Tabuk nélkül

Télen is egészségesen vaspótlással (x)

Idén ősszel a szokásosnál hosszabb ideig tüsszögtem, és az orrom is folyt. Ebben a bizonytalan helyzetben már a legrosszabbra kezdtem gondolni, de végül kiderült, hogy amiatt gyógyulok nehezebben, mert vashiányom van.

Télen is egészségesen vaspótlással (x)
Anita megijedt, mert nem tudott kigyógyulni a náthából

„Évek óta kora ősztől tavaszig D- és C-vitamint szedek. Ám eddig nem jutott eszembe, hogy a vas pótlására is oda kellene figyelnem. A saját bőrömön tapasztaltam meg, hogy nemcsak fáradékonyabbak, hanem betegesebbek is lehetünk a vashiány miatt, hiszen ez az immunrendszerünk gyengülésével és ezáltal a szervezetünk fertőzésekkel szembeni védekezőképességének csökkenésével járhat – mondja a 35 éves Anita. – Nem vagyok betegeskedő típus, legfeljebb ősszel és télen néha megfázom, de az sem tart soha pár napnál tovább. A mostani bizonytalan helyzetben hajlamosak vagyunk a legrosszabbra gondolni akkor is, ha csak tüsszögünk és folyik az orrunk. Bevallom, engem is megijesztett, hogy két hét alatt sem múlt el az orrfolyásom és néha még a torkom is fájt, emellett pedig kifejezetten fáradtnak és kimerültnek éreztem magam. Aztán egy üzemorvosi vizsgálaton kiderült, hogy a problémámat valószínűleg a vashiány okozza. A megfelelő vaspótlás végül segített: a közérzetem javult, egyre jobban bírtam a mindennapi gyűrődést.”

Vitaminok mellett vas is kell

A náthavírusok a hideg, nyirkos időben „érzik jól” magukat, könnyebben terjednek, ezért ősszel és télen fogékonyabbak vagyunk rájuk. Ezért fontos odafigyelnünk ilyenkor az immunrendszerünk megfelelő működésére, amihez vitaminokra, főleg C- és D-vitaminra, emellett nyomelemekre, így vasra is szükség van. A vas a szervezetünk oxigénszállító fehérjéje, a hemoglobin fontos alkotórésze, hiányában szerveink és az immunrendszerünk működése sem lesz tökéletes. Vashiány esetén tehát könnyebben megbetegszünk, ráadásul a testünk ilyenkor nem tudja megfelelően hasznosítani a táplálékkal felvett vasat, ami tovább fokozza a vashiányt.

A vashiány vérszegénységhez vezethet

A vashiányban először egyre több és gyakoribb tünet jelentkezik, mint például a kimerültség, a fáradtság, a koncentrációs zavar, a hajhullás, a sápadtság vagy a folytonos betegeskedés. Ha a vashiány tartósan fennáll és a szervezet vasraktárai kiürülnek, ez az állapot tovább súlyosbodhat, idővel vashiányos vérszegénység alakulhat ki, amely súlyos, életveszélyes állapot, és a szervezet összeomlásához is vezethet.

Milyen vaspótló készítményt válasszunk?

Érdemes olyan vaspótló készítményt kérni a patikában, amely optimális mennyiségű és minőségű vasat tartalmaz, ám biztonságos és nem lehet túladagolni. A Maltofer rágótabletta 100 milligramm jól hasznosuló vasat tartalmaz, és más vaspótlókhoz képest jóval kevesebb a mellékhatása.  Szedni is kényelmes, mert más gyógyszerekkel együtt, és étkezés közben is bevehető. A kellemesen csokoládéízű Maltofer rágótabletta biztonságos, mert csak annyi vas szívódik fel belőle, amennyi a szervezet számára szükséges.

Vény nélkül kapható, vas(III)-hirdoxid-polimaltóz komplex tartalmú gyógyszer

Vény nélkül kapható, vas(III)-hirdoxid-polimaltóz komplex tartalmú gyógyszer

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL

OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT,

VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT,

GYÓGYSZERÉSZÉT!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top