nlc.hu
Tabuk nélkül

Így nyaral egy tinédzser és klimaxoló anyukája

Így nyaral egy tinédzser és klimaxoló anyukája

A hormonális változások fiatal és idősödő korban ellenkező előjellel jelentkeznek. Melyek a tünetek? Hogyan lehet enyhíteni a feszültséget? Nézzük!

A változókort kísérő testi panaszok (például hőhullámok, éjszakai izzadás, fejfájás, hízás, ritkuló haj) mellett jelentkezhetnek lelki tünetek is, amelyek komolyan megterhelik a nőket. Megtörhet minket, ha azt érezzük, hogy a hormonok átvették az irányítást a mindennapokban, hangulatingadozást, ingerlékenységet, fáradtságérzést, szorongást vagy akár depressziót okozva.

„A változókor gyakorlatilag olyan, mint a tinédzserkor: egy sor hormonális változás történik, amit egyesek könnyebben, mások nehezebben viselnek. Sajnos én az utóbbi tábort erősítettem. Az állandó hangulatingadozások, a hőhullámok, a hízásra való hajlam és a kialvatlanság kezdett felőrölni. Sokáig nem beszéltem senkinek a problémáimról, most már belátom, ezt nagyon rosszul tettem, de akkor azt gondoltam: majd én megoldom! Csak éppen nem sikerült… Az sem tett jót, hogy stresszes és állandóan feszült voltam a kamaszkorban lévő lányommal. De rájöttem, hogy Timi – ha nem is teljesen, de – hasonló cipőben jár, mint én. Nehezen viselte a tinédzserkorral járó hormonális változásokat: őt a bőrelváltozások és a hízás viselték meg nagyon, valamint ő is nagyon feszültté vált, főleg, ha megpróbáltam közeledni hozzá. Igyekezett minél távolabb lökni, én pedig egy pontig engedtem is, mígnem pszichológus szakember ajánlására közös nyaralást szerveztünk. Úgy éreztem, hogy valamilyen módon rendeznünk kell a kapcsolatunkat. A hormonok pedig ennek nem fognak gátat vetni. Szerencsére jó volt a felismerés és a közös nyaralás ötlete is” – mesélte Szonja.

Klimax és a nők

Fotó: Getty Images

11-17 éves kor között a kamaszkorban lévő lányok kipróbálják az első fogyókúrájukat, hiszen a hormonális változások miatt esetleg elkezdenek hízni, kezdenek nőiesek, kerekdedek lenni, és ebben a korban kapnak kedvet az első alakformáló edzésekhez is. Persze a fiúk is megváltoznak: szélesedik a válluk, kezdenek férfias külsőt felvenni, a tesztoszteronszintjük emelkedése miatt pedig esznek, izmosodnak. Kamaszkorban fizikai és érzelmi téren is óriási változáson mennek át a gyerekek, közben pedig igyekeznek minél jobban eltávolodni a szüleiktől.

„A közös nyaralás pedig remek ötletnek bizonyult” – mondta Szonja, aki így folytatta: „Mivel 0-24-ben együtt voltunk, nem volt más választásunk, egy idő után elkezdtünk beszélgetni. Sok sérelem feltört, a vitából leginkább veszekedés lett, de aztán mindketten lehiggadtunk, és elkezdtük érteni és megérteni a másik problémáját.”

„Én pedig csak magammal voltam elfoglalva, és észre sem vettem, hogy anya min megy keresztül. De ez fordítva is igaz. A tinédzser- és a változókor is totál szívás. Ez már biztos” – mondta Timi, aki a sok beszélgetés mellett rengeteg közös programban vett részt anyukájával a nyaralás alatt, így viszonyuk jobb, mint valaha. Sőt, azóta együtt járnak sportolni is, hogy a bennük lévő feszültséget levezessék.

Tippek a feszültség levezetésére:

Fújd ki a levegőt!

Stresszes állapotban izmaink megfeszülnek, testünk menekülésre vagy támadásra készül. Ha ezen szeretnénk változtatni, egy kis időre ki kell szakadnunk ebből a helyzetből, hogy „kiengedjünk”. Ehhez jó lehetőséget kínálnak a különböző relaxációs technikák. Az egyik legegyszerűbb módszer, ha nehéz helyzetben egy percre megfeszítjük, majd kiengedjük az izmainkat. Például ökölbe szorítjuk a kezünket, majd engedünk a szorításon, az így kinyújtott izomban korábban meglévő feszültség enyhülni fog. A „gyors megoldások” mellett persze nagyon sokféle relaxációs technika létezik, érdemes kiválasztani a számunkra legmegfelelőbbet.

Ventilálj!

Beszéljük ki magunkból a feszültséget! Sokunknál bevett szokás, hogy megkérdezzük párunktól, szüleinktől vagy épp gyermekünktől este, hogyan telt a napja. De vajon tényleg oda is figyelünk arra, amit válaszolnak? Vezessünk be a mindennapjainkba egy olyan félórát, amikor elmeséljük, mi történt velünk – és ilyenkor tényleg hallgassuk meg a másikat is! A nehézségek kibeszélése hatékony módszer a stressz levezetésére. Kimutatható, hogy ilyenkor csökken a szervezetben a feszültséghez kapcsolható hormonok mennyisége, így a kibeszélés jó hatással van a lelkiállapotunkra.

Mozogj!

Az aerob mozgás csökkenti a fáradtságot és feszültséget, segíti az alvást, a koncentrálási képességet és növeli önbizalmat. A szabadban végzett mozgás, legyen az akár csak egy séta, segíti a stresszhormon-, azaz a kortizolszint csökkentését.

Hirdetés

Változókor könnyedén: Remifemin Plus

Az életmódváltás, az egészséges étkezés és a rendszeres mozgás mellett a változókori mindennapok megkönnyítésében sokat segíthet a hormonmentes Remifemin Plus filmtabletta. Nem tartalmaz ösztrogént, sőt a néhány növényben fellelhető ún. fitoösztrogéneket sem. A poloskavész (Cimicifuga) és orbáncfű kombinációját tartalmazó Remifemin Plus a változókori testi tünetek és a zavaró lelki panaszok mérséklésére ajánlott növényi gyógyszer. Speciális poloskavész-kivonatot tartalmaz magas koncentrációban, amely klinikai vizsgálatokkal igazoltan biztonságos és hatásos segítség a változókorral járó hőhullámok vagy a fokozott izzadás mérséklésében. Másik komponense, az orbáncfű pedig a lelki panaszokat, köztük a hangulatingadozást enyhíti, és az alvásra is jó hatással van. Hosszantartó szedése ajánlott a kívánt hatás elérése, fenntartása érdekében. Recept nélkül kapható a gyógyszertárakban.

Vény nélkül kapható gyógyszer

Fotó: Phytotec Hungária Bt.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top