Trend

Megfejtettük a bolti hajfestékek számozását, most már neked is menni fog a választás

Ha nem vagyunk rutinos otthoni hajfestők, nem egyszerű eldönteni, melyik hajfestékszín lenne a legmegfelelőbb számunkra. Hogy segítsünk a választásban, elmondjuk, mi a hajfestékek számozásának jelentése.

Az otthoni hajfestés igazi rémálommá válhat, ha a műgonddal felkenegetett színről kiderül, köszönőviszonyban sincs elképzelésünkkel. Ahhoz, hogy ezt elkerüljük, mindössze arra van szükség, hogy megértsük, mit jelent a hajfestékek számozása, amelynek megfejtéséhez Sasvári Tünde, a L’Oreal PR menedzserének segítségét kértem. 

“A hajfestés egy kicsit tudomány is, ismerni kell hozzá a számok jelentését, nem elég a doboz képe alapján választani.” – kezdi a képzésemet Tünde, mert bizony ezek a tudnivalók számomra sem voltak ily részletességgel ismertek, én pedig, mint lelkes tanuló ittam a szavait és lassan érteni kezdtem, mi az, hogy 8.1 és 5.43. Nyugalom, mindjárt ti is szakértők lesztek!

Ne dőljünk be a hajfestékes doboz látványának

Hajfesték vásárlásakor sohase hagyjuk, hogy a dobozokon szereplő modellek fotói megvezessenek, a kép és a valódi eredmény sokszor eltérő lehet egymástól. Az ugyanis, hogy milyenre fogja be hajunkat a festék, alapjaiban függ attól, festett vagy természetes hajszínre vinnénk-e fel a színezőanyagot. A dobozon jelölt árnyalat mindig ez utóbbi esetre vonatkozik.

Ha festve van a hajunk, otthoni körülmények között szűkebb a mozgástér, a festett hajat ugyanis hajfestékkel világosítani nem lehet, csak sötétíteni. Ha a meglévőnél világosabb hajszínt szeretnénk, mindenképp forduljunk fodrászhoz, a festett haj színének semlegesítését kockázatos otthon elvégezni, kanárisárgára leszívatott színre pedig talán egyikünk sem vágyik.

A hajfestékek számozása nem bonyolult, de fontos ismerni a számjegyek jelentését.

Egyáltalán nem mindegy, hogy egy hajfesték 5.43 vagy 5.34 jelölésű. (Fotó: Getty Images)

“Érdemes tisztában lenni az alapszabályokkal, a képek inkább csak orientációs pontok. Ne csak a doboz elejét nézegessük, a hátuljára írt részletes ismertetőt, a kisbetűs részeket is érdemes elolvasni, a kisképes színtanácsadó részt is áttanulmányozni.” – javasolja Tünde. A képek mellett a hajfestékszínek neveit – mint Gesztenyebarna, Jégszőke – is jobb fantázianevekként kezelni, helyettük a számsorok legyenek valódi iránymutatóink. 

Lássuk hát, hogyan kell értelmezni a hajfestékek számozását

A hajfestékeknek nem sorszáma, hanem úgynevezett technikai száma van, amely állhat 1, 2 vagy 3 számjegyből is. Mindig a sorban legelső a legmeghatározóbb, ez mutatja a hajfestékkel elérhető színmélységet egy tízes skálán, melyen az 1 a fekete és 10 a nagyon világos szőke hajszín. Az ezt követő számjegyek az adott színárnyalatot határozzák meg, ebből hét különböző létezik egy 0-6-ig terjedő skálán.

Hajfestékek számozásának jelentése: az első számjegy a színmélységet, a többi a színárnyalatot jelölik.

Hajfestékek számozásának jelentése: az első számjegy a színmélységet, a többi a színárnyalatot jelölik. (Háttérfotó: Getty Images)

Például:

8.1

színmélység.árnyalat

világosabb szőke.hamvas = világos hamvasszőke

A színárnyalatot meghatározó számjegyből gyakran kettő is látható a hajfestékeken, erre mindig figyeljünk, intenzitásukat a sorrendiség határozza meg, ezért nem mindegy, hogy egy hajszín például 5.43 vagy 5.34 jelölésű. Míg az 5.43 egy rezes, kicsit aranyos árnyalatú világosbarna hajszín, addig az 5.43-nál az aranyos árnyalat az, ami a rezesnél jobban meghatározza a világosbarna alap színmélységet, vagyis ez picivel kevésbé “vöröses beütésű”, mint az előző. 

“Ha hezitálnál két hajfestékszín között, azt javaslom, mindig a világosabbat válaszd, hiszen azt még utána könnyen sötétítheted, de fordítva már nem megy egykönnyen a javítás.” – javasolja a Tünde. Ez a számok nyelvére lefordítva annyit tesz, hogy az első, színmélységet jelölő szám legyen eggyel világosabb. Erre például a szőke hajszínek esetén különösen érdemes odafigyelni, Tünde tapasztalata szerint a 7-es, szőke szín szokott leginkább félrevezető lenni. “A szőke mindenki fogalomrendszerében mást jelent. A hetessel jelölt fodrászati szőke általános fogalmaink szerint inkább egy világosbarna árnyalatot jelöl, nem egy tipikus világosszőke hajszínt.”

Azok, akiknek volt már fodrász által befestve a hajuk és tudják, milyen technikai kód jelölte árnyalatukat, az üzletekben is ki tudják keresni az ahhoz legközelebb álló hajszínt, a fodrászok hajfestékeinek számozása ugyanis azonos alapokon nyugszik, mint a doboz hajfestékeké. Két ugyanolyan számozású hajfesték esetén pici árnyalatbeli eltéréssel persze számolnunk kell, ez amiatt van, hogy a festékmárkák eltérő technológiával, minőségbeli különbségekkel dolgozhatnak és az sem mindegy, hogy tartós hajfestékről vagy csak bemosóról beszélünk. Megijedni azonban nem kell, akkora meglepetések nem érhetnek, mint a ruhamárkák méretezései esetén.

Tartós hajfesték vs. bemosók

A hajfesték színének intenzitása, tartóssága attól is függ, milyen típusú az adott festék. Míg a tartós hajfestékben lévő pigmentek behatolnak a hajszálak belsejébe és ott megtapadnak a kéregállományban, addig a hajszínezők csupán a hajszálak külső felszínét fedik be, amely mosásról mosásra lekopik. Tünde javaslata szerint: “Akinek nincs ősz hajszála és a hajfestést inkább csak kísérletezgetésre, új árnyalatok kipróbálására szánná, válasszon a 10-15 hajmosásig tartó színezők közül. Kár azonnal egy erős fedést adó, tartós hajfestéket rávinnie a hajára, ami azután sokkal nehézkesebben változtatható. Akinek azonban sok az ősz hajszála, az a tartós hajfestékek közül válasszon, hisz azok célzottan erre a problémára lettek kifejlesztve. Az ősz hajúak lehetőleg ne a direkt, intenzív hajszíneket kínáló hajfestékeket válasszák, például egy élénk lilát, azok ugyanis a fehér hajszálakon egészen más árnyalatot vehetnek fel.”

Bármelyik típust is választjuk, a dobozos hajfestékek mennyiségével úgy számoljunk, hogy azok egy átlagos, vállig érő, félhosszú hajkorona befestésére elegendők. Ha extrán dús, vagy ennél hosszabb a hajunk, mindenképp két dobozzal szerezzünk be a festékből. Ha valakinek rövid a haja, jobb helyzetben van, akár két alkalomra is eloszthatja a doboznyi festéket. Arra azonban figyeljen, hogy az összekevert hajfestéket nem lehet eltenni, abban olyan kémiai reakciók lépnek fel, amelyek miatt az nem tárolható, ezért érdemes a komponenseket külön tálkéban kikeverni, a maradékot pedig megfelelően lezárva tárolni.

Ha meg van a hajszín, kell egy jó frizura is

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top