nlc.hu
Trend
Gyerekcipõben az AIDS ellen

Gyerekcipõben az AIDS ellen

Van Magyarországon egy nyolc és egy kétéves gyerek, aki más, mint a többiek. Gyógyíthatatlanok. AIDS-esek.

Ma a HIV-fertőzöttek száma 36 millió, ebből 25 millióan Afrikában élnek. A betegséget 20 évvel ezelőtt fedezték fel, azóta 22 millióan haltak meg, legtöbben tavaly – 3 millióan.





Világviszonylatban fontos kérdés az AIDS-el szembeni küzdelem. Az ENSZ Közgyűlés felszólította a világ országait arra, hogy 2003-ig dolgozzanak ki egységes stratégiát a megelőzésre, a betegség terjedésének megakadályozására, a gyógykezelés biztosítására, 2005-ig pedig hozzanak létre információs intézményeket. Törvények születnek az AIDS-esekkel szembeni diszkrimináció felszámolása érdekében, emellett olyanok is, melyek a személyiségi jogokat figyelembe véve, bizonyos esetekben kötelezővé teszik az AIDS-szűrést. Nem utolsó sorban pedig lázas kutatómunka folyik, mely már rengeteg szenzációs eredménnyel járt – azonban az ellenszer feltalálása még várat magára.

Kevés szó esik ezzel szemben a gyerekekről és a fiatalkorúakról, akik még rosszabb esélyekkel is indulnak az AIDS elleni küzdelemben. Míg egy fertőzött felnőtt akár 20 évet is élhet (egy ausztrál férfi 31 éve él így), addig a gyerekek szervezete jóval rövidebb ideig képes ebben a legyengült állapotban vegetálni.





Az UNICEF jelentése szerint percenként hat fiatal fertőződik meg HIV vírussal. 4.3 millió 15 év alatti fertőzött gyerekről számol be a statisztika. 2000-ben 600000 új megbetegedésről tudunk ebben a korosztályban. Eddig 500000 gyerek halt meg.

A legvédtelenebbek – ha lehet ilyet mondani – a már betegen születő csecsemők. Amennyiben a várandós anya AIDS-es, gyermeke a placentán keresztül fertőződhet. De a természet csodákra képes: mi még nem ismerjük az ellenszert, de a placenta 80%-ban kiszűri a vírusfertőzést. Az orvostudomány korszerű módszereinek köszönhetően ez a szűrő hatás még fokozható. Ezen kívül a szülés során vérkeveredéssel vagy magával az anyatejjel is terjedhet az AIDS.

Óriási eltérések mutatkoznak mind a betegség terjedésében, mind a kezelés körülményeiben a világ különböző részein. Egy philadelphiai gyerekkórházban kifejlesztettek egy olyan módszert, melynek segítségével a fertőzött gyerekekben felére csökkenthető a kórokozók száma. A kezelt gyerekek jórészt tünetmentessé tehetők.





Az elmaradott országokban (és itt leginkább Afrikára gondolok) szinte tehetetlenül állnak a problémával szemben. De nem kell ilyen messzire mennünk. A szomszédos Romániában is hatalmas gond, hogy a Ceaucescu-rezsim elmaradott egészségügyi színvonalának következtében nagyon sok a fertőzött, köztük 3000 gyerek.

Bármilyen kegyetlenül hangzik, de igaz, hogy a fejlett országoknak nem mindig érdeke az elmaradott területek támogatása. A betegség azonban nem ismer határokat. Életbevágó érdek az AIDS elleni közös küzdelem. 





Az AIDS szerzett immunhiányos szindróma, tehát egy olyan állapot, mely során a HIV vírussal fertőzött immunrendszere összeomlik és elveszti ellenállóképességét a kórokozókkal szemben.
A fertőzést csak vérteszt útján lehet kimutatni. A betegség – melyet sokan korunk pestisének neveznek – négyféleképpen terjed: vér, sperma, hüvelyváladék és anyatej útján.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top