nlc.hu
Trend

Ráncosító szokások

Mindössze ennyit kell változtatnod, és máris csökkentheted a ráncosodást

Egy fillérünkbe sem kerül, mégis lassítja az öregedést és ráncosodást, ha változtatunk néhány teljesen hétköznapi szokásunkon.

Hajlamosak vagyunk komoly összegeket költeni krémekre, szérumokra, kozmetikusra és kezelésekre annak érdekében, hogy megszabaduljunk ráncainktól, miközben talán nem is tudunk róla, milyen hétköznapi tényezők tudják befolyásolni bőrünk állapotát. Természetesen jól ismert tény, hogy többek közt a dehidratáltság, a kialvatlanság, az UV-védelem hiánya és a káros szenvedélyek is kimondottan ártalmasak a bőrünknek. Vannak azonban olyan szokásaink, olyan elemei az életünknek, amik sokkal nagyobb hatással vannak öregedésünkre, mint gondolnánk.

Vízálló smink gyakori használata

A vízálló sminket biztosító termékek az átlagosnál ellenállóbb, erősebb összetevőket tartalmaznak, így tudjuk elérni azt a kívánt hatást, hogy a smink ellenálljon a víznek és a verejtéknek. Ezeknek az összetevőknek az eltávolítása speciális sminklemosókat igényel, melyek markánsabban hatnak a bőrre a hétköznapi termékekhez képest, ezáltal kiszáríthatják a bőrt és irritációt okozhatnak. Gyakori használatuk megterhelő lehet, sokszor problémát jelent az is, hogy a tartós sminket erőteljesebb mozdulatokkal tudjuk csak eltávolítani az ideálisnál. Mindez elősegíti a bőr megnyúlását, a ráncok megjelenését. Érdemes inkább csak különleges esetekben élni a vízálló smink nyújtotta előnyökkel. Ilyenkor pedig fokozottan hidratálni bőrünket az arctisztítást követően.

Fotó: GettyImages

Fotó: GettyImages

Légfrissítők

Jó érzés, ha otthonunk illatos, a légfrissítők permetek és -berendezések azonban olyan szintetikus illatanyagokat és vegyi anyagokat tartalmaznak, melyek hozzájárulhatnak az érzékeny bőr irritációjához, bőrpírt, bőrszárazságot okozhatnak, felgyorsíthatják a bőr öregedését. Legjobb, ha a kellemes illatú otthont természetes alapú termékekkel érjük el, kiváló megoldás például a természetes illóolajok használata, lehetőleg csupán kis mennyiségben.

Túl szorosan összefogott haj

A szoros kontyok, copfok, hajfonatok nagyon mutatósak, sokszor praktikusak is, de sajnos komoly stresszként hatnak a hajhagymákra, mely hosszabb távon a haj ritkulásához vezet. Ráadásul a haj szerkezetét is károsítják, megtörik. Azonban itt még nem állt meg a káros hatások sora, hiszen az ilyen frizurák az arcbőrt is meghúzzák, megfeszítik, ez a tartós megfeszülés pedig nyújtja a bőrt, elősegíti annak megereszkedését és elvékonyodását, arról nem is beszélve, hogy befolyásolja a bőr vérkeringését, ezáltal pedig lassítja a regenerálódást és elősegíti a ráncok kialakulását. Különösen homlokunk és szemkörnyékünk érintett a kérdésben. Fontos, hogy a feszes hajviselet mellett válasszunk lazább copfokat és fonatokat, valamint kibontott frizurát is, otthon pedig adjuk meg a pihenés lehetőségét mind hajunknak, mind bőrünknek.

Fotó: GettyImages

Fotó: GettyImages

Jeges és hideg arcpakolások

Sok előnnyel jár a jeges, hideg pakolások használata, hiszen frissítik a bőrt, növelik annak feszességét és még az esetleges duzzanatok kapcsán is jó szolgálatot tesznek. Ha viszont túl gyakran élünk ezzel a módszerrel, és hosszú időn át tart a jegelés, akkor azzal károsíthatjuk bőrünk védelmi rétegét, csökkenthetjük a bőr természetes olajainak termelődését, ez pedig hosszabb távon irritációt és ráncosodást okozhat. Legjobb, ha inkább csak alkalmanként élünk ezzel a módszerrel, olyankor, amikor valóban szükségesnek érezzük, és lehetőleg mindössze néhány percig tartson a kezelés, melyet természetesen hidratálás követ.

Hajlakk és hajszárító használata

Nem csak hajunknak, hanem arcbőrünknek is kárt tudunk okozni azzal, hogy napi szinten használunk hajszárítót és hajlakkot. A hajszárító hője kiszárítja a bőrt, a hajlakkból arcunkra kerülő kemikáliák pedig irritálják azt. A kettő együttes használata pedig persze fokozottan kerülendő. Hajadnak is jót teszel azzal, ha heti egy, esetleg két alkalommal mosod csupán, illetve hagyod lélegezni, hajlakkot pedig inkább csak alkalmanként vetsz be az áhított frizura érdekében.

Fotó: GettyImages

Fotó: GettyImages

Kevés szellőztetés a lakásban

Ha otthonunkban rossz a levegő minősége, az bizony egyet jelent azzal, hogy felhalmozódnak olyan káros anyagok, mint például a poratka, a penész vagy egyéb, többek közt a bőrt is irritáló allergének. Irritációt, gyulladást okozhatnak, amely sokszor együtt jár a bőr megereszkedésével és ráncosodással. Tehát nem csupán általános egészségednek, hanem bőröd fiatalságának is jót teszel azzal, ha gyakran, lehetőleg naponta több alkalommal gondoskodsz a levegő felfrissítéséről.

Telefonok, monitorok

A képernyőkből áradó kék fény megdöbbentő, de a legújabb kutatások egy része szerint sajnos öregít. Ez a fény ugyanis a bőr mélyebb rétegeibe hatolva károsítja a kollagént és az elasztint, ezáltal pedig bőrünk veszít rugalmasságából, gyorsabban és erőteljesebben  ráncosodunk. Ezek a típusú kutatások még viszonylag gyerekcipőben járnak, mégis érdemes nem csak bőrünk, hanem mentális egészségünk érdekében is korlátozni a képernyő előtt töltött időt, ráadásul szemünket is védjük azzal, ha kék fény szűrőt használunk, esti mobilozásnál pedig éjszakai üzemmódot állítunk be a készülékeinken.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top