Trend

Gekkók lábai ihlették az új csodamelltartót

Vége lehet a pánt nélküli melltartók okozta kínos jeleneteknek. Egy új fejlesztés a természettől leste el a nők életét megkönnyítő módszert.

A Kellie K Apparel nevű amerikai startup nem kisebb küldetésre vállalkozott, mint a pánt nélküli melltartó újragondolására. Nem hétköznapi divatcégről van szó, az ötlet mögött ugyanis Anthony Roy robotikával foglalkozó mérnök áll, aki a jó nevű Caltech műszaki egyetemen szerezte PhD fokozatát. Az új típusú melltartó gondolata akkor pattant ki a fejéből, amikor pár évvel ezelőtt a felesége, Kellie egy vállakat szabadon hagyó felsőt szeretett volna felvenni, és arra panaszkodott, hogy nincs megbízható pánt nélküli melltartója.

“Azt mondta, nem akarja egész este igazgatni a melltartóját” – mondta Roy a Gizmodónak adott nyilatkozatában.

A gekkók lábain található kis szőrök segítik a tapadást (Fotó: Tumblr)
A gekkók lábain található kis szőrök segítik a tapadást (Fotó: Tumblr)

Ez után kezdte el kutatásait, hogy olyan melltartót készíthessen, ami nem csúszik le folyton. Robotikai tanulmányai miatt jól tudta, hogy a gekkókat már hosszabb ideje vizsgálják a kutatók, mivel a kis hüllők arról ismertek, hogy szinte bármilyen felületen, akár a sima üvegen is képesek megtapadni. Ennek oka, hogy a lábukon apró, hajhoz hasonló szőröcskék találhatók, amelyek segítségével meg tudnak kapaszkodni a legkisebb, szemmel nem is látható egyenetlenségekben.

A jelenség okai az úgynevezett Van der Waals-erők, amelyek gyenge erőhatások, azonban a molekulák és a nanorészecskék szintjén sokkal erősebben hatnak, mint a makroszkopikus világban. A gekkók lábszőröcskéi esetében a Van der Waals-erők már olyan mértékűek, hogy simán elbírják az állatkák súlyát, akár fejjel lefelé is.

A University of Manchester kutatója, Andre Geim 2000-ben már létrehozott egy anyagot, amely a gekkók különleges képességén alapult. Az így kapott ragacsos anyag segítségével lehetséges volt különböző tárgyakat felragasztani a falra, azonban nagyon drága és időigényes eljárás kellett az előállításához.

Roy végül a NASA Jet Propulsion Laboratory nevű kutatóintézetének egyik projektjét vette elő, amelyet egy robotikai kutatásban alkalmaztak, és amely szintén a gekkók lábaira támaszkodott. Így született meg a GeckTech nevű anyag, amely a Van der Waals-erőket kihasználva képes megtapadni az emberi bőrön. Ez a fejlesztés került a Kellie K melltartókba, amelyek az ígéret szerint a legérzékenyebb bőrtípust sem irritálják, a Van der Waals-erőknek köszönhetően viszont biztosan a helyükön maradnak, vállpánt nélkül is.

Roy a Kickstarteren gyűjtötte össze a Kellie K melltartók tömeggyártásához szükséges összeget, szóval hamarosan vége a folyamatosan igazgatott pánt nélküli ruhák korszakának.

További cikkek melltartó témában az NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top