nlc.hu
Tabuk nélkül

PMS: ha támad, nem ismer akadályt!

PMS: ha támad, nem ismer akadályt!

A PMS nem válogat: a havivérzés előtti napok sok nő életét keserítik meg, és sajnos ez nem szimpla hisztisorozat!

PMS-nek, azaz premenstruális szindrómának nevezik azokat a tüneteket, melyek jellemzően a menstruációt 7-10 nappal megelőzően, vagyis a tüszőrepedés és a menzesz közötti időben jelentkeznek. Ezek a havivérzés előtti napok sok nő életét keserítik meg, hiszen a rendkívül változatos testi és lelki panaszok átmenetileg ugyan, de igencsak negatívan befolyásolják az életminőséget, és korlátozhatják a szokásos mindennapi tevékenységet is.

Sokan csak a PMS testi tüneteit tapasztalják, másoknál viszont testi és lelki tünetek egyaránt előfordulnak.

Testi tünetek:

  • mellfeszülés
  • fejfájás (migrén)
  • súlygyarapodás
  • alhasi görcsök
  • bőrproblémák
  • általános fájdalom

Lelki tünetek:

  • labilis hangulat
  • túlérzékenység
  • ingerlékenység
  • szorongás
  • idegesség
  • búskomorság, sírósság

Ebben az időszakban nehezünkre esik koncentrálni, könnyedén esünk kétségbe vagy pánikolunk, és gyakran ügyetlennek, esetlennek érezzük magunkat.

„Nagyon utálom, de az az igazság, hogy a menstruáció előtti napokban rettentően elviselhetetlenné válok. De nemcsak puffogok vagy ciccegek, hanem sajnos komoly testi tüneteket is produkálok: engem az erős migrén kifejezetten romba dönt. Sajnos a PMS-tünetek a vizsgaidőszak kellős közepén sem kíméltek, olyannyira erős fájdalmaim voltak a felfokozott lelki állapot, a vizsgák miatti állandó pánikolás miatt, hogy az egyik online vizsgámat el is kellett halasztanom. Ezen a ponton kerestem fel a nőgyógyászt, aki sportolási lehetőségként a jógát ajánlotta, és az egyes gyógynövények kedvező hatásaira is felhívta a figyelmemet. Ezen kívül – bár jelenleg nem élek párkapcsolatban –, fogamzásgátlót is javasolt, amit elfogadtam. Szerencsére az elhalasztott vizsgám utóbb sikerült, és úgy tűnik, nálam a hormontartalmú tabletta is működik” – mondta Eszter.

PMS és tünetei

Fotó: Getty Images

Érdemes az alábbiakra odafigyelni:

A táplálkozás PMS-ben játszott szerepe még nem teljesen tisztázott, de egyes kutatások szerint a megfelelő mennyiségű kalcium- és D-vitamin-bevitelnek kifejezetten jótékony hatása lehet. Hogy a PMS ne legyen annyira megterhelő, fontos, hogy az étrended tartalmazzon tejet, joghurtot, soványabb sajtokat és olyan zöldségeket, mint a brokkoli vagy a káposzta.

Egy kis sport

Emellett a mozgás is enyhítheti a tüneteket, már csak azért is, mert legalább eltereli a figyelmet a fájdalomról.

Gyógynövények a természet patikájából

Érdemes kipróbálni a különböző gyógynövényeket is: a ligetszépe vagy a barátcserje tartalmaz olyan hasznos növényi hatóanyagokat, amelyek könnyíthetnek a menstruáció előtti napok terhein. A levendula nyugtat, a cickafark görcsoldó hatású, a citromfű pedig egyebek között az alvászavarok leküzdésében segíthet.

Amikor az életmódbeli változtatások nem segítenek…

…akkor érdemes orvoshoz fordulni, és alaposabban kivizsgáltatni a problémát. A tünetek enyhítésében jó hatásúak lehetnek a nem szteroid gyulladáscsökkentők, illetve a hormonális fogamzásgátlók. Utóbbi azért, mert a szervezet hormonális egyensúlyának lehet szerepe a PMS kialakulásában.

A hormonkezelés azonban nem mindenki számára ajánlott, vagy hozza meg a várt enyhülést: előfordulhat, hogy hatástalannak bizonyul, vagy akár még fokozhatja is a tüneteket.

Tudj meg többet a testedről!

(Nyitókép: Getty Images /PhotoAlto/Odilon Dimier)

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top