nlc.hu
Trend

Ezért akarsz új frizurát

Eláruljuk, miért érzel ellenállhatatlan kényszert egy új frizurára idén nyáron

Hetente váltanál frizurát szíved szerint? Van rá ésszerű magyarázat, ha ellenállhatatlan kényszert érzel az újabb és újabb fodrászolásra.

Nem ám jókedvünkben állunk sorban a fodrászhoz minden második héten, a lelkünknek van szüksége az új frizurára, új hajszínre, új énképre. Az utóbbi egy év nem azért volt nehéz, mert voltak benne olyan súlyos hónapok, amikor bezárták a fodrászatokat és mi itt maradtunk lenőtt hajjal. Nem. Azért volt annyira nehéz, mert elvesztettük az életünk felett a kontrollt – vagy legalábbis annak látszatát –, és most a fokozatos nyitással vissza akarunk szerezni belőle annyit, amennyit csak emberileg lehetséges. Márpedig az egyik legkönnyebben irányítható dolog az életünkben: a frizura és hajszín.

Nem véletlen, hogy nagy változások, szakítás, szülés, munkahelyváltás után a nőknél hirtelen előtör a kényszer, hogy megváltoztassák a frizurájukat. Dr. Anette Nuñez pszichoterapeuta szerint ez bizony a kontroll visszanyerésének az egyik eszköze, melyet stressz vagy trauma esetén előszeretettel veszünk elő. A járvány pedig olyan masszív stressz és traumatikus élmény az életünkben, hogy az érzelmeink arra vezérelhetnek minket, hogy drasztikusan változtassunk a külsőnkön.

Ezért akarsz annyira új frizurát

Egy új frizura kontrollt is jelent (Kép: Getty Images)

„Jellemző, hogy egy nehéz, változásokkal teli időszakban az emberek új énképet szeretnének kialakítani, ezért a legkönnyebben elérhető dologhoz nyúlnak: a külsejükön változtatnak, például teljesen új, sosem próbált frizurát vágatnak. A járvány traumát okozott, ezt enyhítheti a hajvágás és festés” – mondta el a szakember.

Az utóbbi egy év folyamatos bizonytalansága után egy ilyen apróság, mint az új frizura is segíthet abban, hogy úgy érezzük, újra mi irányítjuk az életünket és nem a vírushelyzet határozza meg a döntéseinket. „Imádjuk az azonnali pozitív visszacsatolást – tette hozzá a terapeuta –, és egy új frizura viszonylag könnyen elérhető eszköz, hogy a kezünkben érezzük az irányítást. Hihetetlen erőt tud adni, ha mi rendelkezünk a saját hajunk felett.”

A frizuránk meghatározza a kedvünket, még azt is befolyásolja, hogyan lejtünk végig az utcán. Most pedig, hogy újra emberek közé megyünk, vissza kell szoknunk ahhoz, hogy mások szemén keresztül próbáljuk nézni magunkat. Ehhez még hozzájön az is, hogy milyen traumatikus volt az elmúlt egy év, és máris megvan a magyarázat arra, hogy miért érzünk ellenállhatatlan kényszert egy új frizurára.

Segítünk frizurát választani!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top