nlc.hu
Trend

Öltözködési tanácsok nyárra

Hogyan öltözködjünk a kánikulában, hogy ne legyen kényelmetlen az eredmény?

A kevesebb több, de azért nem biztos, hogy komfortosan is érezzük magunkat benne.

Érthető, ha a nyári hőségben legszívesebben nem viselnénk semmit, ami otthon, a négy fal között egészen kivitelezhető opció. Ám, ha kitesszük a lábunkat a lakásból, mégiscsak jó lenne valamit magunkra kapni, de mit? Mennyire legyen mini a szoknya, falatnyi a felső, hogy megjelenésünk ne legyen számunkra kényelmetlen? Bár mindenkinél más a határ a tekintetben, mi fér bele és mi nem, ha a nyári öltözködésről van szó, összegyűjtöttünk néhány tippet Kovács Orsolya, a Yurkov Stílustanácsadó Szalon alapítójának segítségével, hogy megjelenésünk valóban divatos és nőies legyen.

Számunkra sem mindegy, milyen figyelem irányul felénk, ezért érdemes az öltözködést, mint eszközt használni, hogy alakítani tudjuk ezt a figyelmet. Ha valaki vonzó, azt kommunikálja a megjelenésével, hogy bizonyos információkat ki kell érdemelni, nem osztogatja azokat mindenkinek, míg ha valaki közönségesen öltözködik, az odaadja bárkinek az információt kérés nélkül is.”

Stílustippek nyárra

Stílustippek nyárra (Fotó: Yurkov Stílustanácsadó Szalon)

10 tipp, mire figyelj nyáron, hogy megjelenésed ne legyen kényelmetlen számodra

Ahogy Orsolya is elmondta, egy ruhadarab mindaddig csak egy tárgy, amíg fel nem vesszük. Tudnunk kell, hogy egy ruhadarabot hogyan viseljünk, hogy az kiemeljen minket, kifinomult nőiességünket hangsúlyozza. „Persze mindig attól függ, mi a cél. Ha azt szeretném, hogy a környezetem elsődlegesen a testemre figyeljen, akkor tudom úgy is alakítani a megjelenésemet, de ez esetben legyen ott a tudatosság a döntés mögött. Legyünk tisztában vele, mit kommunikálunk az öltözékünkkel, ne közvetítsünk olyan üzenetet, amilyet nem akarunk, csupán azért, mert nem ismerjük a testi adottságainkat, testalkatunkat, a számunkra előnyös fazonokat, színeket. Mert emiatt a nem tudás miatt válhat akaratunk ellenére közönségessé a megjelenésünk.” 

1. Régre nyúló öltözködési szabály, de semmiképp sem elavult arra figyelni, hogy ha ruhánk mélyen dekoltált, a szoknya vagy nadrág hossza ne legyen túl rövid, és fordítva. Ha miniszoknyát, rövidke sortot viselünk, a felsőrész dekoltázsa legyen visszafogott. 

2. A kevesebb több elve a részletekre, kiegészítőkre nagyon igaz: ha egy statement ékszert viselünk, mondjuk egy vastag, látványos nyakláncot, nem kell már több hangsúlyos kiegészítőt magunkra pakolni. Épp így, ha van rajtunk egy hangsúlyos szín, nem kell összeegyeztetni azt a többi kiegészítővel.

3. Ha a nyári öltözködésről van szó, sajnos a mai napig megkerülhetetlen, hogy beszéljünk a szilikonpántos melltartókról. „Ezúton is kérem mindenkitől, hogy rituális égesse el. Semmilyen szempontból sem stílusos ruhadarab, helyette pánt nélküli melltartót érdemes választani – javasolja Orsolya.  – Igaz, adott mellméret felett már nem fog működni a pánt nélküli melltartó. Ne hergeljük magunkat bizonyos ruhákra, fazonokra, ha a testünk nem illik hozzá. A testünkhöz válasszunk fazonokat, és ne fordítva.”

4. A ruha konkrét fazonjától függetlenül ügyeljünk rá, mennyire áttetsző az anyag, illetve milyen a vastagsága. Fehér ruhák, nadrágok esetén különösen kellemetlen, ha átüt az alsónemű színe, a helyzet pedig csak még kínosabb akkor, ha ruhánk olyan vékony, esetleg testünkre tapadó anyagból készült, hogy a fehérnemű formája, varrása teljesen átüt. Az átlátszó és lyukacsos ruhákra tekintsünk úgy, mint fesztiváldarabokra, bulidarabokra vagy nyaraláson vízparton viselhető öltözékekre. A hétköznapi öltözködésben – ha szeretnénk megtartani az ízléses sejtelmességet –, viseljünk alá trikót, ruhát, ha mindenképp ragaszkodunk a viseléséhez. 

(Fotó: Yurkov Stílustanácsadó Szalon)

(Fotó: Yurkov Stílustanácsadó Szalon)

5. Mélyen dekoltált, és/vagy hátul mélyen kivágott ruhák esetén kétszer is nézzük meg, kilátszik-e valahol a melltartónk. Semmiképp sem szexi egy hátul messziről látható keresztpánt, a fehérnemű elöl vagy oldalt kikandikáló anyaga. Számos melltartófazon közül választhatunk, léteznek melltartó tapaszok, pánt nélküli, csak kosárrészből álló fazonok, amik ilyenkor megoldást jelenthetnek, mint ahogyan az is, hogy elfogadjuk, egy adott szabású ruhát úgy terveztek, hogy azt jobb melltartó nélkül viselni. Ha számunkra ez nem komfortos, jobb elengedni a dolgot, és egy minden szempontból tökéletes ruhát választani helyette.

6. „A fehérnemű alsónemű, aminek az a funkciója, hogy ne látszódjon – mondja a stílustanácsadó. – Talán konzervatív felfogás, ám könnyen mellényúlhatunk és válhat közönségessé a megjelenésünk, ha az utcai, hétköznapi öltözködésben felsőruházatként tekintünk rá. Alternatívaként számos rövid felsőrész, crop top, bandázs fazonú top közül választhatunk.”

7. A miniszoknya hosszát jobb kétszer is ellenőrizni. „Lábforma kérdése, mikor számít egy szoknya túl rövidnek. Kétféle combforma létezik, az egyik egyáltalán nem szélesedik a torzóig, a másiknak, amilyennel legtöbbünk rendelkezik, van egy szélesedési pontja a törzs felé.

Ha a miniszoknyánk hossza ezt a pontot még épp eltakarja, nyújtja, karcsúsítja a lábat és nagyon sejtelmes. Azonban ha efelett ér véget a szoknya, a figyelem már a láb közé terelődik

– mondja Kovács Orsolya. – Mindkettő lehet jó megoldás, a kérdés az, mi a célunk, hová szeretnénk terelni figyelmet öltözködésünkkel: a lábunk közé vagy általában magunkra.”

8. Ha sliccelt szoknyát viselünk, bármekkora is a szoknya hossza, a sliccelés magaságánál érdemes betartani a miniszoknyák hosszára javasolt szabályt, vagyis a comb legszélesebb pontja fölé ne menjen a hasíték. Így azt is elkerüljük, hogy húzogatni kelljen a ruhát, takargatni magunkat, ha a szél meglibbenti a szoknyát. 

9. Személyiségfüggő, kinek mennyi fér bele a tekintetben, mennyit mutasson meg a kebléből. Általánosságban azonban elmondható, hogy nagy keblek esetén a V-kivágású felsők nagyon jó választások, ezek ugyanis szépen formázzák a dekoltázst, nyújtják a nyakat. Kis melleknél, ha picit optikailag szeretnénk nagyítani őket, a magasabban záródó felsők, a fodros kialakítások lehetnek segítségünkre.

10. „Ha a cipő, az öv és a táska, és esetleg még az ékszer is passzol egymáshoz, annak mindig van egy kis izzadtságszaga. Ami túl tökéletes, az mindig öregít, egy fiatalos, stílusos összeállításba belefér, hogy tudatosan belevigyünk egy kis »hibát« – tanácsolja Orsolya.    

Tuti tippek: a nyár alapdarabjai, amikkel nem foghatsz mellé

Van néhány ruhafazon, amik biztos választások lehetnek, ha olyan öltözéket keresünk, ami többféle stílusban is viselhető, ami megfelelő hétköznapi, munkahelyi és szórakozós szett részeként is. A kiegészítők segítségével könnyen felturbózhatjuk, elegánsabbá tehetjük az outfitet, de ugyanígy nagyon lazává is visszaalakíthatjuk megjelenésünket.

A jellemzően pamut vagy puplin anyagú ingruhák tipikusan ilyenek, az ing eleganciáját viszik tovább az egész testen. „Játszhatunk vele, milyen övvel vesszük fel, magas sarkút vagy sportcipőt húzunk hozzá, tehetünk egy kendőt a nyakba, a hajba, amitől elegánsabbá válhat” – mondja a stílustanácsadó. Mind más jelleget kölcsönöz neki, és ezt az alakíthatóságot akkor is kihasználhatjuk, ha például a munkanap végén egy kötetlen eseményre készülünk és nincs időnk átöltözni. 

(Fotó: Yurkov Stílustanácsadó Szalon)

(Fotó: Yurkov Stílustanácsadó Szalon)

Egy hétköznapi viseletre szánt overál hasonlóképp nagyon jól variálható darab. Ezek jellemzően nem selyemből, vagy más, magas minőségű anyagból készülnek, alkalmi vagy épp sportos jellegüket ezért könnyen alakíthatjuk kedvünkre egy-egy jól megválasztott cipő, táska, ékszer segítségével, de az is sokat változtat a szetten, milyen kabátkát viselünk hozzá. Más az összkép egy farmer dzsekivel, és megint más egy könnyed kardigán vagy nyázi blézer társításával.

„A kombinéruhák szintén sokoldalú darabok és most igazán divatosak. Húzhatunk hozzá magas sarkút vagy nyári bakancsot is, egészen más jelleget fog adni, mint ahogyan a felöltő megválasztásával is alakíthatjuk az összképet.” – mondja Orsolya. Ezeket a ruhákat, mint általában a spagettipántos felsőket, pánt nélküli melltartóval viseljük. Sokkal elegánsabb lesz a megjelenésünk így, mintha a melltartó pántja – még színazonosság esetén is – ott cikázna a ruhapánt körül. 

(Fotó: Yurkov Stílustanácsadó Szalon)

(Fotó: Yurkov Stílustanácsadó Szalon)

A munkahelyre más szabályok vonatkoznak 

Fontos, hogy tudjuk helyén kezelni a dolgokat, adjuk meg a tiszteletet magunknak, a szakmánknak és az ügyfeleknek is. Ha munkahelyünkön nincs írásban adott dress code, akkor is érdemes plusz figyelmet fordítani rá, mit veszünk (vagy nem veszünk) fel nyáron. „Az elsődleges mindig a válltakarás. A picit szigorúbb területeken, mint a pénzügyi, jogi, nem szokták engedi a vállat nem takaró felsőket, ám ettől függetlenül is ízlésesebb, ha erre ügyelünk. Érdemes tartani az irodában egy csinos kardigánt, könnyű, “mindenhez jó” blézert, amit magunkra vehetünk” – javasolja a stílustanácsadó.

A szoknyahossz szokott még kérdéses lenni, a túl rövid mini szoknya semmiképp sem javasolt, de ugyanígy a sort sem számít munkahelyi viseletnek. Ruhahossztól függetlenül pedig a túlzottan csillogó anyagú, flitteres, strasszos ruhák sem illenek a munkahelyi környezetbe, akkor sem ha nyár van, és igaz ez az áttetsző ruhadarabokra is. A sziluettet erősen mutató ruhák sem javasoltak önmagukban, bodycon típusok fölé viseljünk blézert, kardigánt, ami finomítja az összhatást.

(Fotó: Yurkov Stílustanácsadó Szalon)

(Fotó: Yurkov Stílustanácsadó Szalon)

Ékszerekből a túl sok, túl hangsúlyos darabok kerülendők, hiába divatosak a statement darabok, ezeket hagyjuk meg máskorra.

A nyári lábbelik esetén ma már jóval megengedőbbek az öltözködési szabályok, a lábujjakat szabadon hagyó szandálok, papucsok sok munkahelyen teljesen elfogadottnak számítanak. Igaz, ez nem jelenti azt, hogy egy slingback szandál, zárt elejű papucs ne lenne elegánsabb választás munkahelyi környezetben. Ám akár teljesen nyitott, akár elöl zárt lábbelit viselünk, arra mindig ügyeljünk, hogy sarkaink, lábkörmeink ápoltak legyenek. „Nagyon agyonüti a leggyönyörűbb szettet is, ha repedezett, ápolatlan a sarok, a lábköröm, és az látszik. Ha valaki megmutatja a lábfejét, vegye úgy, hogy az a szettjének a része” – javasolja a stílustanácsadó.

(Fotó: Yurkov Stílustanácsadó Szalon)

(Fotó: Yurkov Stílustanácsadó Szalon)

Ne feledjük, a kulcs mindig mi magunk vagyunk, a tudatosság pedig nagyon fontos. Ha már van egy kis stílusismeretünk önmagunkról, segít, hogy eligazodjunk a trendek közt és tudatosan mondjunk igen vagy nemet egy-egy új irányzatra. „A trendek nem ördögtől valók, mindössze egy irányt jelölnek, egy hullámot, amivel haladnunk kell, mint minden változással az életben. Megfelelő mértékű önismerettel azonban ez a hullámlovaglás sokkal könnyebb – mondja Kovács Orsolya. – Nem vásárolunk annyit, főként nem olyat, ami számunkra nem előnyös. Ez fenntarthatósági szempontból és a pénztárcánk számára is sokkal kedvezőbb.” 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top