nlc.hu
Tabuk nélkül

A PMS-re a környezeted is hathat

A PMS-re a környezeted is hathat – meglepődsz, mivel hozható még összefüggésbe a gyakorisága!

Jóllehet a PMS pontos okát mindmáig nem sikerült meghatározni, annyi azonban egészen bizonyos, hogy sok nő életét keseríti meg a menstruációt megelőző pokol. Valóban lehet környezeti hatás, vagy épp viselkedési minta következménye a premenstruációs szindróma? Erre kerestük a választ.

A PMS-nek, azaz a menstruációt megelőzően jelentkező tünetegyüttesnek számos jele lehet, beleértve a hangulatingadozásokat, a mellek érzékenységét, az ételek utáni sóvárgást, a kimerültséget, az ingerlékenységet, a depressziót és még sorolhatnánk.

Becslések szerint a nők túlnyomó többsége már tapasztalta a premenstruációs szindróma bizonyos tüneteit, amelyek jellemzően a menstruáció előtt 7-10 nappal, vagyis a tüszőrepedés és a menzesz közötti időben jelentkeznek, majd a vérzés kezdete után 1-2 napon belül maguktól megszűnnek. Mindazonáltal a premenstruációs szindróma közvetlen kiváltó okát mind a mai napig nem ismerjük pontosan.

Milyen gyakori a PMS?

A PMS előfordulási gyakorisága összefüggésbe hozható a menstruációhoz való viszonnyal akár egyéni, akár családi, akár társadalmi szinten.

A családi halmozott előfordulás inkább viselkedési minta következménye, mintsem valódi genetikai tényezők hatása. Gyakrabban fordul elő, ha a közvetlen környezetben másoknak is van hasonló panaszuk. Jelentkezését egyéni szinten éppúgy befolyásolhatja a nem kívánt terhességtől való félelem, mint a várt terhesség elmaradása. Utóbbi esetben a jelentkező menstruációt minden alkalommal egy újabb sikertelen próbálkozás jeleként éli meg a nő.

PMS-re így hat a környezet

Fotó: Getty Images

Bármennyire hihetetlen, de maga a környezet is hathat a PMS előfordulására. Ez történt Enikővel is.

„Andival gyerekkorunk óta szoros barátság köt össze minket. Mindent megbeszélünk, igazából olyanok vagyunk, mintha testvérek lennénk. Együtt csináltuk végig a gimit, főiskolára is együtt jártunk, és a családalapítás után sem engedtük el egymás kezét. Andi pár hónappal ezelőtt mesélt nekem arról, hogy a régóta fennálló menstruáció előtti panaszait a második gyereke születése óta igazi rémálomként éli meg: falási rohamai vannak, állandó hangulatingadozással küzd, rosszul alszik, sokszor depresszív állapotba kerül. Sokat beszéltünk a témáról, az orvosa tanácsát is kikérte. Nagy nehezen, de életmódot váltott, magnéziumban, kalciumban gazdag étrendet követ, sokat mozog, és egy gyógynövényes gyógyszert is szed, így szerencsére mostanában már jobban van. Velem viszont érdekes dolog történt: két hónapja én is érzem a PMS egyes tüneteit. Semmi mással nem tudom magyarázni az esetet, mint azzal, hogy annyira beleéltem magam Andi helyzetébe, annyira sajnáltam, annyira szerettem volna megoldani a problémáját, hogy teljesen beleástam magam a témába, és valahogy rám ragadt, mert a tüneteket tökéletesen produkálom. A melleim feszesek, rettentő ingerült és kimerült vagyok, a hűtőt pedig… egészben fel tudnám falni! Nem mehet így tovább, szóval úgy döntöttem, hogy én is rendszeres sportba kezdek, és jobban figyelek az étkezésemre, úgy, mint Andi.”

A kulturális tényezők is befolyásolják a menstruációhoz való viszonyt olyan vallási vagy társadalmi közegekben, ahol a menstruáció a tisztátalanságot jelképezi.

Ilyen például Nepálban a chhaupadinak nevezett tradíció, amit a mai napig gyakorolnak egyes vidékeken. A chhaupaddi idején minden menstruáló nőnek el kell mennie az otthonából. Ebben az időszakban kiközösítve laknak fiatal lányok, középkorú nők összetákolt, koszos, szűk disznóólszerű helyiségekben. A közösség távol tartja magát tőlük, mert tisztátalannak véli őket ebben a periódusban.

Ez a jelenség nem új keletű, nem csak Nepálban találkozhatunk vele. A sziú indiánok különleges erőket tulajdonítanak a menstruáló nőknek, akiket nagyon kímélnek ezekben a napokban. Isnádinak – egyedül lakásnak – nevezik, ahova a nő elvonul a menstruáció idejére, távol a törzs zajától.

A pihenés, elvonulás, az önmaguknak szentelt idő kulcsfontosságú ebben az időszakban. Egyes bennszülött törzsek (például dél-amerikai vagy ausztrál, afrikai kultúrákban) külön kunyhót építettek asszonyaiknak a nehéz napokra.

Mi segíthet a PMS ellen?

A tünetek enyhítésében jó hatásúak lehetnek a nem szteroid gyulladáscsökkentők, illetve a hormonális fogamzásgátlók. Utóbbi alkalmazása alátámasztja azt, hogy a szervezet hormonális egyensúlyának lehet szerepe a PMS kialakulásában.

A táplálkozás PMS-ben való szerepe még nem teljesen tisztázott, de egyes kutatások szerint a megfelelő mennyiségű kalcium- és D-vitamin-bevitelnek kifejezetten jótékony hatása lehet. Hogy a PMS ne legyen annyira megterhelő, fontos, hogy az étrend tartalmazzon tejet, joghurtot, soványabb sajtokat és olyan zöldségeket, mint a brokkoli vagy a káposzta.

(Nyitókép: Moyo Studio/Getty Images)

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top