nlc.hu
Tabuk nélkül

óvd az orrnyálkahártyát, kerüld el az orrdugulást!

Az orr téli védelméért: óvd az orrnyálkahártyát, kerüld el az orrdugulást!

A téli időjárás sokakat megvisel, ebben az időszakban könnyebb megfázni is. Sál, sapka, kesztyű kötelező kellékek, hogy védjük magunkat a hideg ellen, de vajon az érzékeny orrnyálkahártyánkat mivel tudjuk megvédeni a kórokozókkal szemben?!

Az orr nemcsak a szaglásban játszik fontos szerepet, hanem abban is, hogy hatékonyan távol tartsa a kórokozókat és a szennyeződéseket. A száraz, hideg levegő pedig azt is károsítja, amire nem is gondolnánk, csak a kellemetlen tünetekből vesszük észre, hogy téli zord időjárás bizony az orrnyálkahártyára is komoly terhet ró.

Az orr védelme télen

(Fotó: Getty Images)

Milyen következményei vannak a hideg, száraz, szeles időjárásnak az orrnyálkahártyára?

A téli hónapokban a szabad levegő és az otthonunk is alacsony páratartalmú, azaz száraz levegőt szívunk be nap mint nap. Az orrnyálkahártya pedig komoly küzdelmet folytat értünk és azért, hogy az alsóbb légutakba már megfelelően párásított levegő jusson. Ez télvíz idején nem könnyű feladat, hiszen a száraz levegő az orrnyálkahártyánkat is kiszáríthatja, aminek a következményeként kellemetlen, égő érzet alakulhat ki a légutakban. A nyálkahártyánk 30 százalékos páratartalom alatt kiszárad, érzékennyé válik. Ebben az esetben a testünk fokozza a lokális vérkeringést, több váladék termelésére ösztönözve az orrnyálkahártyát, ami aztán így orrduguláshoz vezethet. Emellett az orrszárazság apró sérüléseket, azokon keresztül orrvérzést is okozhat. De itt még nincs vége: a sérült orrnyálkahártya nem tudja megfelelően ellátni védelmi funkcióját, szabad utat engedve a felső légúti fertőzéseket okozó vírusoknak, szárazzá válhat a torkunk is, ami éjszakai köhögést is kiválthat. Ezért is fontos, hogy figyeljünk az orrnyálkahártyánkra, és gondoskodjunk arról, hogy ne száradjon ki a hideg, száraz téli levegő ellenére sem.

Hogy védjük meg az orrnyálkahártyát?

A legfőbb probléma télen a nedvesség hiánya. Mindenképpen törekedjünk arra, hogy a lakásunk páratartalma megfelelő, azaz 40 és 60 százalék közötti legyen! Erre a célra kaphatók különféle párásító készülékek, de például zuhanyzás, főzés és ruhaszárítás során is juttatunk nedvességet a levegőbe.

Az optimális beltéri páratartalom kialakítása mellett nagyon fontos, hogy figyeljünk a napi folyadékbevitelre is. A folyamatos hidratálás elengedhetetlen testünk és szervezetünk működéséhez.

„Azt már sokan kívülről fújják, hogy napi 2-3 liter, de inkább 3 liter az ideális napi vízmennyiség, amit meg kell innunk. Azért fontos, hogy figyeljünk a napi folyadékbevitelre, mert komoly következményekkel járhat, ha nem iszunk eleget. Fejfájás, kiszáradás, veseproblémák, karikás szem és a bőr ráncosodása is mind-mind a kevés folyadékbevitel következményei lehetnek” – nyilatkozta korábban az nlc.hu-nak dr. Báthori Zsuzsanna.

Az orrnyálkát védhetjük gyógyszertárban vény nélkül kapható orröblítők, orrspray-k vagy orrcseppek segítségével. Érdemes tartósítószermentes terméket választani, amely nem okoz további irritációt.

via

A Reventil orrspray-vel újra fellélegezhet!

 

Télen a megfázás, azaz a nátha gyakran nehezíti meg a mindennapokat. A kellemetlen tünetek enyhítésében segítségünkre lehet a vény nélkül kapható Reventil orrspray. A Reventil orrspray 4 az 1-ben hatású eszköz: jelentősen mérsékli az orrdugulást, az orrfolyást, az arc- és fejfájást, a szaglás és ízérzékelés zavarát. Egyedülálló összetevője egy gyulladáscsökkentő hatású molekula, az ectoin, amely enyhíti az orrnyálkahártya szárazságát, elősegíti annak regenerációját. A Reventil orrspray tartósítószer-mentes és gyermekek számára is alkalmazható.

Reventil orrspray

Vény nélkül kapható gyógyászati segédeszköz

 

 

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

 

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top