Trend

Mi a meteorológia?

Jártál már úgy, hogy a váratlanul beboruló ég hetek óta tervezett programodat tette tönkre? Nyilván te is szeretnéd elõre tudni, hogy milyen lesz az idõjárás. Ez a szabadidõ megtervezésében is nagy segítség, de sokkal fontosabb például a gazdálkodás szempontjából.

A halászoknak tudniuk kell, hogy mikor futhatnak ki biztonsággal a kikötőből és a pilótáknak is lényeges kérdés, hogy milyen időjárási viszonyokkal találkoznak repülés közben. A meteorológus feladata az időjárás-előrejelzések elkészítése. A meteorológusok ismerik a különböző felhőfajtákhoz kapcsolódó időjárást.

Együtt vizsgálják a felszíni jelentéseket és a műholdfelvételeket. Ezek segítségével tudják nyomonkövetni az időjárási rendszereket, előre tudják jelezni mozgásaikat és a mozgások sebességét, a rendszerek változásait. Fontos lenne például, hogy a hurrikánok útvonalát mindig pontosan előre jelezzék, de a hurrikán-rendszerek olyan bonyolultak, hogy ez nem mindig sikerül.

Meteorológiai jelek

Az időjárási helyzetet egy adott időpontban a meteorológiai térképek foglalják össze. A térképek szabványosított jeleket tartalmaznak. A legfeltűnőbbek az azonos légnyomású helyeket összekötő vonalak, az izobárok. A szelek ezekkel nagyjából párhuzamosan fújnak, méghozzá annál erősebben, minél közelebb vannak egymáshoz az izobárok. A térképen a hideg és a meleg frontokat is feltüntetik, valamint megjelennek még az alacsony és a magas légnyomású központok.

Meteorológiai műszerek

Mérsékelt éghajlaton egy darab szárított moszat magába szívja a nedvességet a nyirkos levegőből. Ahogy a levegő páratartalma növekszik, egyre nedvesebb lesz, így jelzi a melegfront közeledését, vagyis a várható esőt. Amikor a meleg légtömeg távozik, a moszat kiszárad.

Meteorológiai műszer a barográf, a hőmérő, a szélirányjelző, az anemométer és a pszichrométer. A barográfot a légnyomásváltozások feljegyzésére, a hőmérőt a levegő hőmérsékletének mérésére használják. A szél irányát és erősségét a szélirányjelző és az anemométer mutatja. A páratartalmat a pszichrométerrel mérik. A meteorológiai műholdak fényképeket továbbítanak a Földre a felhőzet alakulásáról, így tudják megvizsgálni a különböző felhőrendszerek mozgását és típusát. Ezek a műholdak többnyire mindig a felszín egy adott pontja körül keringenek.

A hőmérséklet, a légnyomás és a páratartalom mérésére alkalmas műszereket a rádiószondának is nevezett léggömbök viszik fel a légkör felsőbb rétegeibe. A földi meterológiai állomásokra rádióadó sugározza vissza az adatokat. A magas légkörben és a tengereken is végeznek meteorológiai megfigyeléseket. A légkörben a meteorológiai repülőgépek orrára erősítenek műszereket. A tengeri időjárást a hajózási útvonalaktól távol eső lehorgonyozott hajókról jelentik. Napi nyolc jelentés is érkezhet egy-egy ilyen hajóról.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top