nlc.hu
Trend

Összefüggés a lassú séta és a Covid halál között

Lassan járj, tovább élsz? Négyszer valószínűbb a koronavírus-halálozás a cammogók körében

Ez az első tanulmány, amely kimutatta, a lassú sétálóknak súlyuktól függetlenül nagyobb esélyük van arra, hogy a koronavírus-fertőzés súlyos lefolyású legyen náluk.

Megdöbbentő kutatás látott megint napvilágot a koronavírusról, amely rávilágított arra, miért fogjuk gyorsra a tempót, ha gyaloglásról van szó. A leicesteri székhelyű kutatók vizsgálata azt sugallja, azok, akik lassan sétálnak, négyszer nagyobb eséllyel halnak meg Covid-19 fertőzésben, mint a normális vagy gyors tempójú gyaloglók.

Négyszer valószínűbb a koronavírus halálozás a cammogók körében

Négyszer valószínűbb a koronavírus halálozás a cammogók körében (Fotó: Unsplash)

A csapat több mint 400 ezer ember egészségügyi adatait vizsgálta meg, amiből ezt a fura következtetést vonta le. Az Országos Egészségügyi Kutatóintézet Leicesteri Orvosbiológiai Kutatóközpontja azt akarta vizsgálni, van-e összefüggés a testtömeg-index (BMI) és a gyaloglási tempó között. Miután megállapították az összefüggést, megnézték azt is, milyen mértékben vannak kitéve a gyaloglók a koronavírus kockázatának, szövődményeinek.

A lassan járók kategóriájába tartozó embereknél (kevesebb, mint 4,8 km/óra) 2,5-ször nagyobb valószínűséggel jelentkeztek súlyos koronavírus-tünetek, és igényeltek kórházi kezelést, mint a gyors sétálók kategóriájába tartozók (több mint 6,4 km/óra). Az adatokat azonban önbevallásos alapon közölték a kutatásban résztvevők, ezért a BBC szerint az eredményekről nem lehet pontos ok-okozati következtetéseket levonni.

Tom Yates professzor az eredményt mégis lenyűgözőnek mondja. „Már tudjuk, hogy az elhízás, a mozgásszegény életmód kulcsfontosságú kockázati tényező a koronavírus súlyos lefolyásában. Ez az első tanulmány, amely kimutatta, hogy a lassú sétálóknak súlyuktól függetlenül nagyobb esélyük van arra, hogy a fertőzés súlyos lefolyású legyen náluk.”                                                                                                                                     

(via)

Gyaloglós tippjeink

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top