nlc.hu
Tabuk nélkül

Csak a tűrőképességen múlna, ki, hogy éli meg a PMS-sel járó fájdalmat?

Csak a tűrőképességen múlna, ki hogyan éli meg a PMS-sel járó fájdalmat?

Milyen problémákkal jár a PMS és a cikluszavar? Van, aki meg sem érzi, van, aki szinte mozgásképtelenné válik. Tényleg csak a tűrőképességen múlik, ki, mennyire bírja a megpróbáltatásokat? Mi állhat a tünetek hátterében? Nézzük!

A PMS, vagyis a premenstruációs szindróma a menstruáló nők nagy részét érinti valamilyen formában. Sokaknál csak testi tünetekkel jelentkezik, másoknál a testi és lelki tünetek egyaránt megkeserítik a mindennapokat.

A PMS kialakulásában minden bizonnyal szerepet játszik a női ciklust vezérlő két hormon, az ösztrogén (tüszőhormon) és a progeszteron (sárgatesthormon) egyensúlyának felborulása, aminek következtében a menstruáció előtt 7-10 nappal megjelenik a PMS-re jellemző tünetegyüttes.

PMS-sel járó fájdalom

(Fotó: Getty Images)

Evelin főiskolás, akinél a menstruáció előtti néhány nap komoly puffadással, fájdalmas mellfeszüléssel, hasmenéssel jár, és néha előfordul hányinger és hányás is. „Nagyon szorongó típus vagyok, lehet, az állandó stressz van befolyással a menstruációs ciklusomra, nem tudom, de a lényeg, hogy a menstruáció előtti napokban nagyon rosszul tudok lenni. Egy alkalommal annyira nem éreztem magam jól, hogy haza kellett mennem a suliból. Alig tudtam mozdulni, hányingerem lett, nagyon görcsölt a hasam. Alapvetően csendes szenvedő vagyok, bírom a fájdalmat is, de a PMS teljesen kikészített. Nekem az életmódváltás – a rendszeres testmozgás, a sok friss zöldség és gyümölcs – sokat segített” – mondta Evelin.

A PMS-sel a termékeny életkorban lévő nők 80%-a találkozott már, de csak 5% körül van azok aránya, akiknek a mindennapi életét komolyabban befolyásolja. Ők azok, akik ilyenkor képtelenek a szokásos tevékenységeik, például a munkájuk elvégzésére, vagy nehézségeik támadnak az emberi kapcsolataikban.

„A mellfeszülés, a rendszeresen felbukkanó pattanások, a puffadás vagy a lábdagadás mellett sokkal megerőltetőbb, hogy minden hónapban van egy hét, amikor legszívesebben csak a szobámban ülnék bezárkózva, és azt kívánom, bárcsak ne szólna hozzám senki. Nagyon bunkó tudok lenni ilyenkor, képes vagyok mindenkit megbántani, de szerencsére lehetőségem van home office-ban dolgozni, amikor épp a PMS kellemetlen tüneteitől szenvedek. A menstruáció előtti napokon nem is vagyok önmagam. Ráadásul mindig azt hallgattam, hogy a korral vagy majd a szüléssel enyhülnek a tünetek, de nálam ez nem jött be. Ami segített, az a pszichiáter: folyamatosan alakítottuk át az életmódomat, emellett elkezdtük a pszichoterápiát és a gyógyszeres kezelést is” – mondta Blanka.

A menstruáció általában 28 napos időközönként jelentkezik, ami egyénenként eltérő lehet, de normális esetben 21 és 35 nap között van. Cikluszavarra utalhat, ha a két menstruáció közti idő túl rövid, vagy épp túl hosszúra nyúlik.

A háttérben állhat hormonzavar, valamilyen gyulladás, de jóindulatú, vagy akár rosszindulatú daganat is. A tartós vagy intenzív stressz is hatással lehet a hormonális rendszerre, befolyásolva a menstruációs ciklust, de veszélyes lehet a ciklusunkra a túlzott testmozgás vagy a drasztikus diéta, illetve fogyás is. Egyre gyakoribb ok az úgynevezett policisztás ovárium szindróma (PCOS): ez egy hormonális rendellenesség, amely befolyásolhatja az ovulációt és a menstruációs ciklust. Hasonlóképpen befolyásolhatja a menstruációs ciklust az endometriózis is.

„Itt nem a tűrőképességről van szó! A PMS és a cikluszavar ennél sokkal összetettebb probléma, amit a legtöbb munkahelyen még mindig nem kezelnek kellő empátiával. Nálam a PMS tünetei rendkívül erősek, ami miatt sokszor a munkámat sem tudom ellátni. Sajnos cikluszavarom is van, a PMS tüneteim is napokig tartanak és súlyosak. Rettenetes migrénes fejfájás, alhasi görcsök gyötörnek ezekben a napokban. Feszült és ideges is vagyok, ami csak tovább rontja a helyzetet. Nagyon díjaznám, ha a nők végre megkapnák a menstruációs szabadságot, mert amit a „gyengébbik nem” elvisel, arról a férfiaknak fogalmuk sincs, de sajnos ott még nem tartunk. Így maradtak a fájdalom- és görcsoldók, valamint egy gyógynövényes tabletta, ami sokat könnyít a menstruáció előtti napok terhein és a ciklusomat is rendbe tette” – mondta Enikő.

Hirdetés
Viszlát cikluszavar és PMS! Helló Premens!

A cikluszavar rendezésében és a menstruáció előtti kellemetlen panaszok enyhítésében is segít a hormonmentes, koncentrált barátcserje-kivonatot tartalmazó Premens tabletta, melynek gyógynövény összetevői pozitívan hatnak a női hormonális szabályozórendszer működésére. Hatását és biztonságosságát több vizsgálat is alátámasztja. Jelenleg az egyetlen recept nélkül kapható barátcserjekivonat-tartalmú gyógyszer, melyet a kívánt hatás érdekében ajánlott legalább 3 hónapon át, a menstruáció alatt is szedni. A kezelés szükség esetén tovább folytatható, vagy kiújuláskor újrakezdhető. 3 havi terápiára elegendő kiszerelés is kapható.

Vény nélkül kapható, barátcserjekivonat-tartalmú gyógyszer
https://www.premens.hu/ 
Fotó: Phytotec Hungária Bt.

 

A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

 

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top