nlc.hu
Tabuk nélkül

Anya-lánya kapcsolat és PMS. Van összefüggés?

Anya-lánya kapcsolat és PMS. Van összefüggés?

A PMS pontos okát mindmáig nem sikerült meghatározni. A hormonok mellett valóban lehet környezeti hatás, vagy épp viselkedési minta következménye a premenstruációs szindróma?

Pontos statisztika nem ismert, de a menstruáló nők legalább 60%-a erősen vagy elviselhetően, de biztosan szenved a PMS néhány tünetétől, ami lehet alvászavar, fáradtság, érzékenység, kimerültség, étkezési szokások változása (kívánósság vagy éppen étvágytalanság), idegesség, harag, düh, ingerültség vagy folyamatos bosszankodás.

A tünetek jellemzően a menstruáció előtt 7-10 nappal, vagyis a tüszőrepedés és a menzesz közötti időben jelentkeznek, majd a vérzés kezdete után 1-2 napon belül maguktól megszűnnek. A premenstruációs szindróma közvetlen kiváltó oka pontosan a mai napig nem ismert.

PMS, ami örökölhető

(Fotó: Getty Imges)

A PMS előfordulási gyakorisága összefüggésbe hozható a menstruációhoz való viszonnyal akár egyéni, akár családi, akár társadalmi szinten.

Megfigyelték, hogy a PMS gyakoribb olyan nőknél/lányoknál, akiknek a közvetlen környezetében, a családon belül másoknak is vannak hasonló panaszaik. De a kulturális tényezők, a menstruációhoz való viszony is befolyásolja, például a nyílt, őszinte, bizalmas és támogató anya-lánya kapcsolat pozitívan, ezek hiánya negatívan befolyásolja a PMS-t.

„Anyával mindig, mindent megbeszélünk, ő a legjobb barátnőm. Nagyon támogató, és tudom, ha problémám van, akkor mindenben segít, amiben csak tud. Furcsa dologra lettem figyelmes: a menstruációm előtti napokban ingerült lettem, alvászavaraim és falási rohamaim voltak. A félév és a vizsgaidőszak is nagyon kemény volt, és rengeteget stresszeltem, ami negatívan hatott a szervezetemre, így a ciklusomra is. Szóltam anyunak, hogy valami nagyon nincs rendben velem az utóbbi két hónapban. Természetesen azonnal tudta, mi a baj. Anyukám elmagyarázta, hogy ezt a tünetegyüttest PMS-nek hívják, majd hozott a gyógyszertárból egy növénykivonat-tartalmú tablettát, ami segített a PMS enyhítésében” – mesélte Bogi.

Bármennyire is hihetetlen, a környezetünk is hathat ránk:

„Lilla pár hónappal ezelőtt mesélt nekem arról, hogy számára a PMS igazi pokol: falási rohamai vannak, állandó hangulatingadozással küzd, rosszul alszik, sokszor depressziós. Napi szinten beszéltünk a témáról, majd nagy nehezen életmódot váltott: sokat mozog, és egy gyógynövényes gyógyszert is szed, így szerencsére mostanában már jobban van. Velem viszont érdekes dolog történt: két hónapja én is tapasztalom a PMS tüneteit, bár a családban és nálam sem volt ez jellemző. Szóval semmi mással nem tudom magyarázni, minthogy annyira beleéltem magam Lilla helyzetébe, annyira szerettem volna megoldani a problémáját, hogy napi szinten foglalkoztam ezzel, a PMS igazi szakértője lettem és rám is „átragadt”, mert a tüneteket tökéletesen produkálom” – mondta Luca, aki orvosa tanácsát kérte ki, hogy mit tegyen, így a barátnőjéhez hasonlóan életmódot váltott, és elkezdett jógázni is.

A kulturális tényezők is hatnak a menstruációhoz való viszonyra olyan vallási vagy társadalmi közegekben, ahol a menstruáció a tisztátalanságot jelképezi.

Nepálban a mai napig él a chhaupadinak nevezett tradíció. A chhaupadi idején minden menstruáló nőnek el kell mennie az otthonából. Ebben az időszakban a fiatal lányok és nők kiközösítve laknak, a közösség távol tartja magát tőlük, mert tisztátalannak véli őket.

Hirdetés
Viszlát cikluszavar és PMS! Helló Premens!

A cikluszavar rendezésében és a menstruáció előtti kellemetlen panaszok enyhítésében is segít a hormonmentes, koncentrált barátcserje-kivonatot tartalmazó Premens tabletta, melynek gyógynövény összetevői pozitívan hatnak a női hormonális szabályozórendszer működésére. Hatását és biztonságosságát több vizsgálat is alátámasztja. Jelenleg az egyetlen recept nélkül kapható barátcserjekivonat-tartalmú gyógyszer, melyet a kívánt hatás érdekében ajánlott legalább 3 hónapon át, a menstruáció alatt is szedni. A kezelés szükség esetén tovább folytatható, vagy kiújuláskor újrakezdhető. 3 havi terápiára elegendő kiszerelés is kapható.

Vény nélkül kapható, barátcserjekivonat-tartalmú gyógyszer
https://www.premens.hu/ 
Fotó: Phytotec Hungária Bt.

 

A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

 

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top