nlc.hu
Trend

Curly Girl Method lényege

Curly Girl Method – A módszer, ami a göndör hajak megmentőjeként tetszeleg

Curly Girl Method néven terjed a hajápolási szeánsz, melyről úgy tartják, a göndör haj számára a legjobb módszer.

A legtöbb sampon és balzsam valamilyen hajprobléma alapján azonosítja magát: találunk zsíros hajra, igénybe vett hajra való termékeket, vagy épp a festett haj ápolásának megfelelőt, holott van egy másik vetülete is a dolognak: a haj típusa. Nem mindegy, hogy egyenes vagy göndör, egészen más a szerkezete a hajszálaknak, és emiatt más ápolást is igényel. Erre épít az itthon is egyre népszerűbb Curly Girl Method, vagy röviden csak CGM, mely a göndör hajúak számára ígéri a tökéletes hajápolást.

A hajra való kozmetikumoknak két nagy csoportja van. Az egyik a hajápolóké, mint a samponok, balzsamok, hajmaszkok vagy pakolások, másik a hajformázóké, amiben a különböző hajhabok, lakkok, waxok és gélek tartoznak. Utóbbiak esetén a hajtípus már eddig is meghatározó szempont volt, számos termék kapható célzottan a loknis hajra. A hajápolók szempontjából azonban széles körben nem volt (pontosabban most sincs még igazán) fókuszban a göndörség, jobbára addig mennek el a gyártól, hogy vékony vagy vastag szálú hajra ajánlanak termékeket.

Göndörségi szintek

A Curly Girl Method kitalálója Lorraine Massey, egy maga is gyönyörű, göndör fürtökkel megáldott amerikai nő, aki már 1993-ban kozmetikai márkát indított hazájában, mi több, sokat emlegetett könyvét, a téma Bibliáját is még 1999-ben adta ki Curly girl: The handbook címmel. Mégis, csak az elmúlt években vált széles körben felkapottá a trend, köszönhetően annak is, hogy az afro haj természetes szépségére, annak elfogadására egyre többen hívják fel a figyelmet, nem véletlenül: annak lenézése, elutasítása a rasszizmus egy megjelenése. A Black Lives Matter mozgalom azonban fókuszba állította az afro frizurákat is, hirdetve, hogy nők és férfiak egyaránt merjék megélni és kiemelni annak szépségét. Bár az elmúlt években rengeteg és fontos változás történt, gyakran még az inkluzivitást zászlajára tűző divatszakmában sem tudnak mit kezdeni a fodrászok az afro frizurákkal. 

curly girl method göndör haj göndör frizura hajápolás

Fotó: Lorraine Massey / curlyworldllc instagram

A göndör haj persze rassztól függetlenül érinti nők és férfiak millióit, e ponton pedig tényleg ne feledkezzünk meg a pasikról sem, hisz a módszer nem válogat, nemtől függetlenül bárki számára megfelelő lehet. Mi több, a módszer megalkotója is szívesen használja inkább a CGM rövidítést, mivel az kibontható curly guynak éppúgy, mint curly girlnek.

No, de lássuk, milyen is lehet hivatalos formájában a göndör haj! A göndörség erősségét különböző kategóriákba szokás osztani, ennek legelterjedtebb változata a NaturallyCurly által kidolgozott rendszer. Az egyenestől a gyapjas hatásúan göndörig 1-től 4-ig osztályozzák a hajszálakat, aminél

  • az 1-es az egyenes,
  • 2-es a hullámos,
  • 3-as a göndör, és
  • 4-es a tömör, gyapjas jellegűen csigákba rendeződő haj.

Ezeket a kategóriákat (az egyenesen kívül persze), további altípusokra bontják: A, B és C jelölésekkel határozzák a hullámok/csigák átmérői szerint: A-tól C felé haladva az egyre kisebb hullámokat, tehát intenzívebb göndörséget jelölik. 

göndör hajú nők

A NaturallyCurly-féle rendszer, mely a hajat annak göndörsége alapján kategorizálja (Fotó: www.naturallycurly.com)

„Minél göndörebb a haj, annál szárazabb, annál törékenyebb a szerkezete. Könnyebben látszik sprődnek, ezért természetesen más ápolási igényei vannak, mint az egyenes hajnak – mondta el Vörös Kati fodrász. – A göndör hajat nem keféljük, samponból jobb, ha szulfátmenteset választunk, hogy kíméljük a száraz hajszerkezetet, és persze nem dörzsöljük sem a hajmosás során, sem utána a törölközővel. Ezek olyan alapvetések, amikre eddig is fontos volt odafigyelni, ám most, a CGM hatására még jobban előtérbe kerültek.” 

A Curly Girl Method lényege

A módszer a hajmosástól a szárításon át a hajformázásig segítséget nyújt a göndör haj ápolásában, amit akár az egyenes hajúak is kipróbálhatnak, ám ettől még nem fog göndörré válni a hajuk. Arról van csak szó, hogy a tudatosan a göndör haj igényei szerint megválasztott hajápolók a hullámok és csigák legintenzívebb, legtermészetesebb formáját hozzák elő, így könnyen lehet, hogy egy addig egyenesre vasalt hajból „előbújnak” a loknik, csigákba rendeződőek, egészségtől fénylőek, texturáltak lesznek.

Kata hosszabb ideig a CGM szerint ápolta a haját, és úgy tapasztalta, a módszer a valóban göndör hajúak számára nagyon jól beválhat. „Nekem átlagos vastagságú, hullámos hajam van, amit hiába szárítottam be, mindenfelé kunkorodott, csak arra nem, amerre szerettem volna. Ezért döntöttem úgy, hogy akkor inkább a hullámokat emelem ki, így minden hajápolómat leváltottam a CGM szerint megfelelőre. Meglepően hamar reagált a hajam a változtatásokra, szép fényes lett, és egyre látványosabban előjöttek a természetes hullámok. Végül azonban abbahagytam, mert számomra rövid hajra nem vált be a dolog, ám hosszabb hajnál el tudnám képzelni, hogy látványos, szép eredményt hoz a definiáltabb tincsek látványa. Illetve úgy gondolom, annak válhat be igazán a módszer, akinek valóban göndör a haja, és szüksége van a csigák rendezettségére.”

A Curly Girl Method a hajmosásnál kezdődik, és alapja a gondosan megválasztott sampon és pakolás. Ahogyan már írtuk, a módszer lelke a szulfátmentesség, ám vannak még más összetevők is, amiket javasolt elkerülni. Ezek a szilikonok, viaszok, ásványi olajak, amik rárakódhatnak a hajszálakra, az illatanyagok (itt különösen a mesterséges illatanyagokat emelik ki, ám ne legyünk naivak, manapság az illatanyagok döntő többsége szintetikus), illetve az alkoholok, amik szárító hatásúak. „A CGM három egyszerű lépést követ: tisztítsd, ne mosd a hajadat, hogy a hullámok megőrizzék egészségüket, integritásukat; kondicionálj, védd, hidratáld és rendezd a csigákat; és végül formázd úgy, hogy a csigák hidratáltak maradjanak, és tartósak legyenek a hétköznapokban” – ezek már Lorraine Massey szavai, aki blogján felhívta arra is a figyelmet, hogy módszerét az elmúlt időkben már annyian felkapták és elképzeléseik szerint módosították, hogy arról mára rengeteg fals információ kering.

Ő egyébként amúgy sem javasolja, hogy túlzottan rácsavarodjunk a témára. Mint a tudatos arcápolás esetén, itt is fontos lenne a türelmes, következetes hozzáállás, amire a módszer megalkotója is felhívja a figyelmet: „Különböző termékeket kipróbálni rendben van, ám ha ez egy olyan örvénybe visz minket, amiben folyton a következő, még jobb terméket keressük, elkerülhetetlen lesz, hogy idővel rárakódjanak a hajunkra, amit aztán nem lesz annyi tisztító sampon mennyiség, ami eltávolít.” 

Az eredeti módszer mindössze 3-4 termék használatát javasolja, azokról azonban kiköti, hogy legyenek növényi eredetű, vízben oldódó összetevőket tartalmazók, és gazdagok természetes emolliensekben, amik a megfelelő hidratálásért felelősek a hajmosás során, illetve nedves hajon. Ha kipróbálnánk a módszert, 

  1. Első lépésben még egyszer, utoljára mossunk hajat (és a fejbőrt is) egy szulfáttartalmú samponnal, hogy eltávolítsunk minden, a korábbi hajformázásokból, hajmosásokból a hajszálainkra, fejbőrünkre tapadt maradványt. Fontos, hogy ez a termék ne tartalmazzon szilikont, vagy más olyan összetevőt, ami lerakódhat a hajra. Alaposan öblítsük ki. Érdemes tudni, hogy egyetlen hajmosással nem valószínű, hogy minden lerakódás eltűnik a hajról, legyünk türelmesek, még pár hajmosásra szükség lesz, míg hajunk átáll az új módira. 
  2.  Innentől jönnek a CGM-barát termékek, nekünk pedig két alpont, attól függően, hogy az eredeti, vagy az „újhullámos” megoldást választanánk:
    1. Lorraine Massey módszere egy kondicionáló tisztítót, co-wash balzsamot javasol, amit elsőként a nedves hajszálakon kell eloszlatni, majd külön a hajas fejbőrre is szükséges tenni belőle, jól belemasszírozni, hagyni hatni, majd nagyon-nagyon alaposan kiöblíteni.
    2. Sokak szerint azonban ez a termékfajta nem mindenki fejbőrének megfelelő, és szulfátmentes sampon használatát javasolják helyette, vagy akár felváltva alkalmazva a kettőt, ahogy a legoptimálisabb.
  3. Következő lépésként jön a kondicionáló, aminek legfőbb funkciója az alapos hidratálás. Használhatunk kimosandó vagy hajban maradó balzsamot is, amit csak a hajszálakra viszünk fel, majd ritka fogú fésűvel fésüljük át hajunkat, hogy megfelelően eloszlassuk a készítményt. Alapos öblítést nem kell végeznünk, elég egy kicsit hideg vízzel átmosni a hajat.
  4.  Végül jöhet a hajban maradó hajformázó gél, krém, vagy bármilyen más állagú készítmény (de lehetőleg nem hab, mert az száríthat), aminek segítségével definiálhatjuk, formázhatjuk, kiemelhetjük fürtjeinket.

„A CGM esetén ki szokták emelni, de véleményem szerint hajtípustól függetlenül mindenki számára megszívlelendő, hogy a nedvességet úgy itassuk fel a hajból, nyomkodjuk ki belőle, és ne dörzsöljük szárazra, pláne ne frottír törölközővel – javasolja a fodrász. – Használjunk mikroszálas törölközőt, vagy low budget megoldásként egy kiszuperált pamutpóló is tökéletesen megteszi. Ráadásként pedig a legjobb az lenne, ha selyemből készült párnahuzaton aludnánk, ahogyan a bőrünknek, úgy a hajunknak is ez a legkíméletesebb.”

Hajszárításra a legjobb megoldás az lenne hajszálaink számára, ha hagynánk szabadon megszáradni, ám hideg időben ez nem feltétlenül javasolt. Hajszárítóval is nyugodt szívvel száríthatjuk a göndör hajat, csak alacsony hőfokon alkalmazzuk és tegyünk rá diffúzor fejet, mely megfelelő módon oszlatja el a hőt.

Összességében tehát, bár első hallásra rém tudományosan hangzik az egész, a gyakorlatban épp arról van szó, hogy kevés, de nagyon jól megválasztott, kifejezetten göndör haj számára megfelelő terméket válasszunk már a hajmosástól kezdve, szem előtt tartva az alapos hidratálást.

Hajápolás télen-nyáron

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top