nlc.hu
Tabuk nélkül

Vitamin- és nyomelempótlás a klimax idején

Vitamin- és nyomelempótlás a klimax idején: ezekre figyeljünk

A vitaminok és ásványi anyagok bevitelére nagyobb hangsúlyt kell fektetni a változókor idején. Hogy pontosan milyen vitaminokról van szó? Segítünk!

A változókor az élet természetes része. Ha ezt elfogadjuk, talán könnyebben kezeljük a tüneteket is. Ne érezzük, hogy a testünk cserben hagyott bennünket, inkább támogassuk, segítsünk magunkon, és igyekezzünk elfogadni ezt a természetes életszakaszt! A következő vitaminok és nyomelemek például nagy segítséget jelentenek testi-lelki egészségünk és fittségünk megőrzésében. A zavaró tüneteket – mint a hőhullámok, az éjszakai izzadás, az alvásproblémák vagy az érzelmi labilitás – enyhíthetjük hormonmentesen is: például a Cimicifuga (poloskavész) és az orbáncfű olyan gyógynövények, amelyek változókori tünetenyhítő hatása régóta ismert, és napjainkban már bizonyított is.

Klimax és vitaminok

Fotó: Getty Images

A csontok egészségéhez: kalcium és D-vitamin

A hormonok változása hatással van a csontok állapotára, a csontsűrűségre is. Változókorban sajnos egyre inkább megnövekszik a csontritkulás veszélye (is). A csontvesztés komoly problémává válhat, gyakoribb csonttörésekkel, fájdalmas mozgással lehet ilyenkor számolni. Éppen ezért nagyon fontos, hogy elegendő kalciumhoz jussunk. Az 51 év alatti nőknek napi 1000 milligramm kalciumra van szükségük, ennél idősebb életkorban pedig napi 1200 milligrammra.

Tudtad? A kalciumot pótolhatjuk a tejtermékekből, mint a joghurt vagy a sajt, de ha nem szívesen fogyasztunk tejterméket, vagy a diétánk nem teszi lehetővé, akkor együnk gyakrabban mákot, tahinit (szezámkrém), tengeri halat, mandulát, lenmagot, diót, fodros kelt, brokkolit, karalábét, babot és zöldborsót.

A D-vitamin ugyanolyan fontos a csontok egészségéhez, mint a kalcium, ugyanis D-vitamin nélkül a szervezet nem tudja megfelelően hasznosítani a kalciumot. Egy felnőtt átlagos napi D-vitamin-igénye 600 nemzetközi egység (NE), ám 71 év felett már napi 800 NE javasolt, télen, a légúti fertőzések szezonjában pedig akár 2-3 ezer NE is szükséges lehet. Bár kétségkívül a napfény a legjobb D-vitamin-forrás, ugyanakkor táplálékkiegészítőkből is hozzájuthatunk, főleg a napfényhiányos hónapokban. Kiváló D-vitamin-forrás lehet a tojás és a gomba is.

A daganatos megbetegedések megelőzéséhez: E-vitamin

Az E-vitamin nagyszerű antioxidáns, ami azt jelenti, hogy segít csökkenteni az oxidatív stressz káros hatásait. Oxidatív stressz fordulhat elő, ha a szervezetben túl sok szabad gyök van, ezek ugyanis kóros állapotok, betegségek kialakulásáért felelősek. A szabad gyökök mennyisége sajnos az idő előrehaladtával egyre nő, aminek biológiai és környezeti okai is vannak. Az antioxidánsok megvédenek különböző betegségektől, amelyek veszélye az életkor előrehaladtával növekszik, beleértve például szív- és érrendszeri, illetve daganatos megbetegedéseket egyaránt.

A testi-lelki egészségért: B-vitamin

Sokan megfeledkeznek a B-vitaminok fontosságáról a menopauza idején, pedig igen nagy szerepük van, hiányuk pedig ebben az időszakban is káros egészségügyi következményekkel járhat. Elegendő B-vitamin bevitele segíthet megelőzni a stroke-ot, a szív- és érrendszeri betegségeket és a demenciát, márpedig ezek mind nagy kockázatot jelentenek az idősebbek számára.

A megfelelő mennyiségű folyadék is fontos

A megfelelő folyadékellátottság általában is szükséges az egészség megőrzéséhez. Szerepe van a vérnyomás és a testhőmérséklet szabályozásában, valamint a salakanyagok kiválasztásában és eltávolításában. A szervezet optimális hidratáltságára minden életkorban ügyelni kell, klimax idején pedig különösen, mert ezzel ellensúlyozható az ösztrogénszint csökkenése okozta bőrkiszáradás, valamint a kötőszöveti rugalmasság romlása. Hidratáljuk tehát magunkat belülről is: mindennap igyunk meg minimum 8-10 pohár vizet.

Hirdetés

Változókor könnyedén: Remifemin Plus

Az életmódváltás, az egészséges étkezés és a rendszeres mozgás mellett a változókori mindennapok megkönnyítésében sokat segíthet a hormonmentes Remifemin Plus filmtabletta. Nem tartalmaz ösztrogént, sőt a néhány növényben fellelhető ún. fitoösztrogéneket sem. A poloskavész (Cimicifuga) és orbáncfű kombinációját tartalmazó Remifemin Plus a változókori testi tünetek és a zavaró lelki panaszok mérséklésére ajánlott növényi gyógyszer. Speciális poloskavész-kivonatot tartalmaz magas koncentrációban, amely klinikai vizsgálatokkal igazoltan biztonságos és hatásos segítség a változókorral járó hőhullámok vagy a fokozott izzadás mérséklésében. Másik komponense, az orbáncfű pedig a lelki panaszokat, köztük a hangulatingadozást enyhíti, és az alvásra is jó hatással van. Hosszantartó szedése ajánlott a kívánt hatás elérése, fenntartása érdekében. Recept nélkül kapható a gyógyszertárakban.

Vény nélkül kapható gyógyszer

Fotó: Phytotec Hungária Bt.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top