nlc.hu
Trend

Elhagyatott európai hotelek

Elhagyatott európai hoteleket zár időkapszulákba egy osztrák fotós

Valaha előkelőségek és hírességek szálltak meg ezekben a hotelekben, ma már azonban az enyészet az úr a falaik között.

Az osztrák Thomas Windisch szakmáját tekintve informatikus, szenvedélye azonban a fotózás és rendkívüli módon érdeklik az elhagyatott épületek is. A Grazban élő férfi épp ezért felkerekedett és Európa számos országát beutazva több tucat, egykor hotelként üzemelő, azonban akár már évtizedek óta használaton kívüli, egyre romosabbá váló épületet keresett fel, hogy megörökítse azok sajátos, hátborzongató szépségét.

A szállodák közül nem egy valaha luxuskategóriát képviselt, előkelőségek és hírességek is előfordultak a vendégek között. A málló burkolatok, betört üvegek, szakadt függönyök és a porlepte, széteső bútorok itt-ott még megidézik az egykori pompát. 

Európai kísértethotelek

Egy olasz kísértethotel bálterme (Fotó: Thomas Windisch/Caters/Profimedia)

„Természetesen láttam felvételeket az interneten, de amikor beléptem egy-egy helyszínre, csak álltam ott és azt mondtam: hű, ez elképesztő – nyilatkozta a fotós a Catersnek. – Lenyűgöző volt bejárni a hotelek olyan részeit is, amik általában nem elérhetők a vendégek számára és átlátni, hogyan is működnek a nagy szállodák a háttérben.”

Európai kísértethotelek
Megnézem
Összes kép (9)

„Persze az épületek pusztulása, és az, ahogy a természet visszaveszi az uralmat a falak között, ad egyfajta szürreális és misztikus hangulatot, ami egyedivé és még érdekesebbé teszi őket” – tette hozzá a fotós. 

Windisch egy másik interjújában hangsúlyozta, nem akarta a sokmilliomodik tucatfotót elkészíteni például meztelen nőkről vagy épp a divat műfajában. A világot azonban mindig is szerette felfedezni, különösképp pedig az olyan helyeket, melyeket az emberek elhagytak és elfeledtek. „Ebben a hektikus világban vannak erőteljes hangulatú, békés helyek, ezeket próbálom megőrizni a képeimen, mintha azok kis időkapszulák lennének.”  

Még több elhagyatott hely

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top