nlc.hu
Trend

Luxustáskák, mi soha nem fognak kimenni a divatból

Jó befektetés: ez a hét luxustáska soha nem fog kimenni a divatból

Mindegyik nagy márkának van egy vagy akár több olyan táskamodellje is, ami a trendek változásától függetlenül mindig jó választás.

Van, aki úgy gondolja, felesleges pénzköltés, mások szerint viszont igenis jó befektetés luxustáskát vásárolni, van, aki szerint vannak olyan modellek, amelyek még az aranyat is lekörözik. Persze kérdés az, hogy mitől lesz egy luxustáska igazán értékálló. Egy biztos, trendek jönnek és mennek, de vannak olyan darabok, amikkel nem igazán lehet mellényúlni, mert valószínűleg örökre velünk maradnak, nemcsak tiszavirág-életű mániáról van szó. 

1. A klasszikus Chanel

A Harpers’s Bazaar szerint biztos, hogy soha, de soha nem fognak kimenni a divatból a Chanel steppelt, ráhajtós fedelű táskái, amelyeknek különleges ismertetőjegye a vékony, láncos pánt, valamint a dupla C-betűvel díszített zár. Fontos tudni, hogy a 2.55-ös modell, amit még maga Coco Chanel tervezett az 1920-as években, majd az 1950-es években ismét népszerű lett, annak nem teljes mása az, amivel Karl Lagerfeld az 1980-as években rukkolt elő, csupán tisztelgés az előd előtt. 

Chanel táska

Fotó: Streetstyleshooters/Getty Images

2. Dior Saddle

A nyereg alakú táskát a márka korábbi kreatív igazgatója, John Galliano álmodta meg, és 1999-ben debütált a következő évi tavaszi és nyári kollekció bemutatóján. Gallianót állítólag a híres fotóművész, Helmut Newton 1976-os, Saddle I, Paris című képe ihlette meg, de ezt nem szabad készpénznek venni. Azt viszont igen, hogy a mára ikonikussá vált táska feltűnt a Szex és New York című sorozatban, és olyan sztárok kezdték el hordani, mint például az ősinfluenszer, Paris Hilton. A többi pedig már történelem. 

Dior Saddle táska

Fotó: Edward Berthelot/Getty Images

3. Fendi Baguette

Silvia Venturini Fendi, a márka korábbi kreatív igazgatója az 1990-es években rukkolt elő ennek a táskának az ötletével, az ihletet pedig a francia nők adták, akik lazán a hónuk alá csapják az utcán a bagettet. Akárcsak a Dior táskája, ez is feltűnt a Szex és New Yorkban, egy flitteres Baguette-et rabol el egy fegyverrel fenyegetőző férfi Carrie-től, és az évek során olyan sztároknál láthattuk különböző változatait, mint Paris Hilton, Gigi Hadid és Rihanna, a nagy visszatérése a modellnek pedig 2019-ben volt.

Fendi Baguette

Fotó: Jeremy Moeller/Getty Images

4. Gucci Jackie 1961

Nem nehéz kitalálni, hogy ez a táska bizony az igazi divatikonnak számító Jackie Kennedyről kapta a nevét. Pontosabban eredetileg Constance volt a modell neve, de miután a híresség igazi rajongójává vált – egy alkalommal állítólag hatot is vásárolt belőle –, és vele kezdték el azonosítani, átkeresztelték ezt a fazont.

A Jackie 1961 az évek során átesett egy kis ráncfelvarráson, 1999-ben a Gucci akkori kreatív igazgatója, Tom Ford másfajta zárat rakatott rá, 2009-ben pedig Frida Giannini ugyan ezt a döntést megvétózta, ő inkább a táska formáján változtatott egy kicsit.  

Gucci Jackie 1961 táska

Fotó: Jeremy Moeller/Getty Images

5. Hermès Birkin

Hogy ez a táska is felkerült erre a listára, mint amit a nemrég elhunyt francia színésznő, Jane Birkin ihletett, azt gondoljuk, hogy senkit nem lep meg. Mint mi is írtunk róla, amikor Jane Birkin az Air France Párizsból Londonba tartó járatán utazott, az Hermès volt vezérigazgatója, Jean-Louis Dumas volt az utastársa. Miután a színésznő táskájából egyszer csak minden kiborult, elkezdtek beszélgetni az ideális táskáról, Dumas pedig gyorsan készített is egy vázlatot arról, ő milyennek képzeli el a tökélyt. 

Így született meg a Birkin, ami 1984-ben debütált, és amit azóta számtalan formában dobtak piacra. Az egyik legismertebb modell a The Diamond Himalaya, amiért Sotheby’s árverésén 2022-ben valaki 150 millió forintnak megfelelő összeget fizetett.

Hermès Birkin táska

Fotó: Streetstyleshooters/Getty Images

6. Louis Vuitton Speedy

Ugyan a Speedy fazont 1930-ban gyártották le először, de a hatvanas években lett igazán népszerű, számos hírességnek lett a kedvence, majd legközelebb a nyolcvanas években lett újra nagy divat, és a sztároknak azóta is ez az egyik kedvelt táskája.

A lassan 100. születésnapját ünneplő Speedy is sok változatban látott napvilágot, és van egy sztár, akinek különösen nagy hatása volt az evolúciójára, Audrey Hepburn az 1960-as években megkérte a divatházat, hogy készítsen egy kisebb változatot, így született meg a Speedy 25.

Louis Vuitton Speedy táska

Fotó: Edward Berthelot/Getty Images

7. Prada Nylon

Nincs is jobb egy nejlon Prada táskánál. Ezt már a kétezres években is sokan tudták, és ugyan utána is voltak, akik rajongtak érte, mivel most az ezredfordulós trendek hódítanak, így megvolt a nagy visszatérés, 2020-ban például két új változatot is (Prada Re-Edition Nylon 2000 és 2005) piacra dobtak, hogy aki erre az örök darabra vágyik, annak ne kelljen az aukciós odalakat görgetnie és feltúrni az összes vintage butikot. 

Prada nylon táska

Fotó: Edward Berthelot/Getty Images

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top