nlc.hu
Tabuk nélkül

Klimax és generációk

Minden generáció jól jár, ha tisztában van azzal, mit jelent a klimax

A változókort és az azzal járó testi-lelki átalakulást szinte egyetlen nőnek sem könnyű elfogadni. Merjünk róla beszélni, ne csak magunk, de a környezetünk, a családunk miatt is! Nekik sem mindegy, hogy érzed magad a bőrödben!

A hőhullámok és a testsúlynövekedés mellett a gyakori érzelmi kitörésekkel járó hangulatingadozás is számos változókorú nőt hozhat kellemetlen helyzetbe. Míg a környezet általában elfogadja a kamasz lányok érzelmi kiszámíthatatlanságát – akik ugyan ellenkező előjelű, mégis hasonlóan viharos hormonális változásokon mennek keresztül –, egy érett nő esetében már korántsem ennyire elnéző a társadalom. Ráadásul a nőknek a változókor idején sokszor a saját identitásukat is át kell gondolniuk. Például aki addig nem szült, az már nem is fog, azaz egyfajta véglegességérzés is tapasztalható ilyenkor, ellentétben a férfiakkal, akik elvileg akár 70 éves korukban is gondolkodhatnak a gyereknemzésen.

Klimax és a generációk

(Fotó: Getty Images/AMR Image)

Nem csoda, hogy mindezekről nem szívesen beszélnek, a legtöbbjük ráadásul attól fél, hogy a klimax miatt esetleg ráaggatják a lesajnáló jelzőt: öreg.

„A család, a barátok igenis sokat segíthetnek abban, hogy elfogadjuk azt az állapotot, amivel így is, úgy is szembe kell néznünk. Nekem a lányom adta a legnagyobb támaszt ezekben a nehéz hónapokban. Nagyon vicces, de épp arról beszélgettünk, hogy ő mennyire kibírhatatlan volt kamaszkorában, és akkor elviseltem, most rajta a sor – nevetett könnybe lábadt szemekkel Rita, aki mindent átbeszél a lányával.

„Júliával remek a kapcsolatunk, és én amúgy is az a kibeszélős típus vagyok. A hormonok játéka engem sem kímélt, a hőhullámok, hangulatingadozások mellett a hüvelyszárazság is komoly problémát okozott nálam. Teljes depresszióba estem, és ha nincs a lányom, bele sem merek gondolni, hogy mi történt volna… Ő volt az, aki szó szerint kézen fogott, és elvitt az orvoshoz, akivel találtunk megoldást a hüvelyszárazságra is. Aztán elkezdtünk együtt jógára járni, ami remek anya-lánya program, mindketten élvezzük, és még az egészségünknek, a testünknek is jót teszünk. Én mindenkit arra biztatok, hogy keresse meg a környezetében azt az embert, akiben megbízik, és kendőzetlenül elmeséli neki, min is megy keresztül. Nem szégyen, és jegyezzük meg: van segítség, csak nem szabad bezárkózni” – mondta Rita.

Az első és legfontosabb nyilván az lenne, hogy minél szélesebb körben, társadalmi szinten számoljunk le a változókort övező stigmákkal. Ha lehúzhatnánk a tabuként kezelt témák, jelenségek listájáról, ha nem egyéni „problémaként” kezelnénk a klimaxot, az nyilván számos pozitív változást eredményezne. Ha csak a menopauza karrierre gyakorolt hatását nézzük: a munkaadóknak is felelősségteljesen kellene viselkedniük, olyan vállalati környezetet teremtve, amely igazodik a változókorban lévő nők igényeihez is. „Egyetlen nőnek sem szabadna reményvesztettnek, tehetetlennek, elutasítottnak vagy láthatatlannak éreznie magát, amikor egy teljesen természetes életszakasszal néz szembe” – nyilatkozta a Forbes-nak Marie Teevan, aki maga is a változókor miatt kényszerült karrierváltásra.

A menopauza tehát nem betegség: merjünk róla beszélni, segítséget kérni, hogy minél könnyebben túllendülhessünk ezen az emberpróbáló időszakon.

Hirdetés

Hüvelyszárazság? Enyhítse tartósan!

A hialuronsavat és gyógynövénykivonatokat tartalmazó hormonmentes Cikatridina hüvelykúp enyhíti az együttlétek során és a mindennapokban jelentkező hüvelyszárazság okozta tüneteket. A hialuronsav nedvességgel tölti fel a hüvelyhám kiszáradt szöveteit, elősegíti a hámosodást, és táplálja a szöveteket. Igazoltan hatásos és biztonságos a hüvelyszárazság tünete, az intim tájékon jelentkező viszkető-feszülő érzés enyhítésében. Bármely életkorban, bármilyen eredetű hüvelyszárazság esetén alkalmazható, akár hosszú távon is. A tartós hatásért a kúra szükség szerint folytatható, ismételhető.

 

Patikában kapható gyógyászati segédeszköz

Fotó: Phytotec Hungária Bt.

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top