Tabuk nélkül

Te melyik típusba tartozol? Ilyen tüneteket érezhetsz a menzesz előtt (x)

PMS-nek, azaz premenstruális szindrómának nevezzük azokat a kellemetlen tüneteket, amelyek a menzeszt megelőző 7-10 napban jelentkeznek, és sok nő életét megkeserítik. A tünetek alapján ötféle PMS-típust különböztetünk meg. Te melyikbe tartozol?

Te melyik típusba tartozol? Ilyen tüneteket érezhetsz a menzesz előtt (x)
A havivérzés előtti napokat sok nő a pokolba kívánja, hiszen a PMS testi és lelki tünetei negatívan befolyásolják az életminőséget, ezáltal korlátozhatják a mindennapi tevékenységeinket. A PMS tünetei jellemzően a menstruációt megelőző 7-10 napban jelentkeznek. Jó, ha tudod, hogy a premenstruális szindróma nem női hiszti, és nem is képzelt betegség, éppen ezért a vérzés kezdetéig nem múlik el magától. Ha a menzeszt megelőző napokban hamarabb felkapod a vizet, esetleg falánkabb vagy, fáj a fejed, vagy puffad a hasad, ne érezd úgy, hogy egy kiállhatatlan nő vagy, valószínűleg neked is PMS-ed van. A női ciklust alapvetően két hormon, az ösztrogén és a progeszteron vezérli. A PMS tünetei akkor jelentkezhetnek, ha a menzeszt megelőző napokban valamiért megbomlik a két hormon egyensúlya. A tünetek alapján ötféle PMS-típust különböztetünk meg.

H típus

Ha ebbe a csoportba tartozol, neked a vízvisszatartás következtében jelentkező tünetek, mint például a mellfeszülés, a kéz- és lábdagadás jelenti a fő problémát.

D típus

Ha hajlamos vagy a búskomorságra és lelki mélypontokkal kell megküzdened a havivérzésed előtt, esetleg alvászavaraid vannak, akkor valószínűleg te a D csoportba tartozol.

A típus

Ha a kedélyed egyszer az égben szárnyal, aztán pedig levert vagy, emiatt úgy érzed, mintha egy hangulati hullámvasúton ülnél, akkor te az A típusba tartozol. A hangulati labilitást gyakran szorongás is kíséri.

C típus

Ebbe a csoportba tartozol, ha a menzeszt megelőző napokban úgy érzed, farkaséhes vagy, és akár falási rohamaid is vannak. Emellett fáradékonyságot és energiahiányt is tapasztalsz.

Kevert típus

Elképzelhető, hogy többféle tünet is jellemző rád, ezért úgy érzed, nem vagy besorolható egyik említett típusba sem. Sok nőnél ugyanis a testi tünetek, a magatartásváltozások és a lelki problémák egyaránt megtalálhatók. Ennek az az oka, hogy a hormonális rendszert és a hangulatot szabályzó központok az agy szomszédos területein találhatók, a két agyterület pedig kölcsönösen hatást gyakorol egymásra.

 

Tünetcsökkentés hormonmentesen

A PMS tüneteinek csökkentésére létezik hormonmentes segítség. A Premens tabletta hatóanyaga a barátcserje kivonata. Ezt a gyógynövényt már az ókorban és a középkorban is használták, és ma már bizonyított, hogy pozitívan hat a női hormonális szabályozórendszer működésére.  A Premens tabletta klinikailag igazoltan enyhíteni tud számos PMS-tünetet, de türelmesnek kell lenni, a kívánt hatás elérése érdekében érdemes legalább három hónapon át szedni.

Vény nélkül kapható barátcserjekivonat-tartalmú gyógyszer

Vény nélkül kapható barátcserjekivonat-tartalmú gyógyszer

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL

OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT,

VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT,

GYÓGYSZERÉSZÉT!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top