nlc.hu
Tabuk nélkül

Segítünk rendezni a cikluszavart!

Segítünk rendezni a cikluszavart!

Ha tudod, mikor beszélünk cikluszavarról, milyen okai vannak, akkor könnyebben megtalálhatod azt is, mi a teendő, ha bekövetkezik. Mindenesetre ne ijedj meg, van rá segítség!

A menstruáció általában 28 napos időközönként jelentkezik, ami egyénenként eltérő lehet, de normális az is, ha a ciklus hossza 21 és 35 nap között van. Cikluszavart jelezhet, ha a két menstruáció között túl rövid vagy hosszú idő telik el, szokatlanul erős vérzéssel vagy fájdalommal jár, esetleg köztes pecsételő vérzés jelentkezik.

Cikluszavarra megoldás

Fotó: Getty Images

A cikluszavar lehetséges okai

  • Méhtestet érintő fertőzések, daganatos betegségek: például jóindulatú mióma, polip vagy rosszindulatú méhnyálkahártya-daganat, méhnyakrák
  • Bizonyos gyógyszerek: például fogamzásgátló, hormonpótló kezelés, véralvadásgátló terápia
  • Ovulációs problémák: például PCOS, azaz policisztás ovárium szindróma
  • Egyes betegségek: például pajzsmirigy-alulműködés, magas prolaktinszint, véralvadási zavarok
  • Méhnyálkahártya-atrófia (sorvadás): például menopauza, a petefészkek korai kimerülése
  • Életmódbeli eltérések: túlzásba vitt diéta, étkezési zavarok (anorexia, bulimia), extrém megerőltető sport, tartós stressz

A cikluszavart tehát komoly probléma, például gyulladás, ciszta, mióma és daganatos betegség is okozhatja, ezért azok kizárása érdekében érdemes orvosi segítséget kérni. Ám az is elképzelhető, hogy a cikluszavar hátterében nem betegség vagy szervi baj, hanem olyan külső, elsősorban életmódbeli hatások állnak, amelyek felboríthatják a hormonháztartásunk egyensúlyát.

Stresszmentesítsük magunkat!

A cikluszavar oka legtöbbször a tüszőrepedés eltolódása vagy elmaradása, amit gyakran például a tartós stresszhatás miatti hormonális eltérések okoznak. Rendszeres sporttal, egészséges táplálkozással, pihentető alvással, kiegyensúlyozott életmóddal sokat tehetünk hormonháztartásunk szabályos működéséért, és így talán elkerülhetjük a hormonkészítmények szedését is.

Rendezzük a prolaktinszintünket!

Az agyalapi mirigy által termelt, úgynevezett „anyasági hormon”, a prolaktin feladata a terhesség támogatása, valamint a szülés utáni tejelválasztás beindítása és fenntartása. A prolaktin kis mennyiségben állandóan jelen van a női szervezetben, ha azonban terhesség vagy szoptatás nélkül is magas a szintje, akkor megzavarhatja a ciklust, amivel pont a teherbeesést akadályozhatja meg. Erre is van hormonmentes segítség: vessük be a barátcserjét! A gyógynövényből készült kivonat gátolni tudja a prolaktinhormon túlzott termelését, így a cikluszavarok kezelésében is segítséget jelenthet.

Vizsgáltassuk ki magunkat!

Mivel a cikluszavar hátterében legtöbbször hormonális okok állnak, a fent említett prolaktin mellett más hormonszinteket, betegségeket is érdemes kivizsgáltatni, ha például a menstruációs vér színe, szaga, állaga eltér a megszokottól .

A nőgyógyász-endokrinológus vérvételt és nőgyógyászati vizsgálatokat követően a diagnózis függvényében fogja a terápiát megkezdeni. Ha az életmódváltás vagy a gyógynövényes készítmények nem segítenek, a szakorvos hormonális kezelést vagy akár nőgyógyászati műtétet is ajánlhat a probléma megoldására.

(Nyitókép: skaman306/Getty Images)

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top