„Nem azt éreztem, hogy maszkot húzok az arcomra” – Hibrid alapozókat teszteltünk

Az elmúlt héten tíz minőségi hibrid alapozót tesztelt a szerkesztőség. Íme a tapasztalataink!

Az alapozók esetében ma már szinte elvárás, hogy valami egyebet is nyújtsanak az alapfunkciójukon túl, tartalmazzanak például tápláló, hidratáló összetevőket, viselkedjenek szérumként is, vagy képesek legyenek betölteni valamilyen más sminktermék – így a primer, a korrektor vagy a concealer vagy épp a púder – szerepét is. A szerkesztőség tagjaival ilyen, úgynevezett hibrid alapozókat próbáltunk ki. 

Chanel Les Beiges Water Fresh Complexion Touch

Chanel Les Beiges Water Fresh Complexion Touch

Chanel Les Beiges Water Fresh Complexion Touch

Dizájn: Üveges, pumpás, ízléses, van egy kis ecset a felhordáshoz, rendkívül egyszerű a kezelése. Nagyon szép.

Felvitel: Az állaga folyékony, a csomagolásban lévő ecsettel vittem fel, hidratáló krémet használtam előtte, mást nem. Nagyon könnyű eloszlatni, egy rétegben nekem megfelelő volt. Hamar száradt, szinte azonnal, nincs illata.

Fedés: Egy rétegben nekem megfelelően fedett, egységesebb bőrtónust adott, közepes-átlagos fedésnek mondanám, mert azért egy rétegben nem bírt el a karikákkal a szemem alatt. 

Viselet és extrák: Természetes érzés, mintha nem is lenne az arcomon semmi, nem kenődött el, nem volt festékérzet tőle, nem tömítette el a pórusokat. Egyszerűen csodálatos volt viselni, nem kellett korrigálni sem. Hidratálást ígér pluszban, és ezt valóban meg is adja.

Eltávolítás:  Micellás vizet használtam, könnyen eltávolítható volt.

Maybelline Fit Me

Maybelline Fit Me

Maybelline Fit Me

Árnyalat: 120

Dizájn: Alapvetően egy nagyon igényes és letisztult, üveges kiszerelés. A tubus pumpás fejet kapott, ami szerintem teljesen praktikus. 

Felvitel és fedés: Sminkelés előtt mindig hidratáló krémet használok és azután kenem fel egy szivaccsal az alapozót. A termék lágy állagú volt, aminek köszönhetően nagyon egyszerű volt eldolgozni is. Egy réteget vittem fel, és viszonylag hamar meg is száradt, így is teljesen egységes lett a bőröm, szép végeredményt kaptam. A fedést illetően én alapból nem szeretem a nagyon erős, vastag és nehezen viselhető alapozókat, ezért tetszett, hogy a végeredmény teljesen természetes lett.  

Viselet és extrák: A termék azt ígéri, hogy egyenletes bőrfelületet ad, ami valóban így van, bár a nap folyamán kissé darabosabbá vált. A bőröm extrán érzékeny, néha az arcomon is kijön az ekcéma, akár egy nem megfelelő alapozó hatására is, ennél a terméknél azonban nem tapasztaltam ilyesmit, ami azt mutatja, hogy valóban jó minőségű.

Eltávolítás: A lemosáshoz micellás vizet használtam, és szerintem viszonylag könnyen lejött.

Lancôme Teint Idole Teint Idole Ultra Wear

Lancôme Teint Idole Teint Idole Ultra Wear

Lancôme Teint Idole Teint Idole Ultra Wear

Árnyalat:  105 W

Dizájn: Elegánsan minimalista, magas, karcsú üveg. A pumpás adagoló gazdaságosan „méri” az alapozót, egy pumpálásra viszonylag kisebb mennyiséget ad ki, nekem egyszerre két-három pumpálásnyi mennyiségre volt szükségem egy réteg alapozás elkészítéséhez.  

Felvitel és fedés: A felvitel előtt hidratáló krémet és primert is használtam. Az alapozót sminktojás segítségével oszlattam el a bőrömön. Kimondottan könnyű volt vele bánni, mivel krémes állagú és nem szárad túl gyorsan, így volt idő teljesen egyenletesen eldolgozni. A felvitel során plusz élményt nyújtott, hogy kifinomult, rózsás illattal rendelkezik. Egy rétegben is magas, matt fedést adott, a szem alatti karikáimat, bőrhibáimat és a tágabb pórusaimat is tökéletesen elfedte, ugyanakkor a legkevésbé sem látszott maszkszerűnek az összhatás.

Viselet és extrák: A nap folyamán – fixálás nélkül is – megbízhatóan a helyén maradt, nem kenődött el és nem fényesedett ki, illetve a ráncokba sem ült be, így korrigálni nem kellett. Érzetre is kényelmes viseletnek bizonyult. A formula többek között hialuronsavat és moringaolajat is tartalmaz, vélhetőleg ennek is köszönhető volt, hogy egyáltalán nem szárította ki a bőrömet, éppen ellenkezőleg. Gyakorlatilag mindent tűpontosan teljesített, ami egy felső kategóriás alapozótól elvárható. Megkockáztatom, hogy ezzel a termékkel megtaláltam a számomra tökéletes alapozót, amihez ezután ragaszkodni fogok. 

Eltávolítás: Amilyen strapabíró viseletnek bizonyult, legalább olyan simán ment az eltávolítása, micellás vízzel átitatott sminkvatta segítségével.

AVON Serum Foundation Radiant Finish

AVON Serum Foundation Radiant Finish

AVON Serum Foundation Radiant Finish

Árnyalat: 125G (Warm Ivory)

Dizájn: Ez egy tubusos alapozó, a csomagolása tetszik. Praktikus a kialakítása, nem nyomódik/folyik ki magától belőle a termék, akkor sem, ha a kupakot nem csavarom rá még, és úgy teszem le. Ráadásul a rózsaszín-ezüst dizájn nekem eléggé luxusbenyomást kelt, mintha egy high end alapozó lenne.

Felvitel és fedés: Mivel ez egy szérumalapozó, így a szokásos C-vitaminomat és hialuronomat kihagytam, tisztítás után csak nappali arckrém és fényvédő került az arcomra, erre vittem fel az alapozót. Állagát tekintve nagyon jó, hogy nem folyik, könnyű eloszlatni, és nem is szárad olyan gyorsan, hogy az kellemetlenné tegye a sminkelést. Az illata nagyon diszkrét, egyáltalán nem zavaró, egy rétegben is szépen fed, viszont kevésbé építhető. Eltakarja a kisebb bőrhibákat, viszont óvatosan kell bánni vele, ugyanis ha vastagabban viszem fel, a pórusokba, visszamaradt hegekbe és ráncokba beleül. Beauty blenderrel valamivel szebben eloszlatható, mint ecsettel.

Viselet és extrák: A viselete kellemes. Nem olyan, mintha maszkban ülnék, természetes érzés, úgy érzem, hogy szellőzik alatta a bőr. A radiant finish viszont számomra nem előnyös, felvitel után nagyon szép diszkréten fénylik, de néhány óra elteltével a T-vonalon már átcsillan. Mivel szérumalapozóról van szó, valóban tápláltnak érezni tőle a bőrt. Lemosás után sem száraz tapintású, egészen hidratált benyomást kelt még a nap végén is. A bőröm puha maradt utána, úgyhogy nem bántam meg, hogy nem kentem alá a C-vitamint és a hialuront, mert így le tudtam ellenőrizni a tényleges hatását. Az SPF30 pedig azért jó, mert nincs feltétlen mellette szükség fényvédőre.

Eltávolítás: Az eltávolítása nem volt nehéz, nem kötött rá a bőrömre, egy sima habzó arclemosó elbírt vele. 

Shiseido Revitalessence Skin Glow Foundation

Shiseido Revitalessence Skin Glow Foundation

Shiseido Revitalessence Skin Glow Foundation

Árnyalat: 210 Birch

Dizájn: A távol-keleti kerámiák stílusát idéző, formatervezett csomagolás már ránézésre is a luxus érzetét kelti. A hűvös, henger alakú üvegcsét kézbe venni is nagyon kellemes. A pumpa egyszerre egészen kis mennyiséget adagol, 3-4 pumpálásra adta ki a számomra elegendő festéket.

Felvitel és fedés: Sminkszivaccsal vittem fel, az állaga még éppen nem folyós, de laza, a bőrön szinte magától terül. A fedése egy rétegben inkább könnyedebb, viszont remekül építhető, két rétegben már erős közepes fedést ad, azonban továbbra is természetes hatású finissel. Az illata egészen diszkrét, púderes.

Viselet és extrák: Mind a strapabírását illetően, mind pedig érzetre meg voltam vele elégedve. Nem vándorolt el a rendeltetési helyéről és nem is illant el a bőrömről órákkal a felvitel után sem, fényesedést sem tapasztaltam, és egyáltalán nem nehezítette el a bőrömet. A termék extrája, hogy hidratáló és tápláló összetevőket tartalmaz. Éppen ezért direkt plusz hidratáló alap nélkül próbáltam ki és nem csalódtam, ugyanis nem csupán, hogy nem szárított, de valóban úgy éreztem, hogy hidratálja, feltölti a bőrömet, mintha csak egy szérumot használtam volna.

Eltávolítás: Zselés sminklemosóval gond nélkül lejött. 

Infaillible 24H Fresh Wear

Infaillible 24H Fresh Wear

Infaillible 24H Fresh Wear

Árnyalat: O20 Ivory

Dizájn: Egy kemény, kocka alakú műanyag tégely rejti az alapozót, ami igazából púder. Könnyű kinyitni, felül a púder található, alul pedig a tükör és hozzá adott pihe-puha szivacs, ami bár első ránézésre kicsinek tűnik, de használat közben kiderül, hogy megfelelő a mérete.

Felvitel és fedés: Könnyű a kis szivacsra a festéket felvinni, elég beleérinteni a szivacsot, vagy egy kicsit rányomni, utána pedig felhúzni vagy felütögetni az arcra. Nem használok primert, de általában valamilyen szérumot igen: natúr bőrre, és szérumra egyaránt könnyű felvinni a terméket. Nagyon finom állagú, nem túl száraz, de nem is krémes. Néhány érintés bőven elég volt az arcom egész területére, és így is jutott mindenhová belőle. A száradásra egyáltalán nem kellett várni. Egy kicsi púderes illatot éreztem, de egyáltalán nem volt ez zavaró. Nagyon egységes bőrtónust ad, és elrejti az apróbb bőrhibákat. Nekem nincs sok pattanásom, így nem is volt szükségem vastag rétegre, viszont a tág pórusokat jól lefedte már egy vékony rétegben is.  A bőrömön nem is látszott, hogy fent van, de mégis egységes bőrképet eredményezett. A sötétebb szem alatti karikákat is halványította kicsit, de azért oda egy erősebb korrektort az én esetemben még érdemes tenni. 

Viselet és extrák: Nagyon kellemes viselni, egyáltalán nem érezhető, mert tényleg olyan, mintha rajtam se lenne, és mégis. Nagyon természetes érzés. Ha megtapogatom az arcom, egyáltalán nem tapad a kezemre a festék, és az izzasztó erőnléti edzést is bírta. Egy-két helyen azért lekopott, de összességében nem annyira, hogy rossz legyen az arcom összképe. A nap folyamán nem korrigáltam, de nem is fényesedett ki, tartotta a matt hatást. Ez az alapozó púder is egyben, mely vízállóságot és izzadásállóságot ígér. Mindkettőt be is tartja, edzés után ugyanúgy a bőrömön maradt, csak néhol kopott meg, ahol jobban dörzsöltem a törölközővel az arcomat (pl. homlok, orr) mindenhol máshol csoda tartós volt. 

Eltávolítás: Mivel vízálló és izzadásálló, így először egy hab állagú lemosóval távolítottam el, majd szemcséssel is, hogy biztos, hogy minden lejöjjön, a szemem környékére pedig még micellás vizet is bevetettem, hiszen a szempillaspirált is lemostam, így a szemhéjamon maradt alapozó is szépen lejött. 

Babor Collagen Deluxe Foundation

Babor Collagen Deluxe Foundation

Babor Collagen Deluxe Foundation

Árnyalat: 01 Porcelain

Dizájn: Egyszerű, de elegáns csomagolás, pumpás adagolóval, ami nagyon praktikussá teszi.

Felvitel és fedés: Ugyan van ecsetem, de a reggeli rohanásban sokszor kézzel viszem fel az alapozót, miután felvittem a hidratálót és a primert. Szerencsére ezt az alapozót így is nagyon könnyen el lehetett oszlatni, nem lett foltos és nagyon könnyen megszáradt. Mivel nem szeretem, ha túl sok smink van az arcomon, így csak egy réteget vittem fel, és ugyan nem számítottam rá, de van egy kis illata, ami abszolút nem tolakodó, kellemesen karamelles. Fedését tekintve egyszerre van matt, ám mégis egy kicsit fényes hatása, ami számomra pont ideális. Egy rétegben egyébként tökéletesen elfedi a kipirosodott bőrt, illetve korrektorral együtt a szem alatti karikákat is, de szerencsére a szeplőim, amiket nagyon szeretek, nem tűntek el alatta.

Viselet és extrák: Ritkán hordok alapozót, de szerencsére egyáltalán nem éreztem úgy, hogy plusz egy, kellemetlen réteg lenne a bőrömön, amitől szeretnék azonnal lemosni, amint lehet, és szerencsére nem is kellett korrigálni a nap folyamán, hosszú órákon keresztül bírta a gyűrődést. Az alapozó kollagéntartalmú, és azt ígérik, hogy az aktív összetevők ideálisak a lecsökkent rugalmasság és a ráncok első jeleinek kezelésére, és már abban a korban vagyok, amikor ez bizony óriási plusz pont. 

Eltávolítás: Zselés arclemosót használok, és szerencsére ez bőven elég volt ahhoz, hogy eltávolítsa az alapozót.

Maria Galland Paris Youthful Perfection 

Maria Galland Paris Youthful Perfection

Maria Galland Paris Youthful Perfection

Árnyalat: 20 Beige

Dizájn: Egyszerű, de nagyszerű üveges tégely pumpás adagolóval. 

Felvitel és fedés: Krémes, lágy állagú, így kézzel is nagyon könnyű felvinni, és kellemesen hűsít. És ugyan használtam hidratálót és primert is előtte, pillanatok alatt megszáradt, igaz, csak egy réteget vittem fel. Nagyon visszafogott, elegáns illata van.  Szerencsére nem mattítja le teljesen az arcom, és egy réteg is elég ahhoz, hogy eltüntessen olyan bőrhibákat, mint éppen egy ébredező pattanás, vagy akár azt, ha valahol vannak picit pirosas területek. 

Viselet és extrák: Ugyan első pillantásra úgy tűnik, hogy száraz hatást kelt, valójában nagyon puha és selymes lesz tőle a bőr, és mintha semmit sem viselnék. Pont ez az, amit egy alapozóban keresek. Csak munkába viseltem, és szerencsére nem kellett újabb és újabb réteget felvinni, ez mindenképpen piros pont. A termékben öregedésgátló hatóanyagok is találhatók, így főként azoknak ajánlják, akik szeretnék, ha alapozójuk is része lehetne az anti-aging rutinjuknak. Mint ígérik, a benne található argán őssejtek tömörebbé teszik a bőrt és elősegítik az anyagcsere-folyamatok helyes működését, az édes mandulafehérjék pedig növelik a bőr ragyogását és feszesítenek.

Eltávolítás: Zselés arclemosóm van, és ugyan picit többet kell használni belőle, mint amikor nem viselek alapozót, de szerencsére maga a formula is elég volt ahhoz, hogy maradéktalanul le tudjam mosni a nap végén magamról a terméket.

trend !t up Perfect Poreless 

trend !t up Perfect Poreless

trend !t up Perfect Poreless

Árnyalat: 020

Dizájn: A dizájn teljesen egyszerű. Üveges, pumpás kiszerelése van, egy-egy nyomással azonban többet adagol, mint amennyire alapvetően szükségem lenne. 

Felvitel és fedés: Az állaga folyékony, így nagyon könnyű nagy felületet lefedni vele. Először kézzel próbáltam felvinni, úgy kevésbé jártam sikerrel, ezért szivacsra váltottam, amivel egységesebben el tudtam oszlatni. Hidratált bőrre kentem fel, viszonylag sok ideig száradt, de kényelmes volt rajta a továbbiakban dolgozni, és nem fogta be a pólómat, mikor átöltözéskor hozzáért. A termék közepes fedést ígér, de én inkább magasnak éreztem. A karikákat elfedte, a szeplőim teljesen eltűntek, egységesítette az arcbőrömet, valamint „szerencsére” bejelentkezett a próba napjára egy pattanás, és azt is, némi korrektoros segítséggel, eltüntette.  

Viselet és extrák: Ritkán használok alapozót, az arcom nincs hozzászokva, ez lehet a magyarázat, hogy a felvitelt követően éreztem, hogy a bőrömön van, a nap folyamán azonban megszoktam a viselését. Egészen tartósnak láttam, főleg a T-vonalamból volt lehetetlen napközben lerobbantani. 5% niacinamiddal és E-vitaminnal turbózták a terméket, ami miatt pórusösszehúzó hatása van. Ezt az ígéretet betartotta az egyébként egészen apró, inkább csak engem zavaró pórusaimmal kapcsolatban.  

Eltávolítás: Sminkeltávolító gélt és rezgő arctisztítót használtam az eltávolítására, ezzel pillanatok alatt lejött.  

Clarins Tinted Oleo-Serum 

Clarins Tinted Oleo-Serum

Clarins Tinted Oleo-Serum

Árnyalat: 04

Dizájn: A csomagolása hozza a márkától megszokott, piros-fehér színvilágot, aminek a belsejében egy apró, cumisüvegre emlékeztető pipettás alapozó pihen. Nem kedvelem a pipettás kiszerelést, nekem a pumpás sokkal kényelmesebb, de ez tényleg ízlés kérdése. Az adagolása nekem a pipettás megoldás miatt mindig nehézkes, mert folyton szétcsöpögtem mindenfelé, ezúttal azonban megúsztam a balesetet. 

Felvitel és fedés: A termék állaga meglehetősen folyékony. Hidratáló krémet kentem a bőrömre, majd a festéket közvetlenül, kézzel dolgoztam el az arcomon. Itt jött a meglepetés! Az eddigi tapasztalataim alapján felkészültem, hogy hosszú percekig maszatolom majd az alapozót, azonban ennél a terméknél erre nem volt szükség. Pillanatok alatt szétterült a bőrömön, hihetetlen érzés volt. Lehet, csak én nem találkoztam eddig ilyen könnyed termékkel, de ez valami csodás. Nem azt éreztem, hogy maszkot húzok az arcomra, hanem mintha csak egy extra laza krémet tennék fel. Pillanatok alatt megszáradt, egy álom volt vele dolgozni. 42 éves, kétgyerekes anyuka vagyok. Nem tudom, milyen alapozó az, ami mindent elfedne rajtam, ez nem az, viszont kellemes kinézetűvé tette az arcomat. Könnyed, természetes fedése van, szerintem egyáltalán nem lehet észrevenni, hogy a bőrön van, de a szó jó értelmében. 

Viselet és extrák:  Olajos érzetű, amikor használni kezdi az ember, féltem is, hogy fényleni fog tőle az amúgy is olajos bőröm, de semmi. Szépen lemattított. Tíz órán át viseltem, és nagyon ügyesen kitartott, pedig ez egy hosszú nap volt számomra. Hálásan néztem tükörbe egész nap. Jó érzés volt viselni, és éppen a láthatatlansága miatt. Extraként mogyoróolajat tartalmaz, az olajos érzést abszolút lehet érezni felkenéskor, de cseles módon mégsem lesz tőle olajos hatású ember bőre. 

Eltávolítás: Krémes arclemosót használok, az mindent gyönyörűen leszed, az alapozó sem fogott ki rajta.