nlc.hu
Trend

Elavult divatszabályok

8 elavult divatszabály, amin ideje túllépni

A most következő divatszabályok valaha ugyan valóban kőbe vésettnek számítottak, mára azonban teljesen elveszítették a létjogosultságukat.

#1. A cipőnek és a táskának ugyanolyan színűnek kell lennie!

Talán a leginkább alap divatszabály, amit sokan már gyerekként megtanultunk anyutól vagy a nagyitól: akkor vagy igazán jól öltözött, ha a táskád és a cipőd ugyanolyan színű! Ez azonban már jó ideje nem érvényes. Persze nem is tilos a táska és a lábbeli – illetve harmadikként az öv – színét, anyagát összehangolni, ugyanakkor legalább annyira, sőt, sok esetben még stílusosabb, ha ezek a darabok eltérnek egymástól és ehelyett a szett más elemeivel kacsintanak össze. 

Nem kell ugyanolyan színűnek lenniük

Nem kell ugyanolyan színűnek lenniük (Fotó: Christian Vierig/Getty Images)

#2. Öltözz a korodnak megfelelően!

Manapság, amikor egyfelől egyre kifinomultabb módszerek – étrendek, edzések, kozmetikumok, szépészeti technikák – állnak rendelkezésünkre, hogy a külsőnket minél esztétikusabb és egészségesebb formában tartsuk, másfelől pedig trendi lett felvállalni az öregedés természetes velejáróit, így például a ráncokat vagy az őszülést is, teljesen életszerűtlen, hogy csak és kizárólag azért mondjunk le bizonyos fazonok, színek vagy minták viseléséről, mert elmúltunk 40, 50 vagy épp 60 évesek. Hordd azt, amiben jól érzed magad és megfelel a stílusodnak, életmódodnak! A mérce ne a biológiai életkorod legyen, hanem a jó ízlés és az önismeret!

Iris Apfel és Karolina Kurkova

A jövőre 100 éves Iris Apfel és a harmincas topmodell, Karolina Kurkova (Fotó: Michael Stewart/WireImage)

#3. Ne viselj lilát vagy rózsaszínt pirossal!

A lila vagy a rózsaszín és a piros kombinációját még Diana hercegnő „legalizálta” a kilencvenes évek elején. A színpárosítás azóta a legkevésbé sem tabu, az elmúlt egy-két évben pedig még kifejezetten divatba is jött. A lila-pirosat olyan stílusikonok is viselték, mint például Victoria Beckham vagy Meghan Markle, a rózsaszín-piros színösszeállítás pedig tavalyi Emmy-gála vörös szőnyegén dominált.

Diana hercegnő után szabadon

Diana hercegnő után szabadon (Fotók: Getty Images)

#4. Ha kicsik a melleid, igyekezz őket minél nagyobbnak mutatni!

Ha kicsik a melleid, már egyáltalán nem elvárás, hogy minél nagyobbnak próbáld mutatni őket. Döntés kérdése, rajtad áll. Ha zavar a dolog, plasztikai műtét nélkül is, öltözködési praktikákkal vagy megfelelő melltartókkal optikailag jelentősen felturbózhatod a kebleidet. Viszont ha jóban vagy a pici mérettel, nyugodtan vállald fel, hogy ekkora és te így szereted! A legkevésbé sem kell emiatt kerülnöd a szűk vagy akár a mélyen dekoltált ruhadarabokat! Sőt, bizonyos fazonok, kivágások sokkal szexisebben és ízlésesebben mutatnak kis mellekkel.

Kicsik a melleid? Légy rájuk büszke!

Kicsik a melleid? Légy rájuk büszke! (Fotó: Edward Berthelot/Getty Images)

#5. Ne viseld többször ugyanazt a ruhát!

Ezt a divatszabályt a hétköznapi, bérből és fizetésből élő emberek valójában soha nem tudták betartani, de ma már azok sem feltétlenül teszik, akiknek egyébként minden lehetőségük meglenne rá. A trend legfőbb zászlóvivője közel egy évtizede Katalin hercegné, aki rendszeresen újra és újra felveszi ugyanazokat a ruhákat hivatalos megjelenésein, sőt, még a vörös szőnyegen is. A ruhák ismételgetése nem csupán, hogy nem ciki, de egyenesen sikk lett. Egyre többen vannak, akik bár megtehetnék, hogy minden héten új holmikat vásárolnak maguknak, inkább a kapszulagardrób mellett döntenek, vagyis mennyiségileg kevesebb, de minőségi, időtálló és jól variálható ruhatárból gazdálkodnak. 

Katalin hercegné 2008-ban és 2020-ban

Katalin hercegné 2008-ban és 2020-ban, ugyanabban a kabátban (Fotók: Getty Images)

#6. Ha molett vagy, takard el zsákruhákkal a tested!

Minden test lehet szép és minden testben ér jól érezni magad – hirdeti a pozitív testkép mozgalom. Nagyon helyesen. Mára a divatipar is magáévá tette, hogy bizony nem csupán egyféle ideális testalkat létezik, a telt nők is szeretnek öltözködni, ennek megfelelően pedig egyre több márkánál találhatók meg az aktuálisan trendi ruhadarabok nagyobb méretekben. Molettként sem kell tehát zsákruhákban járnod, ha egyébként szívesen viselnél például szűket, élénket vagy rövidet. Tedd meg! Vegyél példát az olyan plus size ikonokról, mint például Ashley Graham, Melissa McCarthy, Queen Latifah vagy épp a csodálatos Lizzo!

Ashley Graham

Ashley Graham, a plus size ikon (Fotó: Raymond Hall/GC Images)

#7. Ne viselj együtt aranyat és ezüstöt!

Egy outfiten belül keverni az arany és ezüst ékszereket, vagy más fémeket – táska fémrészei, övcsat, cipzár – valóban sokáig stílustalanságnak számított, mostanra azonban ez a divatszabály is kikopott. Sőt! Valójában ma már épp az ellentéte igaz, ugyanis az aktuális, őszi-téli szezonban  határozottan trendi az arany-ezüst kombináció, akár egy ugyanazon ékszeren, akár pedig a szettben. Amire viszont érdemes odafigyelni, hogy a fémek tónusa, fénye minél inkább passzoljon egymáshoz, ez teremti meg ugyanis a harmóniát az eltérő színárnyalatok között.

Ezüst arannyal

Ezüst arannyal? Igen! (Fotó: Pandora)

#8. Ne viselj mintásat mintással!

Bár valóban szükségeltetik hozzá egy jó adag stílusérzék, azonban egyáltalán nem tiltólistás ugyanazon öltözéken belül kettő vagy akár ennél több eltérő mintázatú darabot viselni. A kulcs ilyenkor a színek összhangja, vagyis, hogy a különféle mintázatú holmik árnyalatai stimmeljenek egymáshoz. Az ilyen típusú öltözködés kétségkívül haladó szint, viszont igazán izgalmas játékteret ad és kiemel a tömegből.

Mintás mintással

Mintás mintással (Fotó: Christian Vierig/Getty Images)

Még több divattipp

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top