Trend

Esõ, hó és egyéb hulló vizek

Mivel a víz a Földön nem képzõdik újra nagy mennyiségben, a lehulló csapadékoknak nagy szerepük van a Föld vízháztartásának fenntartásában. Hiszen ezek nélkül kiszáradnának a tengerek, és szomjan halnánk.

A levegő 100%-os pártartalmánál a benne lévő víz egy része kicsapódik: ez a csapadék. A felhők vízcseppecskéi valójában nem lebegnek, hanem fel-le süllyednek. A felfelé irányuló áramlások minduntalan felfelé próbálják nyomni őket. A vízcseppek ilyen fel-le utazásuk során összeragadnak, míg akkorára növekszenek, hogy a levegő már nem tudja felfelé nyomni őket, s lehullanak.

?>

Esők

A 0,7-4 mm átmérőjű vízcseppekből álló csapadék az eső. A szitálás, szemerkélés 0,7 mm-nél kisebb esőcseppekre vonatkozik. Felhőszakadás az a heves eső, ami 5-8 mm nagyságú cseppekből áll, és zivatarok vagy hideg frontok esetén hullik. Intenzitása: 1mm/perc.

Országos eső a tartós, közepesen erős, nagy területre kiterjedő eső, ami melegfronttal van összefüggésben. A tartós eső minimum 6 óráig tart, és a csapadék mennyisége eléri az 5 mm/óra értéket. Heves eső az egy óra alatt legalább 17mm csapadékot adó sűrű eső, ami zivatarokkal és hideg frontokkal függ össze. A helyi eső heves zápor, amely csak néhány percig tart.

Havak, zúzmara, dér és társaik

A talajközeli levegőréteg erős lehűlésekor a talajon vagy növények felületén vízcseppek formájában kicsapódó nedvesség a harmat. Dérnek nevezzük, amikor a harmatpontot a levegő a víz fagyáspontja alatt éri el, és a a talajközeli tárgyakra hószerű réteg rakódik le. A szélcsendes, fagyos időben túlhűlt ködből zúzmara képződik. A szilárd csapadék leggyakoribb formája a hó. Havazás mind meleg-, mind hidegfrontot kísérhet. Különféle típusokat ismerünk: kemény hidegben hullik a száraz, szemcsés porhó. A nedves hó vizes tapadású, nagy pelyhekben esik enyhe időben. (Hógolyózásra a legalkalmasabb.) Ezenkívül van még friss hó, régi hó, csonthó, stb.

A jégeső gömbölyded alakú szilárd csapadék. Átmérője 0,5 cm és több cm között változhat. Általában zivatarokkal, ritkábban hideg frontokkal van kapcsolatban.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top