nlc.hu
Trend

Marilyn Monroe örököse

Ez a nő élvezi Marilyn Monroe millióit

Marilyn Monroe a világ egyik legjobban kereső halott híressége. De vajon ki élvezi a jogdíjakból származó, évi több millió dolláros bevételt?

2020-ban, 58 évvel évvel a halála után Marilyn Monroe még mindig a leg-leg listákon szerepel: a Forbes szerint a 13. legjobban kereső halott híresség, amit évi 8 millió dollár, azaz cirka 2,4 milliárd forintos bevétellel ért el. Felmerül azonban a kérdés, ki élvezi manapság e hatalmas vagyont? Ki az örökös?

Marilyn Monroe életrajzát talán senkinek nem kell bemutatni, a témához kapcsolódóan legyen elég annyit felemlegetni: mivel gyerekként igazi, szerető család nem vette körül, vágyott a saját családra, de gyereke végül egyik házasságából sem született, kétszer is elvetélt. Holttestére 1962. augusztus 5.-én találtak rá Los Angeles-i otthonába, halálát szándékos barbiturát-túladagolás okozta

Végrendeletét egy évvel korábban írta alá New Yorkban, éppen tíz nappal azelőtt, hogy elvált volna Arthur Millertől. Bár a végrendelet felolvasását követően Monroe egyik menedzsere szinte azonnal megtámadta annak tartalmát, végül érvényesnek találták az iratot és az abban foglaltakat. Végrendelete egyébként nem volt túl hosszú, már ahhoz képest, hogy korának ünnepelt filmcsillaga volt, három oldalban összefoglalta, kire mit kíván hagyni vagyonából.

Többek közt Marilyn Monroe féltestvére, Bernice Miracle, személyi titkára és barátai is több ezer dollárt kaptak az örökségből, a legjelentősebb, máig dollármilliókat hozó tételt, a hagyaték fel nem sorolt, fennmaradó részét pedig 75%-ban egykori mestere, Lee Strasberg örökölte személyes tárgyaival és ruháival egyetemben. 

Marilyn Monroe és Lee Strasberg

Marilyn Monroe és Lee Strasberg (jobbra elől) az 50-es évek közepén (Fotó: profimedia, Courtesy Everett Collection)

Ki volt Lee Strasberg?

Lee Strasberg ukrán származású amerikai színész, rendező, drámapedagógus volt, a New York-i Actors Studio igazatója, amit csak úgy emlegettek: Amerika legtekintélyesebb színházi közössége. Saját színműhelyet alapított, Marilyn Monroe mellett tanítványai között volt Marlon Brando, James Dean, Paul Newman, Al Pacino, Anne Bancroft és Robert De Niro is. Strasberg 1982-ben hunyt el.

Marilyn Monroe örökségének kérdése pedig ezen a ponton válik érdekessé, a néhai színésznő ugyanis végrendeletében nem tett kikötést arra nézve, mi történjen a hagyatékával Strasberg halálát követően, így azt mestere akkori felesége, Anna Strasberg örökölte. Egy hölgy, akivel sohasem találkozott.

Anna Strasberg 1995-benn, egy új Monroe-val díszített bélyeg bemutatóján.

Anna Strasberg 1995-benn, egy új, Monroe-val díszített bélyeg bemutatóján (Fotó: Michael Norcia/New York Post Archives /(c) NYP Holdings, Inc. via Getty Images)

Dollármilliók jogdíjakból

Anna Strasberg felismerte a filmcsillag mit sem kopó népszerűségében rejlő lehetőségeket, és céget alapított rá, ami a színésznő nevének, fotóinak felhasználásából származó jogdíjakat kezelte, és ezzel beindult a Monroe-biznisz, licencszerződéseken keresztül biztosítva lehetőséget rá, hogy a világot elárasszák a Monroe arcképével díszített lakberendezési tárgyak, ruhák vagy épp kozmetikumok. Mi több, Monroe filmjeihez kapcsolódó jogokból származó összegek is a cégnek csordogálnak be, és akkor még nem tettünk említést az évtizedek során elárverezett ruhákról és cipőkről, amik bevétele szintén Anna Strasberget illette meg. 2018 októbere és 2019 októbere között 13 millió dollárt hozott a konyhára a néhai filmcsillaghoz kapcsolódó biznisz, amihez képest a múlt évi 8 millió talán visszaesés, de ne feledkezzünk meg a Covid gazdasági hatásáról sem.

Marilyn Monroe ruhája
Megnézem
Összes kép (3)

2008-ban egyébként egy bírósági döntés következtében jelentősen megkurtította a pénzszerzést, hogy a sztár egykori fotósai, Sam Shaw és Milton Green örökösei pert indítottak az általuk készített felvételek jogaiért és meg is nyerték azt. A civakodás azonban ott és akkor nem ért véget, 2012-ben a Shaw-vagyon felett őrködő cég csődhelyzetbe került, így 3 millió dollár fejében visszaadta a fotók után járó licencjogokat a Marilyn Monroe LLC-nek. Különös részlet az is, hogy a hagyatéki eljárás lezárására évtizedekkel Monroe halálát követően, 2001-ben került csak sor, akkor minden megmaradt vagyont Anna Strasberg cégébe, a Marilyn Monroe LLC-be tömörítettek, amit az Authentic Brands Group (ami a néhai Bob Marley-hoz kapcsolódó jogdíjakon is őrködik) 2018-ban felvásárolt. Anna Strasberg immáron csak kisebbségi tulajdonos, de még így is busás haszon üti a markát a Monroe-örökségből.

Így beszélt egykor Marilyn Monroe Lee Strasbergről

Másnál is megy a harc az örökségért

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top