nlc.hu
Tabuk nélkül

Menstruációs napló és a nők

Menstruációs napló – miért is jó nekünk, nőknek?

Ha tisztában vagy a ciklusoddal, könnyebben megértheted önmagadat is! Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy naplózd, mi történik a testeddel, és nemcsak a nehéz napok alatt, hanem már korábban is!

A rendszeresen, pontosan vezetett menstruációs naptár hatalmas segítség neked, ha bármi rendellenesség jelentkezne a testedben, mert a naplód alapján az orvosod is pontosabb diagnózist tud felállítani.

Hogyan vezess menstruációs naplót?

  • Az első és legfontosabb, hogy ne csak akkor kezdd el feljegyezni, mit érzel, amikor már megjött a mensi, hanem az azt megelőző napok tapasztalatait is, főleg, ha azok közé tartozol, akiket kifejezetten érzékenyen érint a menstruáció előtti néhány nap (is), azaz jelentkeznek nálad a PMS tünetei. Fontos, hogy bátran, őszintén jellemezd a hangulatod változását is.
  • Érdemes minél pontosabb megjegyzéseket írni, tedd fel a következő kérdéseket magadnak: fájt-e a hasad, hol érezted a fájdalmat, pontosan melyik oldalon, melyik területen, mikor – stb.
  • Mindenképp figyelj arra, hogy tapasztaltál-e esetleg alvadékos vérzést, hiszen ez a mióma vagy az endometriózis egyik tünete is lehet, mint ahogy a szokásosnál erősebb vérzés is. Ezt leginkább onnan veheted észre, ha a szokásosnál több tampon vagy betét használata szükséges.

A havivérzést akkor tekinthetjük normálisnak, ha 24-38 napos ciklusokban jelentkezik, 8 napnál nem tart tovább és nem okoz lényeges fájdalmat. Függetlenül attól, hogy a havi ciklus rendszeres-e, vagy sem, a premenstruációs szindróma a nők igen nagy százalékát érinti. Tünete lehet többek között a fejfájás, fokozott verejtékezés, ingerlékenység, mellfeszülés és hasi görcsök is. Ezen kívül megjelenhetnek a bőrön pattanások, a haj zsírosabbá válhat, emésztési zavarok, szédülés és álmatlanság ugyancsak előfordulhat.

Menstruációs naptár előnye

Menstruációs naptár sok mindenben a támaszod lehet. (Fotó: Getty Images)

Legyen az okostelefonod a naplód is egyben

Ma már rengeteg lehetőség áll a rendelkezésünkre, hogy minél pontosabb képet kapjunk a menzeszünkről és az azt megelőző talán még nehezebb napokról. Naplózhatsz papír alapon is egy naptárban, de számos programot, applikációt fejlesztettek már azért, hogy minden nő megtalálja a számára legmegfelelőbb és legegyszerűbb megoldást.

„Sajnos mindent elfelejtek, füzetbe pedig lusta vagyok írni, a hűtőre kitett naptárban pedig nem ezt akarom nézegetni. Szóval körülnéztem a netes áruházban, beírtam, hogy menstruációs naptár és az első legjobb értékelést kapott alkalmazást letöltöttem. A „Naptáram” app jóval többet nyújt annál, minthogy naptárba vésd a mensid: előre kiszámolja, mikor lesz a következő alkalom, és vissza is számol addig. Számomra a menstruáció előtti napok is roppant kellemetlenek, gyakorlatilag a premenstruációs szindróma leggyakoribb tüneteinek szinte mindegyikét bírom produkálni, a naptár segítségével viszont legalább fel tudok készülni lelkileg ezekre a valóban nehéz napokra” – mondta Júlia.

Van, akinek más vált be:

„A WomanLog app segít megjegyezni a dátumokat, és rendkívül alapos. Jegyzetelni is lehet bele (betegségek tüneteit, tabletta bevételét, szeretkezéseket). Minden jól visszakövethető a segítségével, még a menstruáció előtti nehéz napok is, ami fontos lehet egy nőgyógyászati kontroll alkalmával” – tanácsolja Rita.

Mi segíthet a kellemetlen PMS-tünetek ellen? Változtass az életmódodon a magad érdekében!

  • A megfelelő mennyiségű kalcium- és D-vitamin-bevitel kifejezetten jótékony hatással van a ciklusra, segít egyensúlyban tartani az ösztrogén szintjét. Hogy a PMS ne legyen olyan megterhelő, fontos, hogy az étrended tartalmazzon tejet, joghurtot, sajtokat és olyan zöldségeket, mint a brokkoli vagy a káposzta.
  • A rendszeres sport – legyen az futás, úszás, biciklizés, jóga – minden esetben megemeli az endorfinszintet. A mozgás hatására gyorsul a vérkeringés, az emésztés és a méreganyagok kiválasztása is, amelyek mind-mind segítenek a hormonális egyensúly fenntartásában, a PMS tüneteinek csökkentésében.
  • PMS-tünetek enyhítésére hasznos lehet a magnéziumban, kalciumban gazdag étrend, de akár fogyaszthatsz ilyen anyagokat tartalmazó étrend-kiegészítőket is.

A menstruációs napló vezetésével te magad is jobban követheted a tested működését, így könnyebben tudsz segíteni magadon. A PMS diagnózisát szintén nagyon megkönnyíti, ha egy 2-3 hónapon át vezetett naplót viszel magaddal az orvoshoz. Az életmódváltásod tünetekre gyakorolt hatását ugyancsak segít objektíven megítélni.

Tudj meg többet a testedről!

(Nyitókép: Getty Imgaes)

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top