venni a pszichológiai életkort, hogy milyen idősnek érezzük magunkat, a szociológiai életkort, hogy a társadalom milyen idősnek tart minket, és a biológiai életkort is, ami az egészségi állapotunkat jelenti, mert ezek együttese adja meg, hogy valójában milyen idősek vagyunk.

A szokások alakítják az egészséget

Az egészséget nem egy nap alatt tudjuk megteremteni, hanem a szokásaink átalakításával tehetünk a legtöbbet érte. Nem kell megijedni a szokások megváltoztatásától, lépésről lépésre haladva, fokozatosan észre sem fogjuk venni, hogy a végén már sokkal jobb döntéseket hozunk az egészségünk érdekében. A kulcs a kezünkben és a szokásainkban van, ahogy Charles Duhigg, a New York Times díjnyertes újságírója A szokás hatalma című könyvében is megfogalmazta: „A szokásaink sokkal jobban befolyásolják az életünket, mint gondolnánk, valójában annyira erősek, hogy az agyunk minden másnál jobban ragaszkodik hozzájuk, és még a józan észt is hajlandóak vagyunk feláldozni a kedvükért. (…)

Nap mint nap hozunk döntéseket, melyek egy jól átgondolt döntési folyamat eredményének tűnnek, pedig nem azok. Csupán szokások.

Bár egyes szokásoknak viszonylag kis jelentősége van, az étel, amit megeszünk, a szavak, melyeket gyermekünknek mondunk esténként, hogy mikor spórolunk vagy költekezünk, hogy milyen gyakran mozgunk, hogy hogyan rendezzük a gondolatainkat és miként szervezzük a munkánkat, mind-mind óriási hatással vannak az egészségünkre, a hatékonyságunkra, az anyagi biztonságunkra és persze a boldogságunkra.”

A boldog időskor fiatalkorban kezdődik (Fotó: Getty Images)

A boldog időskor fiatalkorban kezdődik (Fotó: Getty Images)

A könyv szerint vannak olyan kulcsszokások, melyek láncreakciót indítanak el az életünkben és magukkal hozzák észrevétlenül a többi egészséges szokást is. Ilyen lehet például az, ha leszokunk a cigarettáról, ami miatt könnyebben megy majd a mozgás, mert kapunk elég levegőt, ami oda vezethet, hogy megszeretünk egy mozgásformát és máris örömmel végzünk rendszeresen valamilyen testmozgást, ami addig hiányzott az életünkből. Az öröm és a testmozgás is hozzájárul végül ahhoz, hogy egészséges időskorunk legyen. „A kulcsszokások felderítése bizonyos jellemzők felkutatását jelenti. A kulcsszokások a szakirodalomban »kis győzelmeknek« nevezett sikereket kínálnak, amelyek új keretek kialakításával segítik, hogy más szokások is gyökeret verhessenek, és egyfajta kultúrát honosítanak meg, amelyben a változás vírusszerűen terjed tovább” – olvashatjuk a könyvben.

Testi-lelki egészség

Nem kell különleges diétát tartani, sem pedig méregdrága alapanyagokat vásárolni, inkább a józan észre és pár irányelvre kell csak hallgatni ahhoz, hogy az étrendünk sokkal egészségesebb legyen. Sok rostban gazdag, friss zöldség, gyümölcs legyen mindennap a tányérunkon, részesítsük előnyben a teljes kiőrlésű gabonákat és kerüljük a fehér cukrot, amennyire lehet. Érdemes olyan étrendet kialakítani magunknak, mely a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége által kidolgozott táplálkozási ajánlást, az OKOSTÁNYÉR elvét követi: a tányérunkon lévő étel fele zöldség, illetve gyümölcs legyen, 30 százalék származzon gabonafélékből, 20 százalék pedig az állati fehérjéből (hús, tejtermék, tojás). Ezenkívül figyelni kell a napi minimum nyolc pohár vízre, és a lehető legkevesebb só és zsír fogyasztására.

Az időskori egészséghez a testmozgást is időben el kell kezdeni. A legfontosabb kritérium ebben az, hogy olyan mozgásformát találjunk, mely közben jól érezzük magunkat, hiszen csak azt fogjuk rendszeresíteni hosszú évekre az életünkben. Nem kell konditeremben izzadni, sem pedig ugrálni az aerobik órákon, lehet a mozgás az is, hogy tempósan gyaloglunk a természetben, vagy lemegyünk pingpongozni, biciklizni a gyerekeinkkel mindennap. Amellett, hogy a testünk egészségét szolgálja a napi minimum 30 perc testmozgás, még a lelkünknek is jót tesz, márpedig ez utóbbi is nélkülözhetetlen része az egészséges életmódnak, aminek az eredményeként boldog, nyugodt és kiegyensúlyozott időskorunk lehet, pont olyan, amilyet kívánunk magunknak.

Az egészséges életmód:

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top