nlc.hu
Trend

Szem alatti karikák és táskák

Eltüntethetők a szem alatti karikák és táskák? A bőrgyógyász válaszol!

Vajon valóban létezik hatékony módszer a szem alatti karikák és táskák eltüntetésére vagy jobban tesszük, ha belenyugszunk a létezésükbe? Utánajártunk!

Tombolnak a közösségi médiában terjedő trendek, a hírességekkel kapcsolatos összeesküvés-elméletek és a jó szándékú tippek is arról, milyen szuper megoldások léteznek a szépséghibák, így például a szem alatti karikák és táskák eltüntetésére. Dr. Olasz Kitti bőrgyógyász-kozmetológussal beszélgettem arról, milyen módszerek működhetnek valóban.

Ideje átértékelni a múltat

Egészen fiatalkorom óta küzdök a szem alatti karikák problémájával, az idővel és az életkorral pedig természetesen egyre markánsabbá váltak a táskák és a ráncok. Húszas éveimben hosszú éveken át nem foglalkoztam különösebben a bőrápolással, azután persze eszemhez tértem, megkíséreltem több krémmel is orvosolni a jelentkező gondokat, de miután nem láttam változást, a cikkek, az internet és a környezet pedig azt igazolta vissza, hogy „a kencék annyit érnek, mint halottnak a csók”, belenyugodtam a visszafordíthatatlanba. Kár volt. 

Szem alatti karikák

fotó: getty images

„A karikás szem azt a lilás-barnás, sötét árnyalatot jelenti a szem alatt, amelynek oka elsősorban genetikai, életmódbeli, vagy esetleg betegség kérdése is lehet. Ha nem alkati tulajdonságunk, mely kisgyermekkor óta fennáll, szükséges a kivizsgálás. Ez mindenek előtt vérvételt jelent az esteleges vashiány, vérszegénység, vagy más belső megbetegedések kizárására.  A szem alatti környéken vékonyabb a bőr, jobban átlátszanak az erek, melyek tulajdonképpen elszínezik, sötétebbé teszik a területet. Előfordul az is, hogy pigmentációs problémáról van szó, amelynek szintén lehet alkati oka, de erősen befolyásolhatja az életkor, illetve akár azok a gyógyszerek is, melyeket szedünk. Az biztos, hogy idővel az erek falának rajzolata a korral vékonyodó bőrön át egyre jobban áttetszik mindannyiunknál” – magyarázta dr. Olasz Kitti.

Dr. Olasz Kitti bőrgyógyász

Dr. Olasz Kitti bőrgyógyász

„Táskák esetén a szem alatt árok, lényegében mélyedés látható, alatta kis ödémával, melyet sok tényező befolyásolhat. A jelenség az életkor előrehaladtával felerősödik, hiszen itt is jelentkezik a bőr elvékonyodásának kérdése, a kötőszövet lazulása. A kialvatlanság, a stressz egyaránt rossz hatást produkál, emellett pedig olyan hétköznapi faktorok is hangsúlyt kapnak, mint amikor valaki túl sok szénhidrátot fogyaszt, előző este több alkoholt ivott vagy menstruációs ciklusának végénél jár” – mondta a szakértő.

Első hallásra rácsodálkozom, de néhány pillanat után már a felismerésig jutok: igen, az sem elhanyagolható adott esetben, hogy éjjel melyik oldalára fordulva aludt az ember. Ha nem évek alatt, a bőr rugalmasságának elvesztésével alakulnak ki a szemek alatti vizenyők, hanem hirtelen, indokolatlanul, akkor annak hátterében belgyógyászati probléma állhat: vesével kapcsolatos, endokrinológiai eredetű, a szervezet vízháztartását érintő vagy akár szemészeti, allergológiai gond. Érdemes tehát ilyen esetben orvoshoz fordulnunk kivizsgálás céljából.  Ahogyan azt a békát is bizony, le kell nyelnünk: az életkor előrehaladtával mind a karikák, mind a táskák esélye, intenzitása sajnos növekszik.

A megelőzés nem elcsépelt szó!

Dr. Olasz Kitti mélyen hisz a megelőzésben. Elmondása alapján pedig szívből sajnálom, hogy nem vagyok tizenöt évvel fiatalabb. Azzal a tapasztalatommal ugyanis egyetért, hogy régebben joggal illethette a krémek nagy részét kritika. Felhívja viszont a figyelmem arra is, hogy az utóbbi években valóban brutális változások történtek ezen a területen is. „Akár már középkategóriás termékek között is lehet kiválókat találni. A hatóanyagokban van a kulcs, az innováció és a hatóanyagok drágák, a cégeknek meg kell fizetniük őket, így tünetként mindez az árakban is megmutatkozhat, de nem szükséges luxusban gondolkoznunk” – foglalta össze.

Elsorolta azt is, mit is kell figyelnünk egy-egy krém kiválasztása esetén, mik azok a hatóanyagok, amelyek tényleg segítenek. A legújabb innovatív biotechnológiai szérumok használatával jelentősen lassítható a bőr öregedésének folyamata.

  • Bőrünk állagának megóvásában a hialuronsav és a retinol a leghatékonyabb összetevők.
  • Kincset ér a C-vitamin, mely segíti a bőr ragyogását, erősíti az ereket és antioxidáns hatású, valamint az E-vitamin, ami a bőr minőségének javításában nagyon hasznos partner.
  • Külsődleges hatóanyagként kiváló társunk még a koffein is a táskák és duzzanatok esetén, mert remekül serkenti a nyirokkeringést.
Szem alatti karikák

fotó: getty images

Amikor már komolyabb a baj…

Persze van az a helyzet, életkor, állapot és önkép, amikor úgy érzi az ember, hogy itt már a krémek nem hozzák helyre azt, amit szeretnénk. „Lézeres és rádiófrekvenciás kezelésekkel sokat lehet segíteni a helyzeten enyhébb és középsúlyos esetben is. Ezek típustól függően célzottan hatóanyagot is juttatnak be a kötőszövetbe, illetve javítják a bőr rugalmasságát, erősítik a kötőszövetet, súlyosabb esetekben jó eredményt hozhat a hialuronsav vagy saját zsír befecskendezése a kritikus területre” – fejtegette a bőrgyógyász. Utóbbi beavatkozások kapcsán viszont fontos hangsúlyozni: gyakorlott és szakértő, tehát szakorvosi segítségre hagyatkozzunk, ezek ugyanis komoly képzettséget, gyakorlatot igénylő beavatkozások. Ennél is markánsabb problémánál pedig az alsó szemhéj plasztikai műtétje hozhatja a páciens számára várt eredményt. 

Nézzünk szembe a fájó tényekkel: ha már látszanak a gondok, akkor bizony csodák nincsenek. Viszont kincset ér a fényvédelem, mert kulcsfontosságú lehet a bőr öregedésével és a pigmentációval szemben egyaránt. Ha pedig reggel és este használunk arctisztítót, jó minőségű, szérumot és krémet, továbbá hetente egyszer bőrradírt annak érdekében, hogy az előbbiek ténylegesen felszívódhassanak a mélyebb rétegekbe, akkor sokat teszünk magunkért. Nem is kell ehhez tonnányi mennyiség. Elegendő annyi, amennyit a bőrünk szépen magába szív.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top