nlc.hu
Trend
Ezeket a tiarákat viselte Katalin hercegné

Ezeket a tiarákat viselte Katalin hercegné

Katalin hercegné eddig összesen négy különböző tiarát viselt a brit királyi család pazar kollekciójából.

Bár a brit királyi családnak van a legnagyobb tiaragyűjteménye a világon, azonban még az uralkodóház tagjai sem viselhetnek akármikor tiarát, rendkívül szigorú szabályok vonatkoznak arra, hogy kik és milyen alkalmakkor tehetnek fel ilyen fejéket. Mivel hajadonoknak tilos, ezért a királyi család nőtagjai vagy az oda beházasodó nők először az esküvőjük napján viselhetnek tiarát, ezt követően pedig csak és kizárólag este 6 óra után kezdődő, kiemelt jelentőségű eseményeken. 

Katalin hercegné az elmúlt 12 évben négy különböző tiarát viselt az uralkodóház gyűjteményéből, igaz, volt amelyet több alkalommal is. Most ezeket mutatjuk be.

Dicsfény tiara (Cartier Halo tiara)

Katalin hercegné tiarában

Katalin hercegné az esküvőn (Fotó: Getty Images)

Esküvőjén Katalin a Carier Halo, vagyis a Dicsfény tiarát viselte. A tiarát 1936-ban VI. György készíttette a feleségének, az anyakirályné aztán a lányának, Erzsébet hercegnőnek, a későbbi királynőnek ajándékozta a 18. születésnapjára. Ő maga nem, viszont Margit hercegnő és Anna hercegnő viselte néhányszor, azonban 1970-től egyszer sem bukkant fel, egészen a 2011-es királyi esküvőig.

Lótuszvirág tiara (Lotus Flower tiara)

Katalin hercegné tiarában

Katalin hercegé 2015 október 20-án a Hszi Csin-ping tiszteletére rendezett banketten (Fotó: Dominic Lipinski/PA Wire)

A Lótuszvirág tiarát a hercegné először 2015-ben, a kínai elnök, Hszi Csin-ping tiszteletére adott fogadáson viselte, második alkalommal pedig tavaly decemberben, egy diplomáciai fogadáson. Ez a tiara szintén Erzsébet anyakirályné tulajdonában volt egykor, aki 1923-ban kapta ajándékba a férjétől, esküvőjük alkalmából. Az eredeti darab azonban nem tetszett neki, ezért alaposan átalakíttatta a királyi ékszerésszel. Ezt követően házassága első éveiben nagy előszeretettel viselte, később pedig fiatalabbik lányának, Margit hercegnőnek ajándékozta. Az ő 2002-ben bekövetkezett halálakor került vissza az ékszer a kincstár tulajdonába.

Szerelmi kötés tiara (Lovers Knot tiara)

Katalin hercegné tiarában

Katalin hercegné a 2022. november 22-én tartott állami banketten (Fotó: Chris Jackson/Getty Images)

A Szerelmi kötés tiarát a hercegné először a 2015. december 8-án megtartott, éves diplomáciai fogadáson viselte, az azóta eltelt években pedig számos jeles alkalommal láthattuk rajta, minden bizonnyal ez lehet tehát a kedvenc tiarája. Az ékszer eredetijét 1818-ban Augusta von Hessen-Kassel hercegnő nászajándékba kapta a férjétől. Unokahúgának, a későbbi Mária brit királynénak megtetszett a tiara, ám mivel az eredetit nem tudta megszerezni, elkészítette a tökéletes másolatát, melyet gyakran viselt. Később az unokája, II. Erzsébet örökölte meg az ékszert, aki aztán Diana hercegnőnek ajándékozta, amikor házasságot kötött Károly herceggel.

Strathmore Rose tiara

Katalin hercegné tiarában

Katalin hercegné 2023. novemberében, a Jun Szogjol és Kim Gonhi tiszteletére rendezett banketten (Fotó: Yui Mok/PA Wire)

A Strathmore Rose tiarát II. Erzsébet édesanyja, Bowes-Lyon Erzsébet kapta nászajándékba a szüleitől. Yorki hercegnéként, házassága első éveiben rendszeresen hordta a tiarát, több akkoriban készült portréján is ebben látható. A kor divatjának megfelelően ő nem a feje tetején, hanem a homlokára húzva viselte az ékszert. Utoljára a harmincas években bukkant fel, majd szinte teljesen elfeledték. A közelmúltban aztán váratlanul előkerült: Katalin hercegné ezt viselte a Jun Szogjol és Kim Gonhi tiszteletére rendezett banketten. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top