nlc.hu
Tabuk nélkül

Így kerüljük el a vashiányt!

Ne az egészségünkön spóroljunk – így kerüljük el a vashiányt!

Komoly árat fizethetünk, ha az egészségünkön spórolunk! A téli időszakban a C- és D-vitamin-bevitel mellett a nyomelemekre is nagy szüksége van a szervezetünknek ahhoz, hogy meg tudjon védeni minket a kórokozóktól, súlyos betegségek kialakulásától.

A multi-vitamin.hu közleményéből kiderül, hogy az infláció és a növekvő árak hatására a magyarok legelsőként az egészségükön spórolnak. Az emberek inkább az olcsóbb, sok esetben gyengébb minőségű termékeket választják. Az egészségmegőrző készítmények, az étrend-kiegészítők vagy vitaminok közül pedig nemcsak a drágább, adott esetben több hatóanyagot tartalmazó termékekről mondanak le, hanem egyáltalán nem veszik meg maguknak a korábban szedett vitaminokat.

„Ennek már tavaly is látható volt a nyoma, hiszen egyre több volt a beteg. De igazán az év elején lesz meg a böjtje, ugyanis az influenzajárványok jellemzően január-februárban szoktak leginkább tombolni, amikorra a szervezet D-vitamin-szintje jelentősen megcsappan. Így érdemes lenne már az őszi szezonban pótolni a D-vitamint, valamint a C-vitamint” – mondta Jánvári András e-kereskedelmi szakértő.

Vashiány tünetei és kezelése

(Fotó: Getty Images)

A D- és C-vitaminok szedése mellett a vas pótlására is oda kell(ene) figyelni!

A náthavírusok a hideg, nyirkos időben remekül érzik magukat, könnyebben terjednek, ezért most, télen fogékonyabbak vagyunk rájuk. A téli hideg időkben kiemelten fontos, hogy figyeljünk az immunrendszerünk megfelelő működésére, amihez vitaminokra, főleg C- és D-vitaminra, emellett nyomelemekre, egyebek között vasra is szükség van. A vas a szervezetünk oxigénszállító fehérjéje, a hemoglobin fontos alkotórésze, hiányában a szerveink és az immunrendszerünk működése sem lesz tökéletes. Vashiány esetén sokkal könnyebben megbetegszünk, ilyenkor a testünk nem tudja megfelelően hasznosítani a táplálékkal felvett vasat, ami csak tovább fokozza a bajt.

A vashiány tünetei széles skálán mozognak, a legjellemzőbbek közé tartozik a kimerültség, a fáradtság, a koncentrációs zavar, a hajhullás, a szédülés, a sápadtság, és a betegségekre is fogékonyabbá válhatunk.

Vashiányra utalhatnak a következő tünetek:

  • hevesen verő szív,
  • duzzadt nyelv, töredezett körmök,
  • száraz bőr,
  • berepedezett ajkak,
  • orrnyálkahártya kisebesedése,
  • herpesz megjelenése,
  • nyugtalan láb szindróma.

Ha a vashiány tartósan fennáll, és a szervezet vasraktárai kiürülnek, az állapot tovább súlyosbodhat, és vashiányos vérszegénység, anémia alakulhat ki. Fontos tudni, hogy a vashiány kezelésében és annak megelőzésében is csak magas vastartalmú vaspótló gyógyszerek hatásosak, ilyenkor az étkezés és az étrend-kiegészítők szedése nem elégséges. Kezelés hiányában vagy nem megfelelő kezeléssel a tartósan fennálló vashiány miatt kialakuló anémia a keringés összeomlásához vezethet, ami akár végzetes kimenetelű is lehet!

Ezért is fontos, hogy ne az egészségünkön spóroljunk, ne fosszuk meg magunkat a vitaminoktól, testünk számára fontos nyomelemeket tartalmazó készítményektől, hiszen azok a szervezetünk normál, egészséges működését támogatják. A legjobb, ha ezeket megbízható forrásból – patikában személyesen vagy online a webshopban – szerezzük be, mert ott valóban igazolt és ellenőrzött minőségű készítményekhez juthatunk hozzá.

Emellett megreformálhatjuk az étrendünket is, hogy hozzájuttassuk a szervezetünket a szükséges mennyiségű vashoz. Magas vastartalmú alapanyag például a spenót, a mandula, a tökmag és a lencse is. A vörös húsok – marha, borjú, bárány, nyúl – vastartalma magasabb, mint a fehér húsoké (csirke, pulyka, hal), így ezekből is érdemes jócskán fogyasztani.

A különféle belsőségekben (például máj, szív) szintén sok vas van, de a magasabb telítettzsír- és koleszterintartalmuk miatt fogyasztásuk csak havi 1-2 alkalommal javasolt.

Lehetőleg minden étkezés tartalmazzon C-vitaminban gazdag élelmiszereket, például citrusféléket, csipkebogyót, paprikát, káposztát, burgonyát.

(via)

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top