nlc.hu
Trend

2023-2024 őszi-téli trendek

A válltömés visszatér, a tüll nem megy sehová – 6 kulcstrend a Párizsi Divathétről

Nagyot megy a fekete-fehér színkombináció és a kockás minta, a nyakkendő pedig a 2023-2024 őszi-téli szezonban alapdarab lesz a nők ruhatárában is. Trendkörkép a Párizsi Divathétről.
Saint Laurent

A négy nagy divathét utolsó és egyben legpatinásabb állomásán, a francia fővárosban is bemutatkoztak a 2023-2024-es őszi-téli szezon kollekciói. Lássuk, melyek voltak a legmeghatározóbb trendek a tegnap véget ért Párizsi Divathét kifutóin!

Hangsúly a vállakon

Az erősen vállhangsúlyos sziluettek számos divatház, köztük a Saint Laurent, a Balmain, a Louis Vuitton, a Givenchy vagy épp a Courrèges új kollekciójában is domináltak. Az akár egészen groteszk mértékben széles, oversize válltömések az e vonalon jellemző holmik, vagyis a zakók, kabátok mellett olyan ruhadarabokon is megjelentek, mint a blúzok, a topok vagy épp az egészruhák. A testrész hangsúlyozásának másik bevált formája, a csupasz váll szintén több tervezőnél felbukkant, mégpedig nem is akárhogyan, hanem szélesedő, határozottan konstruált szabásvonalakkal keretezve.

Vállhangsúly
Megnézem
Összes kép (7)

Nyakkendőt a nőknek!

A Valentino divatház gyakorlatilag teljes egészében a nyakkendős outfitekre építette fel őszi-téli kollekcióját, de a kiegészítő más neves márkáknál is fontos szerephez jutott, így egyebek között az Alexander McQueennél, az Undercovernél, a Hermésnél, valamint a Diornál is, jellemzően maszkulin és feminin stílusjegyeket más elemeikben is ötvöző öltözékek részeként. Egyértelműnek tűnik tehát, hogy a nyakkendő közel két évtized mellőzöttség után idén ősszel és télen visszatér a nők gardróbjába.

Megnézem
Összes kép (5)

Fényes textúrák, rafinált ráncok

A francia fővárosban debütált kollekciók jellemző darabjai voltak a selyemből, szaténból, illetve laméból készült modellek is. A fényes textúrájú ruhaanyagokat elsősorban ráncolt, húzott vagy épp rafináltan hajtogatott kreációkon alkalmazták a tervezők. Ez az irányzat egyébként már a jelenlegi tavaszi-nyári szezon kollekcióiban is nagy favoritnak számított és a párizsi bemutatók tanúsága szerint az őszi-téli hónapokba is továbbgyűrűzik majd. 

Fényes textúrák
Megnézem
Összes kép (6)

Fekete-fehér

A fekete-fehér örök és megdönthetetlen divat, ez nem is kérdés, a párizsi kifutókon azonban ezúttal még a megszokottnál is intenzívebben volt jelen ez a jól bejáratott színkombináció. A klasszikus fehér felsőrész-fekete alsórész párosítás mellett a legváltozatosabb formákban mutatkozott meg, a felül sötét-alul világos összeállításoktól kezdve a gallérokon, paneleken, kiegészítőkön át egészen a fekete-fehér mintázatokig, bizonyítva, hogy még mindig megunhatatlan és számtalan lehetőség rejlik benne. 

Fekete-fehér
Megnézem
Összes kép (6)

Kockák

Egy sor vezető divatmárkánál, így egyebek között a Diornál, a Chanelnél, a Valentinónál vagy épp Stella McCartney-nál és persze Vivienne Westwoodnál is láthattunk kockás mintákat, melyek a kabátok, kosztümök mellett olyan ruhadarabokon is felbukkantak, mint például a pulóverek. Ami a kockák stílusát, méretét és színvilágát illeti, a 2023-2024-es szezonban e tekintetben jóformán bármi belefér majd a tweed kockától kezdve a skót kockán át a sakktábla kockásig, az egészen aprótól a közepesen át az oversize-ig. A kockás holmik önmagukban, összeillő szettekben, de akár más mintázatú darabokkal kombinálva is érvényesek lesznek.

Kockás minták
Megnézem
Összes kép (6)

Áttetsző darabok

Az áttetsző ruhadarabok már több szezon óta ott voltak és vannak jelenleg is az uralkodó trendek között és immár bizonyos, hogy ebben nem várható változás a 2023-2024-es őszi-téli idényben sem. A divattervezők – például a Balmain, a Givenchy, a Chloé vagy a Dior divatháznál – a legeslegnagyobb előszeretettel a fekete, fehér vagy neutrális árnyalatú tüllöket alkalmazták a Párizsban bemutatott kollekciókban, de emellett szerephez jutottak a szofisztikált csipkék is. 

Áttetsző darabok
Megnézem
Összes kép (7)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top