Tabuk nélkül

Fogamzásgátló mellékhatása is lehet a hüvelygomba! Így győzheted le (x)

Amikor egy pár eldönti, milyen fogamzásgátlási módszert válasszon, leginkább a biztonságot és a kényelmi szempontokat szokás szem előtt tartani. Ugyanakkor nem ártana gondolni az esetleges mellékhatásokra is!

 

Fogamzásgátló mellékhatása is lehet a hüvelygomba! Így győzheted le (x)


Hogyan védekezzünk?

Nem véletlen, hogy elég sokan a tablettaszedést tartják a legkézenfekvőbb megoldásnak, hiszen egyrészt kényelmes, másrészt felettébb hatásosan kerülhető el vele a nem kívánt terhesség. Mégsem mindenkinek ideális ez a módszer, akadnak például, akik kifejezetten ódzkodnak attól, hogy hormont szedjenek. A másik véglet lenne a gumióvszer használata, ami ugyancsak megbízható eszköz, sőt még hormonmentes is, ellenben az „öltözködés” miatt rendre a legintimebb pillanatokat kell megszakítani, ez pedig akár a vágyat is lelohaszthatja.

A mellékhatásokat nem mindig lehet megúszni

Kinga és férje pár éven belül tervezik a gyerekvállalást, de eldöntötték, ha esetleg mégis „becsúszna” a terhesség, akkor hamarabb is szívesen belevágnak a babaprojektbe.

– Nem akartam tablettát szedni, már csak azért sem, mert jelenleg váltott műszakban dolgozom, ami miatt elég nehéz lenne betartanom, hogy minden nap ugyanabban az időben vegyem be a gyógyszert. Ismerem magamat: folyton elfelejteném, a vége meg az lenne, hogy teljesen összezavarodna az egyébként jól kiszámítható ciklusom – meséli a 27 éves Kinga, egy éjjel-nappali kisközért eladója. – Egy lokális fogamzásgátló mellett döntöttünk, amit elég havonta egyszer felhelyezni a hüvelybe, és onnantól majd „csendben teszi a dolgát”. Tudtuk, hogy ez is tartalmaz valamennyi hormont, de legalább nem kell szájon át beszedni, így nem avatkozik bele a peteérésbe sem. Egyvalamire azonban nem számítottunk: mint kiderült, sajnos ennek a fogamzásgátlónak is lehet mellékhatása, mert az én esetemben hüvelygombát okozott” – idézi fel Kinga.

Így ismerheted fel a gombát

A hüvelygomba jellegzetes tünete az erős viszketés, a fájdalom és az égő érzés a hüvelyben és annak környékén, illetve az egész intim terület kipirosodhat, megduzzadhat. Sárgás-fehéres színű, túrós-szemcsés állagú hüvelyfolyás is jelentkezik.

A Candida gombák a hüvelyflórában normál körülmények között is jelen vannak, ám mindaddig nem okoznak gondot, amíg nem szaporodnak el túlságosan. Túlszaporodásukat rendszerint a hüvely érzékeny biológiai egyensúlyának megbomlása okozza. Kinga esetében a galibát a lokális fogamzásgátló idézte elő.

Segített a régóta bevált bórsav

– Felkerestem a nőgyógyászt, aki megnyugtatott, hogy a szervezetem idővel még hozzászokhat az újfajta fogamzásgátlóhoz, tehát nem feltétlenül kell lemondanunk erről a módszerről. A gombát addig is mindenképpen ki kellett kezelnem: kaptam rá gyógyszert, a helyi kezeléshez pedig a patikában vettem recept nélkül kapható Micovag Plus hüvelykúpot. A kezelés használt, megszabadultam a gombától, és szerencsére a fertőzés azóta sem tért vissza” – zárja történetét a fiatal nő. 

A Micovag Plus jelenleg az egyetlen vény nélkül kapható hüvelygomba elleni kúp, ami bórsavat is tartalmaz. A bórsav régóta bevált szer a hüvelygomba elleni küzdelemben, hiszen a korszerű gombaellenes készítményekkel szemben ellenálló gombafajok szaporodását is képes meggátolni. A Micovag Plus hüvelykúp a bórsav mellett tejsavat is tartalmaz, amely elősegíti az egészséges savas hüvelyi pH megőrzését. Hasznos összetevője még a nyugtató hatásáról közismert kamilla gyógynövény kivonatából származó bizabolol, mert ennek révén a Micovag Plus hüvelykúp nemcsak a gombák szaporodását képes gátolni, hanem a kellemetlen viszketést és égő érzést is csillapítja.

Patikában kapható gyógyászati segédeszköz

Patikában kapható gyógyászati segédeszköz

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL

A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT,

VAGY KÉRDEZZE MEG

KEZELŐORVOSÁT!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top