nlc.hu
Tabuk nélkül

A PMS mint visszatérő probléma

A PMS, mint visszatérő probléma

Juli és Ivett régóta barátnők, akik az évfolyamtalálkozót megragadva, sok fontos témát érintettek, köztük Juli PMS-sel való küzdelmét is.

Juli és Ivett nagyon régóta barátnők, de az elmúlt időszakban nem találkoztak, a család és a gyerekek ellátása mindkettőjüket lefoglalta. Juli egész életében küzdött a PMS-sel, ami a szülés után is visszatért hozzá. Ezt panaszolta el régi barátjának, Ivettnek.

„Ivett, nagyon magam alatt vagyok. Rettenetesen boldogok vagyunk, hogy megszületett a harmadik gyermekünk, így teljes a család. A PMS azonban megkeseríti a mindennapjaimat. Képzeld, a szülés után is visszatért, de most más formában” – bukott ki a panasz Juliból. PMS-nek, premenstruációs szindrómának nevezik azokat a tüneteket, amelyek jellemzően 7-10 nappal a menstruációt megelőzően, vagyis a tüszőrepedés és a menzesz közötti időben jelentkeznek. A PMS rendkívül változatos testi és lelki tünetei ebben az időszakban negatívan befolyásolják az életminőséget.

Visszatérő PMS

(Fotó: Getty Images)

„Szülés előtt nagyon durva falási rohamaim voltak, puffadtam, néha úgy néztem ki, mint egy tinédzser, annyira pattanásos lett az arcom. Most, szülés után azonban még jobban bedurvult a PMS-em. Rettenetesen feszült vagyok, alvászavaraim vannak, nagyon ingerült lettem. A férjemet kikészítem, már a nagyobb gyerekek is rám szóltak emiatt. Ivett, nagyon el vagyok keseredve!” – mondta Juli.

A tünetek enyhítésében jó hatásúak lehetnek a nem szteroid gyulladáscsökkentők, illetve a hormonális fogamzásgátlók. Utóbbi kedvező hatása alátámasztja azt a teóriát, hogy a szervezet hormonális egyensúlya felborulásának szerepe lehet a PMS kialakulásában. A hormonkezelés azonban nem mindenki számára hozza meg a várt enyhülést: előfordulhat, hogy nem elég hatásos, vagy akár még fokozhatja is a tüneteket.

„Juli, kérlek! Szedd össze magad!” – förmedt rá barátnőjére Ivett. „A PMS nem a világvége, segíts magadon! Figyelj, nekem például nagyon sokat segített a barátcserje gyógynövény, amely olyan hasznos növényi hatóanyagokat tartalmaz, amelyek könnyíthetnek a menstruáció előtti napok terhein. A rendszeres sport pedig áldás. Válassz valamit, ami kikapcsol: fuss, biciklizz, gyalogolj! A lényeg, hogy legyen rendszeres, mert a mozgás megemeli az endorfinszintet, gyorsul a vérkeringés, az emésztés és a méreganyagok kiválasztása is, amelyek mind-mind segítenek a hormonális egyensúly fenntartásában, a PMS tüneteinek csökkentésében” – mondta Ivett Julinak, aki tágra nyílt szemekkel nézett a barátnőjére.

„És ez tényleg bevált nálad?” – kérdezte hitetlenkedve Juli.

„Igen, és továbbra is használom a barátcserjét, sőt, még jógázom is heti egyszer. A jógaórán tanultam légzésgyakorlatokat, relaxációs technikákat, így sokkal kiegyensúlyozottabb vagyok. Nem görcsölök, nem puffadok, a ciklusom szabályossá vált. A mozgáson kívül egy forró fürdő vagy egy kellemes masszázs is segíthet abban, hogy kicsit ellazulj. Ugyan már! Nemcsak anyuka vagy, hanem nő is! Szervezz magadnak egy kis énidőt, mert így teljesen meg fogsz bolondulni” – mondta Ivett.

„Azt hiszem, igazad van. Tudsz nekem segíteni? Elmehetnénk együtt jógázni, és kipróbálom a barátcserjét is. Köszönöm Ivett, hogy vagy nekem” – mondta Juli.

Hirdetés
Viszlát cikluszavar és PMS! Helló Premens!

A cikluszavar rendezésében és a menstruáció előtti kellemetlen panaszok enyhítésében is segít a hormonmentes, koncentrált barátcserje-kivonatot tartalmazó Premens tabletta, melynek gyógynövény összetevői pozitívan hatnak a női hormonális szabályozórendszer működésére. Hatását és biztonságosságát több vizsgálat is alátámasztja. Jelenleg az egyetlen recept nélkül kapható barátcserjekivonat-tartalmú gyógyszer, melyet a kívánt hatás érdekében ajánlott legalább 3 hónapon át, a menstruáció alatt is szedni. A kezelés szükség esetén tovább folytatható, vagy kiújuláskor újrakezdhető. 3 havi terápiára elegendő kiszerelés is kapható.

Vény nélkül kapható, barátcserjekivonat-tartalmú gyógyszer
https://www.premens.hu/ 
Fotó: Phytotec Hungária Bt.

 

A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

 

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top