nlc.hu
Tabuk nélkül

Cikluszavar okai

Ha sanyargatod a tested, az könnyen cikluszavart okozhat!

Figyeld a tested jelzéseit, és ne félj segítséget kérni, változtatni, ha a ciklusodban zavar támad, mert annak akár komoly következményei lehetnek!

A menstruáció általában 28 napos. Hossza egyénenként eltérő lehet, de normális esetben 21 és 35 nap közötti időszakot jelent. Ha valakinek a havivérzése nem szabályos időközönként jelentkezik, annak legtöbbször hormonális okai vannak, amelyet mindenképpen ki kell vizsgáltatni. Emellett érdemes azt is átgondolni, vajon mi változott az életünkben, ami a problémákat okozhatja.

„Volt egy keményebb időszakom, amikor semmi sem volt rendben. A magánéletem romokban hevert, a munkám is nagyon sok stresszel járt. Nem figyeltem magamra, egészségtelenül táplálkoztam, sokat fogytam, és a menstruációm is teljesen összezavarodott. Elég ijesztő változások voltak ezek, de szerencsére összefutottam egy barátnőmmel, aki azt tanácsolta, hogy sürgősen változtassak az életemen, hogy az erős stressz miatt »összekuszálódott« hormonrendszeremet helyreállíthassam. Egy – az ő esetében bevált – patikában kapható, barátcserje-tartalmú gyógyszert is javasolt, ami segíthet a cikluszavarom helyreállításában. Megfogadtam a tanácsokat, és ma már szerencsére túl vagyok ezen a nehéz időszakon” – mondta Julcsi.

Cikluszavar okai

Fotó: Getty Images

Mitől alakulhat ki cikluszavar?

Cikluszavart jelezhet, ha a két menstruáció közti idő túl rövid, vagy éppen túl hosszúra nyúlik. Ilyesmi átmenetileg akár egy drasztikus fogyókúra miatti koplalás, nagyobb érzelmi megrázkódtatás (például szerelmi bánat), túlhajszoltság, stressz vagy folytonos idegeskedés miatt egyaránt kialakulhat. Emellett a rendszeres, kimerítő edzés, versenysport és az alacsony testzsírszázalék (kóros soványság) is megzavarhatja az érzékeny női hormonális rendszer működését, ami akár a menstruáció teljes elmaradásával is járhat.

„A cikluszavar számomra sajnos nem ismeretlen téma, nagyon sokáig küzdöttem vele versenysportolóként. A mindennapos, többórás edzések kimerítettek, és ez a hormonháztartásom működésére is rányomta a bélyegét. Állandóan késett a menstruációm, olyan is előfordult, hogy hónapokig nem jött meg. A versenysportot azóta abbahagytam, és egy gyógynövényes gyógyszert is szedtem hónapokig, így mára szerencsére a cikluszavarnak is búcsút inthettem ” – mesélte Magdi.

Mi az, ami már kóros?

Kórosnak tekintjük, ha a vérzés az átlagosnál jóval rövidebb vagy hosszabb ideig tart, rendszertelen, élénk színű, fájdalmas, alvadékos, illetve túl rövid vagy túl hosszú időszakok elteltével jelentkezik vagy három hónapnál tovább is kimarad. A tinédzserkorban rendszertelenül jelentkező menzesz még nem tekinthető kórosnak, ezzel csak akkor szükséges orvoshoz fordulni, ha a vérzés nagyon bőséges, vagy túlságosan hosszú ideig tart.

„Nem vagyok rá büszke, de az elmúlt hónapokban a túlzásba vitt fogyókúrámmal kórosan lefogytam. Teljesen a diétám rabjává váltam, és egyszerűen nem tudtam leállni. A végén kórházban kötöttem ki, annyira kimerítettem magam és a szervezetem. A drasztikus fogyás miatt a menstruációm is teljesen leállt. Az orvosomnak és a családnak köszönhetően ma már jobban vagyok. Leginkább anyukám nyitotta fel a szemem, aki a nagymamámról osztott meg egy történetet. Nagymamám a második világháború idején az éhezés, a stressz, az óriási trauma hatására hónapokig nem menstruált. A problémával természetesen sok ezer nőnek kellett szembesülnie, nem csak a nagyimnak. Belegondolni is rossz. Amikor édesanyám elmesélte ezt, nagyon elszégyelltem magam, hiszen míg én önmagam sanyargattam, és magamnak csináltam a bajt, más nők rajtuk kívül álló okok miatt szenvedtek és szenvednek ma is. Egy életre megtanultam, hogy ne legyek a saját magam ellensége. Nem szeretném végigjárni ismét ezt a poklot” – mondta Anett.

Cikluszavar – betegségek jele vagy következménye

A kórosan megnyúlt idejű és erős vérzés jelezhet akár betegséget is, például miómát, a méhnyálkahártya túlzott megvastagodását, pajzsmirigyproblémákat, endometriózist, de a problémát kiválthatja akár méhen belüli fogamzásgátló eszköz is. Ha túl erős a vérzés, semmiképp se hanyagoljuk el ezt a problémát, mert vérszegénységhez vezethet!

Az agyalapi mirigy által termelt „anyasági hormon”, a prolaktin feladata a terhesség megtartása, valamint a szülés utáni tejelválasztás beindítása és fenntartása. A prolaktin kis mennyiségben állandóan jelen van a női szervezetben, ha azonban terhesség vagy szoptatás nélkül is magas a szintje, akkor megzavarhatja a ciklust, amivel pont a fogantatást akadályozhatja meg.

(Nyitókép: Andrii Medvediuk/Getty Images)

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top