Tabuk nélkül
Szponzorált tartalom

Így hat rád a kialvatlanság

Mi történik velünk, ha hiányzik a megfelelő mennyiségű és rendszerű alvás? Milyen meglepő következményei lehetnek a kialvatlanságnak? Nem is gondolnád!

Az alváshiány hatásai sokfélék lehetnek:

Lelassult reakcióidő, csökkenő koncentráció

Az alvásnak nemcsak a test regenerációjában van nagy szerepe, hanem az agy frissességéhez is nagyon fontos. Maga az alváshiány károsan hat a figyelemre, lassítja a reakcióidőnket, csökkenti a koncentrációt, illetve befolyásolja problémamegoldó képességünket is. Ez pedig a tanulásban is akadályoz bennünket, aminek viszont nemcsak az iskolapadban, hanem az élet minden területén fontos szerepe van.

Fotó: iStock

Kihat az emlékezőképességre

Az alvásciklus néhány része fontos szerepet játszik az emlékek megszilárdításában is: ha nem alszunk eleget, kevésbé fogunk emlékezni arra, hogy mi történt velünk előző nap.

Növeli a depresszióra való hajlamot

Ha huzamosabb ideig nyugtalanul alszunk, az hangulatingadozást okozhat, a tartós rosszkedv pedig akár depresszióra is hajlamosíthat. Az agynak szüksége van alvásra, hogy feldolgozza a napi eseményeket, érzelmeket és élményeket.

Gyengíti az immunrendszert

Ha nem alszunk eleget, nagyobb az esélye, hogy megbetegszünk. Az alváshiány gyengíti az immunrendszert, így egy egyszerű megfázás is könnyedén ledönthet a lábunkról.

Rontja a bőr rugalmasságát

Az ohiói University Hospital tanulmánya szerint a hosszan tartó kialvatlanság a bőr gyorsabb öregedésével jár: veszít rugalmasságából, feszességéből, mélyülnek a ráncok és még májfoltok is megjelenhetnek tőle az arcon.

És ha ez még nem lenne elég:

A kevés alvás elhízáshoz, szív- és érrendszeri rendellenességek, magas vérnyomás, stroke és cukorbetegség kialakulásához is vezethet.

Tudtad? Az alváshiányos és alvásproblémákkal küzdő nők és férfiak közül sokan panaszkodnak a libidó, vagyis a nemi vágy csökkenésére.

Az alvászavarok 75%-ának hátterében környezeti és lelki tényezők állnak:

  • lelki megterhelések: fokozott magánéleti vagy munkahelyi stressz, szorongás
  • életvitel: késő esti étkezés, túlzott alkoholfogyasztás, serkentő hatású italok (kávé, fekete tea stb.)
  • megváltozott napi ritmus: például munkahelyváltás, munkanélkülivé válás, vagy idős korban a nyugdíjazás
  • alváskörnyezet: kedvezőtlen zaj-, és fényviszonyok, túl meleg vagy túl hideg, illetve levegőtlen hálószoba, kényelmetlen fekhely

Fontos! Az átmeneti alváshiány még nem okoz visszafordíthatatlan egészségkárosodást, de tény, hogy jó alvási szokásokkal jelentősen javíthatunk az életminőségünkön!

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top