nlc.hu
Trend

Férfi parfümök tesztje 2023

„Amikor magamra fújtam, 4,6 százalékkal férfibb lettem. Azóta elmúlt” – Férfi parfümök tesztje Valentin-nap előtt

Megkaparintottunk hét férfi parfümöt hét neves márkától, és kiderítettük, mit gondolnak róluk a pasik. Macsós? Öreguras? Most minden kiderül!

A közelgő Valentin-nap alkalmából úgy döntöttünk, tesztelésre fogjuk a szerkesztőség férfi tagjait, méghozzá nem akármilyen témában: a legújabb férfi parfümökről írták le kendőzetlen véleményüket. Kiderül, melyik igazi csajozós illat, melyik illik üzleti tárgyalásokhoz, és melyik az, ami már kívül eshet a komfortzónán.

Valentino – Born In Roma Uomo EdT

Valentino - Born In Roma Uomo EdT

Valentino – Born In Roma Uomo EdT

Első benyomás: Nagyon macsós a formatervezés. Elég árulkodó, hogy ez nem egy visszafogott illat lesz. Vagány, de mégis van benne egy kis elegancia a kristályos formának köszönhetően. Könnyű megfogni és fújni, ráadásul nagyon erős illat, így egy nyomás is épp elegendő belőle.

Az illat: Amikor először megszagoltam, nekem nagyon édesnek tűnt. Kicsit gyümölcsös, ami nem lenne baj, de valahogy ott van benne ez a szirupos illat, amit nem kedvelek. Viszont a bőrömre fújva szerencsére ez gyorsan elillan és marad a kicsit virágos, fás, fűszeres aroma. Én kettőt fújtam, ami még egy órával később is soknak bizonyult. Annyira, hogy az egyiket lemostam inkább, mert a feleségem sem bírt megmaradni mellettem a nyílt utcán. Ahogy ő fogalmazott, „tipikus csajozós parfüm”, amiben abszolút egyetértek (azóta árgus szemekkel figyeli, mikor fújom magamra, ha elmegyek itthonról). Összeségében ez az a parfüm, ami nem biztos, hogy a kedvenc illatod lesz, az sem, hogy túl gyakran felteszed, de mégsem akarsz megválni tőle, mert tutira lesznek alkalmak, amikor ezt akarod majd!

Illatjegyek: Uniszex-férfias tengelyen nekem egy picit a férfias oldalra billen. Én a fás, gyümölcsös illatokat kedvelem, de valahogy itt túl soknak érzem a virágosságot.

Fejjegyek: ibolyalevél, só, ásványi jegyek
Szívjegyek: gyömbér, zsálya
Alapjegyek: fás jegyek, vetiver

Évszak: Abszolút nyári illatnak gondolom, hiába a fűszeressége.

Alkalom: Kicsit elegáns, kicsit merész, én biztosan csak esti bulizáshoz viselném. Nem irodába való, sem a hétköznapokra nem tudom elképzelni. Hullanának mellettem a buszon, annyira gyorsan telítődik az ember orra vele. Napközben valószínűleg engem is zavarna, míg egy klubban, ahol amúgy is mindenki úszik az illatfelhőben, már nem is tűnne olyan erősnek.

Illat tartóssága (1-5): 5
Egy fújás elegendő volt, hogy még másnap reggel is érezzem magamon. Mindenképpen tartósnak bizonyult.

Illat intenzitása: Abszolút intenzív, egy fújásnál több alkalmanként nem kell belőle, akkor sem ha bulizni megyünk.

Hugo Boss – Boss The Scent for Him Magnetic EdP

Hugo Boss - Boss The Scent for Him Magnetic EdP

Hugo Boss – Boss The Scent for Him Magnetic EdP

Első benyomás: Az üveg elegáns, igényes, fekete és matt arany színű. Bár az én ízlésemnek kissé masszív, mégis könnyű vele fújni, praktikus. 

Az illat: Elsőre nekem erőteljes, de egy kis idő elteltével határozottan barátságosabbá és lágyabbá válik, és a megszelídülése után kimondottan jó illatú, olyan, amiért szívesen nyúlsz reggelente. Macsónak vagy csajozósnak semmiképp nem mondanám, inkább az a fajta parfüm, amit a mindennapokban, például az irodába járva használnék.

Illatjegyek: Fás, vaníliás illatjegyeket és egy kis édes gyümölcsös jelleget érzek ki az illatból. 

Fejjegyek: maninka
Szívjegyek: gabona korpa
Alapjegyek: fekete vanília

Évszak: Inkább tavaszias és őszies illatnak mondanám, nyárra talán túl sok lehet.

Alkalom: A hétköznapokra javaslom, ad egy jó féle pluszt a megjelenéshez. 

Illat tartóssága (1-5): 5
A tartóssága kimondottan jó, ha reggel magamra fújom, a feleségem estefelé még mindig érzi rajtam, persze csak közelről. Nyak környékére szoktam fújni, általában két rövid fújásnyit.

Illat intenzitása: Számomra bőven elég volt, amit nyújtott, nem tolakodóan erős, kellemetlen is lenne. Így szívesen használom nap mint nap.

Giorgio Armani – Armani Code Homme Parfum

Giorgio Armani - Armani Code Homme Parfum

Giorgio Armani – Armani Code Homme Parfum

Első benyomás: Formatervezett, fekete üvege van, semmi sallang, semmi giccs, csak a név szerepel rajta. Igényes a megjelenése, a mágneses kupak pedig zseniális részlet. Az üveg maga jól kézre áll, praktikus használni is, tetszett, amit elsőre láttam.

Az illat: Erőteljes illata van, kifejezetten férfias, érezni benne valamilyen fás jelleget, nem a megszokott tucat illat. A határozott férfi illatának mondanám, öltönyös. Feleségem szerint kifejezetten vonzó, minden alkalommal megjegyzi, mikor magamra fújom, hogy tetszik neki. Szerintem inkább karakteres, de a jó értelemben.   

Illatjegyek: Az elején van benne egy citrusos jelleg, ami később alábbhagy, virágos és fás illatok is keverednek benne, ezeket tipikus férfias jegyeknek mondanám, amik valamiért ebben a parfümben mégis másként állnak össze. 

Fejjegyek: bergamott, bergamott levél
Szívjegyek: írisz, muskotályzsálya, orriszgyökér, aldehidek
Alapjegyek: brazil tonkabab abszolútum, cédrusfa

Évszak: Most, a téli időjáráshoz passzol, de tavasszal, ősszel is jó lehet, nyárra sok, bár ki tudja, ki kell majd próbálni. 

Alkalom: Komoly alkalmakra, vagy amikor számít, mi van rajtad. Csajozni nem, de randevúra igen. Ha valaki hétköznap is elegánsan öltözködik, passzolni fog hozzá. 

Illat tartóssága (1-5): 5
Ezzel semmi gond nem volt, nyakamhoz fújtam belőle, egész nap érezni lehetett, ruhán másnap is.

Illat intenzitása: Elég intenzív illat, figyelni kell rá, mennyit fúj belőle az ember. Egy-egy fújást szoktam a nyakam két oldalára, ebből ez sok, valahogy azt az egy fújást kell elosztani. Vagy ruhára fújni.

Avon – Today Tomorrow Always The Moment For Him kölni

Avon - Today Tomorrow Always The Moment For Him kölni

Avon – Today Tomorrow Always The Moment For Him kölni

Első benyomás: Egy sötétre festett üvegű, dísztelen, szimpla téglatest finoman lekerekített szélekkel, ívelt kupak, felirat nincs, csak a spricni (vagy mi) alatt, hogy Today, Tomorrow és Always, kicsit úgy, mintha attól függne, hogy mára, holnapra, vagy örökké szeretnéd-e magadra a parfümöt, hogy merre forgatod. Azonban mindig ugyanaz jön belőle. Kicsit csúszós és nincs rajta fogás, de a parfüm mégsem PlayStation-kontroller, szóval tök oké ez így. Fújni könnyű, elsőre ijesztően sokat spriccelt, és féltem, hogy minden örökké Avon-illatú lesz, de szerencsére nem, erről lásd lent.

Az illat: Nehéz helyzetben vagyok, mert az én szaglásom nagyon rossz, kivéve a parfümöket, azokból nagyon kevés van, ami nem tolakodó és általában napok, értsd: sok fürdés és ruhaváltás, után is érzem őket. Ez szerencsére nem ilyen, meglepően diszkrét. Meglepett, de egészen megszerettem. Érzelmi életet ugyan nem kezdtem el élni vele, de hálás voltam neki, hogy nem nyomul és emlékeztet folyamatosan arra, hogy ott van, csak néha, ha megálltam egy helyben. Illatfelhőről és egyéb borzalmakról szó sem volt. 

Egy idő után édeskésebbé válik, ez gondolom, jó jel. Nem leszek tőle parfümös csávó, de elvoltam vele. Mivel nagyon sokat dolgoztam azon, hogy ne foglalkoztasson, mit jelent az, hogy pasis, csajozós és macsó, erről nem is tudok nyilatkozni, de edzőteremben, valtonosokon és vezérigazgatókon nehéz elképzelni, inkább hétköznapi. Na jó, csajozni megpróbáltam vele, vagyis úgy jött ki a lépés. Mondta, hogy ez bizony egy parfüm. Amikor magamra fújtam, 4,6 százalékkal férfibb lettem. Azóta elmúlt. 

Illatjegyek: Ennek a parfümnek olyan az illata, mint egy megfizethető, de viszonylag ízléses tömegparfümé. Ha mindenképp mondanom kell valamit, most délután négy van, és megszagoltam magamon a reggeli fújást, starbucksos epres sajttortás jegyeket hordoz.

Fejjegyek: neroli
Szívjegyek: levendula
Alapjegyek: fás jegyek

Évszak: Most tél van, és téli illatnak teljesen oké. Valószínűleg tavasszal is ezt mondanám, nyáron viszont szénanáthás vagyok, így nyári illatok számomra egyáltalán nincsenek. 

Alkalom: Számomra minden illat alkalmi, de alkalmak híján nehéz eldönteni, és sajnos most még Story Gála sincs, hogy el tudjam dönteni. Itthon egyedül mérsékelten tett hozzá a napomhoz, tehát nem egy home office-parfüm, tisztességesebb kocsmákban viszont egész jól vette ki magát.

Illat tartóssága (1-5): 3
Fél nap után feladta és eltűnt, és ezért én hálás voltam. Ha már parfüm, legyen tervezhető, de azért ne is tűnjön el két óra múlva. Először a csuklómra, aztán a fülem mögé. A ruháimat megkímélem az ilyesmitől. Nekem egy fújás bőven elég volt.

Illat intenzitása: Felhő szerencsére nem volt, az azért túlzás lett volna! Inkább visszafogott, bőr közeli. Abban az értelemben mindenképpen, hogy néhány óra után már csak akkor éreztem, ha direkt kerestem magamon.

Azzaro – The Most Wanted Parfum

Azzaro - The Most Wanted Parfum

Azzaro – The Most Wanted Parfum

Első benyomás: Maga az üveg egy gránátra hasonlít, letisztult doboz, semmi csicsa, minőségi hatása van az üvegnek. Nagyon kézre áll, pont jó a nagysága. A fújókája nagy adagokat fúj.

Az illat: Az első benyomásom az volt, hogy ezzel a parfümmel mennék el bulizni, csajozni szívem szerint, intenzív illat. Vagy ha magabiztosnak szeretnénk tűnni egy megbeszélésen, akkor is fújnék belőle. Inkább macsó illatnak mondanám, a nők visszajelzései szerint az illata könnyen megjegyezhető. Egyáltalán nem tucat illat, sok parfümöm van, de hasonló illatot nem éreztem még.

Illatjegyek: Kissé édeskés, mégis citrusos jellege van. Az egyszerű csajozós elegancia, minőség felsőfokon, és kifinomultság, magabiztosság.

Fejjegyek: zöld kardamom
Szívjegyek: karamell
Alapjegyek: borostyán

Évszak: Kellemes, tavaszias hangulatot adott nekem, ez alapján főleg tavaszra és nyárra ajánlanám.

Alkalom: Bulizni, csajozni a tökéletes parfüm.

Illat tartóssága (1-5): 5
Érezhető maradt a bőrömön este is, a ruháimon pedig akár több napig is.

Illat intenzitása: Elég intenzív, nem kell belőle sok fújás. Nekem bőven hozta a maximumot, amit elviselek magamon, rendben voltam vele.

Bvlgari – Bvlgari Man Rain Essence EdP

Bvlgari - Bvlgari Man Rain Essence EdP

Bvlgari – Bvlgari Man Rain Essence EdP

Első benyomás: Masszív, szögletes üvege van, átlátszó, a tetején rozsamentes acél hatással. Egy kicsit a teteje ívelt, de semmi faxni. Kupak nincs, a fújó részt kell elfordítani, amolyan nyit-zár módon. Elég széles ez a nyomó része, és egy kicsit billegős, de végső soron jól működik.  

Az illat: Könnyű, férfias illat, de nem súlytalan. Nem tolakodó, nem macsós, inkább sportosan férfias, lendületes. Szívesen fújom magamra, mert nem tömény, de azért érezni. Nem tucat illat, és kommersz borotvahabra emlékeztető illatnak nyoma sincs. Az a fajta, ami nem kelt nagy feltűnést, mégis szívesen fújod magadra minden nap. Én legalábbis ezt vettem észre, mióta tesztelni kezdtem, a másik, meglévő parfümömet elő sem vettem. A barátnőmnek is bejött, megjegyezte, mikor először találkoztunk, hogy milyen jó rajtam, és azóta is már többször szóvá tette. 

Illatjegyek: Könnyed, talán vizesnek mondanám, de van benne citrusosság is, vagy talán inkább valamilyen zöld növényes jelleg. Nem tudom így részleteire bontani jobban, összességében szoktam szagolni a parfümöket, és ez úgy teljesen rendben van, tartja magát végig az illat jellege napközben.

Fejjegyek: zöld tea esszencia, narancs esszencia
Szívjegyek: fehér lótusz akkord, kristálypézsma akkord
Alapjegyek: ásványi borostyán akkord, guaiac fa esszencia

Évszak: Nekem ez minden évszakhoz passzol, most is használom, szerintem nyáron sem lesz túl sok, a kettő között pedig nyilván jó.

Alkalom: Nincs külön alkalmi és hétköznapi parfümöm, mindig egyet használok, ami éppen tetszik. Most ezt használom munkahelyre, irodába is, szerintem megfelelő, nem túlzó. Esti eseményre is simán felfújnám.   

Illat tartóssága (1-5): 4
Reggel szoktam indulás előtt parfümöt használni, egy-egy fújást a nyakam két oldalára, és fújok a ruhámra is. Ebből ez bőven elég, ruhára már csak egyet fújok. A ruhán este is érezni, ha megszagolom, barátnőm szerint a bőrömön is. Nem tudom, nekem nem olyan jó ilyen dolgokban az orrom, vagy meg is szokja, mindenesetre tartósságát megfelelőnek tartom.  

Illat intenzitása: Visszafogott, de nem jelentéktelen. Nincs tőle illatfelhő körülöttem, de azt nagyon nem bírnám, a tolakodóan beparfümözött embereket sosem értettem. 

s.Oliver – For Him EdT

s.Oliver - For Him EdT

s.Oliver – For Him EdT

Első benyomás: Letisztult, egyszerű design, semmi feltűnősködés, de ez amúgy is jellemző a márkára. Elég kicsi az üveg, így elfér a kézbe és könnyű fújni belőle, jó a parfüm eloszlása is a fújásnál.

Az illat: Nagyon férfias illat, elég erős is elsőre, de pár perc után már nagyon kellemes, visszafogott illatot áraszt. A bőrön szinte teljesen más, mint az üvegből szagolva, ami abszolút jót tesz neki, hiszen elsőre kicsit erős lehet. Férfias, mondhatni macsó illat, ami szinte minden alkalomhoz illik, de leginkább hétköznapi programokhoz, talán egy randihoz is el tudom képzelni. Nem nagyon hasonlít azokra az illatokra, amiket eddig viseltem, így nem tudnám máshoz hasonlítani. Szerintem egy magabiztos férfi képét adhatja azoknak, akik megérzik az emberen.

Illatjegyek: Az erőssége miatt talán egy kicsit borsos, de virágos illatot is felfedezek benne.

Fejjegyek: fekete tea, alma, piros bors
Szívjegyek: rozmaring, geránium, ibolyalevél
Alapjegyek: tonkabab, zöld moha, mósusz

Évszak: Inkább téli illat, azon belül is az ilyen komor, esős, havas napokra tudom elképzelni.

Alkalom: Hétköznapi inkább, de akár egy mozira vagy egy lazább vacsorára, esetleg egy kávérandira is belefér.

Illat tartóssága (1-5): 4
Nem mondom, hogy egész nap kitart, de pár órára, amire kell, abszolút elég. Talán 3-4 órára tartós, ha egész napra kéne, akkor szerinte 2-3-szor be kellene fújnom magam (a skálán leginkább hármas). Nyakamra, ruhámra és a csuklómra is fújtam, egészen sokat, kb. 5 fújás, ez pár órára kitartott, de egész napra többet kellett fújnom belőle.

Illat intenzitása: Eleinte elég erős és talán tolakodó is lehet, de ahogy összeszokik a bőrrel, egy nagyon normális, magabiztos férfi illata. Alapvetően sokat szoktam fújni, így eléggé erőteljes, de ahogy említettem, viszonylag hamar elmegy az a nagyon tolakodó, erős illat.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top