Trend

Állati legek

A Guiness-Book izgalmas olvasmány. A legek mindig is izgatták az embereket. Az állatok feltehetõen közömbösek a legekkel szemben, noha náluk legebbek a legek.




A teknősöket úgy ismerjük, mint a leghosszabb életű állatokat a Földön. Egyúttal a legősibb szárazföldi gerincesek is, 150 millió év óta viszonylag változatlanok maradtak. A leghosszabb ismert életkort a ma már kipusztult Seychelles-szigeti teknős egyik példánya élte meg. Fogságban 152 évet élt, és még akkor is egy véletlen baleset áldozata lett. De mivel felnőttként fogták be, 170-180 éves lehetett.





Azt hihetnénk, hogy az egymást követő években a kertben megjelenő, ugráló vörösbegy egy és ugyanazon madár. Valójában a vörösbegy, a fecskével együtt, a legrövidebb ideig élő madár, minden évben az új nemzedék egyedeit látjuk. Rövid, tizenhárom hónapig tartó életében a vörösbegy igen aktív.


Dédanya a rovarvilágban





Földből készült erődjébe temetkezve a termeszkirálynő hűséges párjával több évtizedik élhet, napi 8000-10000 petét tojva. Minden termeszfészek és állam központja a királynő kamrája. A királynőt- gyakran 25 cm is lehet- a dolgozók szüntelenül áramló tömege szolgálja, és eltávolítja a potrohán gyöngyöző váladékcseppeket. Közben más dolgozók tisztogatják hatalmas oldalait.





A házi légy a legrövidebb ideig élő rovar, a hímek csak 17, a nőstények 29 napig élnek. Életmódjuk közismerten nem túl higiénikus. Télen többségük elpusztul, egy részük a hidegtől, másik részük még a hideg időjárás beállta előtt, gombáktól. A testükre került gombaspórák szaporodnak, behatolnak a belső részekbe, és elpusztítják az állatot.





A szabadban az ázsiai elefánt körülbelül ötven évig él. Egy fogságban élő példány azonban 130 éves kort ért meg Indiában. Afrikai rokona közel sem él ilyen sokáig. Általános szabály, hogy a nagy testű állatok tovább élnek, mint a kis testűek. Ennek az oka nyilvánvaló, hiszen egy nagytestű állatnak sokkal több időre van szüksége, hogy elérje teljes nagyságát és fejlettségét, mint a kis testűnek.





A szitakötők ősi rovarcsoport. Mintegy 260 millió éve létezik szinte változatlanul. A karbonkorban több mint hatvan centiméter szárnytávolságú óriási szitakötők siklottak. A legnagyobb kihalt faj a Meganeura Monyi volt, legalább hetven centiméteres szárny-fesztávolsággal, és lárvájának legalább harminc centiméter hosszúnak kellett lennie. A ma élő fajok már nem ilyen nagyok, a legnagyobb szárny-fesztávolsága is kevesebb, mint húsz centiméter.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top